Θα το ψηφίσουν;

Θα το ψηφίσουν;14.11.2018Άρθρα

Το ερώτημα στο Μαξίμου μετά τις μεθοδεύσεις των Σκοπιανών

Από τον
Κώστα Κατσαφάδο*

Η κυβέρνηση επιχειρεί να φέρει στη Βουλή νομοσχέδια τα οποία περιέχουν ελαφρύνσεις, από τις επιβαρύνσεις βέβαια που η ίδια επέβαλε στους πολίτες. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η... μάχη, επικοινωνιακή πλέον, που παίζεται με το θέμα των συντάξεων. Η αλήθεια είναι όμως ότι μόλις πέσει ο... κουρνιαχτός θα έρθει στη Βουλή η επιζήμια και

ντροπιαστική Συμφωνία των Πρεσπών.

Διότι ο Σκοπιανός πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ τρέχει να εκμεταλλευτεί το τεράστιο «δώρο» που του έκανε η κυβέρνηση και να ολοκληρώσει τις διαδικασίες ώστε να στείλει την καυτή πατάτα στην Ελλάδα. Εντύπωση προκαλεί η ένοχη σιωπή τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και των ΑΝ.ΕΛ. στη σαφή παραβίαση ακόμη και της Συμφωνίας των Πρεσπών που έκανε η FYROM, στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Συντάγματός της. Και μιλάμε για παραβίαση που κάνει ακόμη χειρότερη την ήδη κακή συμφωνία. Συγκεκριμένα την παραβιάζει με τρεις τρόπους:

-Πρώτον, διατηρεί πλήρως τις αλυτρωτικές διαθέσεις των Σλαβομακεδόνων, καθώς ακόμη και το προοίμιο παραπέμπει σε κείμενα τα οποία μιλούν για έναν δήθεν μακεδονικό λαό που βρίσκεται και εκτός σκοπιανών συνόρων!
-Δεύτερον, το άρθρο 36 αναφέρεται ρητά σε «μακεδονικό κράτος» και ούτε καν σε Βόρεια Μακεδονία, γεγονός που επιτρέπει στους γείτονές μας να χρησιμοποιούν για τη χώρα τους και το «Μακεδόνια» σκέτο.
-Και, τρίτον, απαιτεί πρώτα η Ελλάδα να κυρώσει τη Συμφωνία και την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και μετά να ισχύσει η αναθεώρηση του Συντάγματός τους. Προϋπόθεση που δεν υπάρχει καν στην ούτως ή άλλως απαράδεκτη Συμφωνία των Πρεσπών.

Πρόκειται για απαράδεκτες μεθοδεύσεις, που σημειώνουμε ότι αναγνώρισε ακόμη και ο παραιτηθείς και μέγας υπαίτιος αυτής της συμφωνίας, τέως ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς.

Εμείς έχουμε από την αρχή ξεκαθαρίσει ότι ο συνδυασμός του ονόματος Βόρεια Μακεδονία με τη δήθεν «μακεδονική» εθνότητα και γλώσσα είναι άκρως προβληματικός. Η οριστική τύχη της συμφωνίας θα κριθεί το επόμενο διάστημα. Και γι’ αυτό έχουμε ζητήσει εκλογές πριν από την ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης στα Σκόπια.
Σε κάθε περίπτωση επαναλαμβάνουμε ότι η Ν.Δ. δεν πρόκειται να την υπερψηφίσει είτε στη σημερινή Βουλή είτε σε όποια επόμενη. Το ερώτημα παραμένει όμως. Η κυβέρνηση θα την ψηφίσει παρά την παραβίασή της από τους Σκοπιανούς; Θα αφήσουν και αυτήν την ευκαιρία, για να ακυρώσουν τη συμφωνία με υπαιτιότητα των «γειτόνων», ανεκμετάλλευτη;

*Βουλευτής της Ν.Δ. στην Α΄ Πειραιώς και Νήσων

Keywords
Τυχαία Θέματα