Θέλουν γερμανική «μπότα» (και) στο Ευρωκοινοβούλιο!

Θέλουν γερμανική «μπότα» (και) στο Ευρωκοινοβούλιο!06.09.2018Ειδήσεις

Ο Μάνφρεντ Βέμπερ (που μας κουνούσε το δάχτυλο) για την ηγεσία της Κομισιόν

Τη «γερμανοποίηση» της προεδρίας της Κομισιόν... ορέγεται -διά της υποψηφιότητας του Μάνφρεντ Βέμπερ για το αξίωμα- η Ανγκελα Μέρκελ, καθώς έτσι θεωρεί πως το Βερολίνο θα έχει στα χέρια του ένα βασικό εργαλείο στην άσκηση πολιτικής εντός Ε.Ε. από την επομένη των ευρωεκλογών - κι ενώ πολλές προκλήσεις βρίσκονται μπροστά και απαιτούν λύσεις!

«Θέλω να γίνω

κορυφαίος υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) για τις ευρωεκλογές του 2019 και να είμαι ο επόμενος πρόεδρος της Κομισιόν» έγραφε χθες χαρακτηριστικά στον λογαριασμό του στο twitter ο Γερμανός συντηρητικός πολιτικός, που συχνά πυκνά τα τελευταία χρόνια έχει καταφερθεί με δηλώσεις του κατά της χώρας μας. Oπως την εποχή που κι αυτός επίμονα ζητούσε Grexit (όχι μόνο την τελευταία τριετία, επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ), κάνοντας λόγο για μια «απομονωμένη Ελλάδα» ή για έναν εταίρο που το πρόβλημά του είναι πως έχει «έναν κομμουνιστή πρωθυπουργό».

Ο ίδιος πάντως τώρα πιστεύει, ηγούμενος του μεγαλύτερου πολιτικού σχηματισμού στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ότι θα έχει την υποστήριξη της Γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ. Μια υποστήριξη που θα του δώσει προβάδισμα έναντι άλλων συντηρητικών υποψηφίων, καθώς και ώθηση για να κάμψει τυχόν αντιδράσεις αργότερα, όπως, για παράδειγμα, από τη Γαλλία του Εμανουέλ Μακρόν.

Σε πρώτη φάση η στήριξη της καγκελαρίου πρέπει να θεωρείται δεδομένη, καθώς χθες η Μέρκελ καλωσόρισε μεν την υποψηφιότητα Βέμπερ, αλλά ζήτησε... υπομονή. «Τώρα πρέπει να περιμένουμε» δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι υπάρχουν ακόμη πολλά βήματα που πρέπει να γίνουν προτού ο επικεφαλής του ΕΛΚ μπορέσει να γίνει ο επόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Επισήμως η υποψηφιότητα Βέμπερ πρόκειται να «κλειδώσει» περί τον Νοέμβριο, καθώς θα πρέπει να πάρει την έγκριση τόσο των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), όπου υπάρχουν κι άλλοι ενδιαφερόμενοι χωρίς μεγάλη ευρωπαϊκή επιρροή (ο υπ. Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ και η υπ. Αμυνας Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν), όσο και των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), του κόμματος από το οποίο προέρχεται και ο ίδιος ο πρόεδρος του ΕΛΚ και από τον οποίο οι Βαυαροί περιμένουν να ενισχύσουν το προφίλ τους εν όψει των εκλογών στο γερμανικό κρατίδιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα