Γόρδιος δεσμός το «λουκέτο» του Τραμπ στην κυβέρνηση

Γόρδιος δεσμός το «λουκέτο» του Τραμπ στην κυβέρνηση24.01.2019Ειδήσεις

Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί κατέθεσαν δύο διαφορετικά νομοσχέδια, που δίνουν ελπίδες για... διαπραγματεύσεις

Από την
Ελενα Στάθου - Ελευθερόγλου

Την ώρα που η μερική παύση της λειτουργίας των ομοσπονδιακών υπηρεσιών συνεχίζει να κάνει δύσκολη τη ζωή των Αμερικανών και να στερεί τον μισθό σε 800.000 υπαλλήλους, η Γερουσία αποφάσισε -ύστερα από 32 ημέρες πλήρους απραξίας- να αναλάβει δράση, γεγονός που από

μόνο του συνιστά θετική εξέλιξη. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις τόσο του ηγέτη της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας Μιτς ΜακΚόνελ όσο και του επικεφαλής των Δημοκρατικών Τσακ Σούμερ, σήμερα οι γερουσιαστές θα κληθούν να ψηφίσουν υπέρ ή κατά δύο αντικρουόμενων νομοσχεδίων.

Το πρώτο έρχεται από τον Λευκό Οίκο και αφορά τη χρηματοδότηση του περιβόητου πλέον συνοριακού τείχους που επιδιώκει ο πρόεδρος Τραμπ, με αντάλλαγμα την προστασία των λεγόμενων Dreamers (των μεταναστών που εισήλθαν παράνομα στις ΗΠΑ όταν ήταν ακόμη παιδιά), την οποία ζητούν μετ’ επιτάσεως οι Δημοκρατικοί. Το δεύτερο έρχεται από το στρατόπεδο των Δημοκρατικών και προβλέπει την επιμήκυνση της χρηματοδότησης των ομοσπονδιακών υπηρεσιών -επί του παρόντος είναι κλειστές- έως τις 8 Φεβρουαρίου, χωρίς όμως να δοθούν χρήματα για το τείχος. Αξίζει να σημειωθεί ότι για την υπερψήφιση αμφότερων των νομοσχεδίων απαιτούνται 60 ψήφοι, γεγονός που καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την ψήφισή τους και κατ' επέκταση την άρση του αδιεξόδου.

Στο μεταξύ, η Βουλή των Αντιπροσώπων αργά την Τρίτη πέρασε νομοσχέδιο, με συντριπτική πλειοψηφία 357-22, το οποίο, αφού επανέλαβε τη δέσμευση των ΗΠΑ απέναντι στο ΝΑΤΟ, περιέλαβε μια διάταξη που απορρίπτει οποιαδήποτε προσπάθεια του προέδρου για απόσυρση από τη Συμμαχία, απαγορεύοντας τη χρηματοδότηση τέτοιων ενεργειών. Το νομοσχέδιο ωστόσο, μεταξύ άλλων, καλεί τους Ευρωπαίους συμμάχους να πληρώσουν αυτά που οφείλουν στον Οργανισμό, όπως ακριβώς είχε επισημάνει στο παρελθόν ο πρόεδρος Τραμπ.

Ελαβε τέλος το καθημερινό μπρίφινγκ στον Λευκό Οίκο

Τέλος στο καθημερινό μπρίφινγκ των δημοσιογράφων στον Λευκό Οίκο έβαλε ο πρόεδρος Τραμπ, ο οποίος έριξε την ευθύνη στην πλειονότητα των δημοσιογράφων και στην «ανεντιμότητά» τους προς το πρόσωπό του. Η καθημερινή συνέντευξη Τύπου του εκπρoσώπου της αμερικανικής προεδρίας, που μεταδίδεται σε ζωντανή σύνδεση από τη δυτική πτέρυγα του Λευκού Οίκου, αποτελεί παράδοση πολλών δεκαετιών στη χώρα. Ωστόσο, από τις αρχές της προεδρίας Τραμπ η ενημέρωση των δημοσιογράφων δεν διεξαγόταν σε καθημερινή βάση, αλλά ήταν τακτική. Το τελευταίο διάστημα όμως οι συνεντεύξεις έγιναν όλο και πιο σπάνιες, με αποτέλεσμα η τελευταία ενημέρωση από την εκπρόσωπο Τύπου του Λευκού Οίκου να γίνει τη 18η Δεκεμβρίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα