Περίεργο σχέδιο της ΤτΕ για μείωση «κόκκινων» δανείων!

Περίεργο σχέδιο της ΤτΕ για μείωση «κόκκινων» δανείων!14.11.2018Οικονομία

Λογιστικό τρικ με τον αναβαλλόμενο φόρο για να γλιτώσουν οι τράπεζες 42 δισ. €

Ρεπορτάζ
Στέλιος Kράλογλου

Σχέδιο με... πολλά θολά σημεία για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων κατά 42 δισ. ευρώ επεξεργάζεται, σύμφωνα με το Bloomberg, η Τράπεζα

της Ελλάδος (ΤτΕ). Το εν λόγω σχέδιο, μεταξύ άλλων, θα περιλαμβάνει την εκχώρηση από τις τράπεζες του μισού κεφαλαίου τους, το οποίο έχει προκύψει από τον αναβαλλόμενο φόρο, σε μια εταιρία ειδικού σκοπού (SPV). Η εταιρία αυτή, μεσώ ομολόγων, θα αγοράσει μέρος από τα «κόκκινα» δάνεια των τραπεζών.

Για να γίνει αντιληπτό το σχέδιο θα πρέπει, αρχικά, να διευκρινιστεί πώς προκύπτουν τα έσοδα μέσω του αναβαλλόμενου φόρου. Πρόκειται, ουσιαστικά, για ένα λογιστικό μετρό που χρησιμοποιήθηκε για την κεφαλαιακή στήριξη των τραπεζών μετά τις μεγάλες ζημιές που καταγράφηκαν με το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων (PSI) και τις μαζικές διαγραφές μη εξυπηρετούμενων δανείων τα προηγούμενα χρόνια.

Βάσει της νομοθεσίας, το αρνητικό αποτέλεσμα (περίπου 60 δισ. ευρώ) συμψηφίζεται με τα κέρδη των επόμενων 20 ετών. Ως αποτέλεσμα, οι τράπεζες δεν πληρώνουν σε αυτό το διάστημα φόρο για τα κέρδη που θα εμφανίζουν έως ότου «συμπληρωθεί» το απαιτούμενο ποσό των περίπου 19 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί σήμερα στην αναβαλλόμενη φορολογία. Σε κάθε περίπτωση, λοιπόν, οι τράπεζες έχουν να λαμβάνουν από το Δημόσιο. Ολα αυτά, βέβαια, στα χαρτιά. Ερχεται τώρα η Τράπεζα της Ελλάδος και προτείνει το εξής περίεργο σχέδιο αξιοποίησης των συγκεκριμένων κονδυλίων: Οι τράπεζες θα μεταφέρουν περίπου το 50% των απαιτήσεων από αναβαλλόμενη φορολογία σε ένα «όχημα ειδικού σκοπού», το οποίο στη συνέχεια θα πουλήσει ομόλογα και θα αξιοποιήσει τα κεφάλαια για να αγοράσει περίπου 42 δισ. ευρώ «κόκκινων» δανείων από τους τραπεζίτες, λένε οι πηγές που επικαλείται το πρακτορείο.

Το πλεονέκτημα του σχεδίου αυτού, σύμφωνα με στελέχη της ΤτΕ, έγκειται στο ότι ο αναβαλλόμενος φόρος, επειδή ήδη έχει εγγραφεί ως υποχρέωση του Δημοσίου, δεν μπορεί να θεωρηθεί κρατική ενίσχυση προς τις τράπεζες. Οι διοικήσεις των τραπεζών, από την πλευρά τους, έχουν δεσμευθεί στον SSM να μειώσουν τα «κόκκινα» δάνειά τους κατά 60% έως το τέλος του 2021.

ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ

Ποιος... πληρώνει (τελικά) το μάρμαρο;

Καλά τα σχέδια μείωσης των «κόκκινων» δανείων, αρκεί το «μάρμαρο» για τη διάσωση των τραπεζών να μην το πληρώσουν πάλι οι φορολογούμενοι. Γιατί η πρόταση της Τραπέζης της Ελλάδος, έτσι όπως διέρρευσε στο πρακτορείο Bloomberg, φαίνεται ότι βασίζεται σε δημόσια κεφάλαια. Και μπορεί αυτά τα 19 δισ. ευρώ να είναι λογιστική στήριξη μέσω του αναβαλλόμενου φόρου, αν όμως κάτι δεν πάει καλά, το υπουργείο Οικονομικών θα κληθεί να καλύψει αυτό το άνοιγμα στις τράπεζες με δημόσιο χρήμα. Γιατί τέτοια προβλήματα, ως γνωστόν, δεν λύνονται με τα δανεικά των «θεσμών».

Keywords
Τυχαία Θέματα
Περίεργο, ΤτΕ,periergo, tte