Θέμα χρόνου η επιστροφή των δώρων! Ψάχνουν να βρουν τα κονδύλια

Θέμα χρόνου η επιστροφή των δώρων! Ψάχνουν να βρουν τα κονδύλια24.01.2019Οικονομία

Η Αχτσιόγλου θεωρεί δεδομένη και την καταβολή επιπλέον αναδρομικών ύψους 2 δισ. ευρώ

Ρεπορτάζ
Νάσος Χατζητσάκος

Στο «μικροσκόπιο» των θεσμών βρέθηκε χθες το θέμα της επιστροφής αναδρομικών στους συνταξιούχους από τις αντισυνταγματικές περικοπές στις συντάξεις και την κατάργηση των δώρων τους.

H υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου (φωτό) επιχείρησε να πείσει τους εκπροσώπους τους ότι, με τις μέχρι σήμερα αποφάσεις των ανώτατων δικαστηρίων, το

ζήτημα αφορά μια μικρή χρονική περίοδο (Ιούλιος 2015 - μέσα Μαΐου 2016).

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Εργασίας, κατά τη διάρκεια της συνάντησης των αξιωματούχων του «κουαρτέτου» με την κυρία Αχτσιόγλου, τις δύο πλευρές απασχόλησαν ιδιαίτερα οι εξελίξεις στο δημόσιο Ασφαλιστικό.

Η υπουργός ενημέρωσε σε σχέση με την πορεία υλοποίησης της μεταρρύθμισης του νόμου Κατρούγκαλου και έδωσε πληροφορίες για τις εξελίξεις γύρω από τις δικαστικές διεκδικήσεις αναδρομικών από τους συνταξιούχους.

Πηγές των θεσμών άφησαν να εννοηθεί ότι η κυρία Αχτσιόγλου επέμεινε κυρίως στην περίοδο πριν από τις αποφάσεις του ΣτΕ του 2015. Η υπουργός φέρεται ότι εστίασε στις επιπτώσεις των νόμων 4051 και 4093 του 2012, βάσει των οποίων από το 2013 και μετά μειώθηκαν περαιτέρω οι συντάξεις και καταργήθηκαν τα «δώρα».

Μέχρι να δημοσιοποιηθεί η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ για τον «νόμο Κατρούγκαλου» (ν. 4387/16), η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι τυχόν επιστροφή αναδρομικών θα αφορά το χρονικό διάστημα από την κρίση του ανώτατου δικαστηρίου για τους αντισυνταγματικούς νόμους του '12 μέχρι την έναρξη της δικής της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης (13 Μαΐου 2016 τέθηκε σε ισχύ ο ν. 4387). Τα αναδρομικά για τη συγκεκριμένη περίοδο κυμαίνονται πολύ κάτω από τα 2 δισ. ευρώ.

Το υπουργείο, πάντως, φαίνεται πεπεισμένο ότι λόγω των δικαστικών αποφάσεων θα αναγκαστεί (αργά ή γρήγορα) να επιστρέψει και τα δώρα.

Ο κατώτατος

Επίσης, η κυρία Αχτσιόγλου και οι εκπρόσωποι των θεσμών συζήτησαν την επικείμενη αύξηση του κατώτατου μισθού των 586,08 ευρώ και την κατάργηση του υποκατώτατου των 510,09 ευρώ για τους εργαζομένους κάτω των 25 ετών. Επιβεβαιώνοντας τη «δημοκρατία», οι αξιωματούχοι του κουαρτέτου άφησαν να διαφανεί ότι για την κατάργηση του υποκατώτατου είχαν συμφωνήσει από πέρυσι τον Αύγουστο. Σε σχέση με τον κατώτατο μισθό τάχθηκαν υπέρ μιας συγκρατημένης αύξησης (κάτω από το 5%), επισημαίνοντας ότι διαφορετικά μπορεί να προκληθεί αύξηση της ανεργίας. Κυβερνητική πρόθεση ήταν να φτάσει έως το 10%.

Οι τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης θα γίνουν γνωστές την επόμενη εβδομάδα. Οπως δήλωσε η κυρία Αχτσιόγλου, η αύξηση στον κατώτατο και η κατάργηση του υποκατώτατου θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Φεβρουαρίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα