Παράταση στις εκπτώσεις για τα αυθαίρετα

Παράταση στις εκπτώσεις για τα αυθαίρετα01.02.2018Παρασκήνιο

Επιπλέον δύο μήνες προθεσμία για την «τακτοποίηση» με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους

■ Μειώνονται τα πρόστιμα για νομιμοποίηση των ισόγειων αποθηκών
■ Δικαίωμα αλλαγής χρήσης σε όσους μπήκαν σε παλαιότερες ρυθμίσεις

ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΕΨΗ-ΣΟΚ ΓΙΑ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΠΤΩΣΗ 17% ΣΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

Τουλάχιστον δύο μήνες επιπλέον θα έχουν στη διάθεσή τους οι πολίτες για να τακτοποιήσουν με τις μεγαλύτερες δυνατές εκπτώσεις

τα αυθαίρετά τους. Παράλληλα, μειώνονται σημαντικά τα πρόστιμα για τη νομιμοποίηση ισόγειων αποθηκών, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να υπογραφεί και η υπουργική απόφαση για τον έλεγχο της στατικής επάρκειας των κτιρίων.

Βλέποντας ότι η ανταπόκριση του κόσμου στον νέο νόμο είναι πολύ μικρότερη του αναμενομένου, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προχωρά σε αλλαγές που θα καταστήσουν ακόμα πιο ευνοϊκή την υπαγωγή πολεοδομικών αυθαιρεσιών. Με μια σειρά τροπολογιών, οι οποίες θα κατατεθούν σύντομα στο νομοσχέδιο για τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό, που ετοιμάζεται για να εισαχθεί στη Βουλή, το υπουργείο αποφάσισε να δοθεί δίμηνη (ίσως και μεγαλύτερη) παράταση σε όσες προθεσμίες υπαγωγής συνδέονται με εκπτώσεις στα πρόστιμα.

Ειδικότερα, ο 4495/17 προβλέπει σήμερα έκπτωση στο πρόστιμο τακτοποίησης κατά 20%, εάν η αυθαίρετη κατασκευή υπαχθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο από την έναρξη ισχύος του νόμου.

Η προθεσμία αυτή εκπνέει στις 8 Απριλίου και, καθώς έχει ήδη περάσει το πρώτο τρίμηνο, το υπουργείο θεωρεί ότι με την παράταση θα καταφέρει να προσελκύσει περισσότερους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων να υποβάλουν φάκελο τακτοποίησης και να ωφεληθούν από τις εκπτώσεις. Αντίστοιχα, θα δοθεί παράταση στην προθεσμία του δεύτερου εξαμήνου της ρύθμισης, που προβλέπει έκπτωση των προστίμων κατά 10%.

Επιπλέον, στη λίστα των παραβάσεων για τις οποίες ισχύει μειωτικός συντελεστής θα προστεθούν και οι αυθαίρετες ισόγειες αποθήκες. Αυτό που μένει να διευκρινιστεί είναι πόσο θα μειωθεί το πρόστιμο, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι θα ισχύσει ό,τι και για τα υπόγεια, δηλαδή έκπτωση 50%.

Νέα χρήση

Στις τροπολογίες θα προβλέπεται επίσης ότι οι αυθαίρετοι χώροι που έχουν νομιμοποιηθεί και από προηγούμενους νόμους θα μπορούν στο εξής να αλλάξουν και χρήση.

Πέρα από αυτό, την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να υπογραφεί η υπουργική απόφαση για τον έλεγχο της στατικής επάρκειας των κτιρίων, που είναι απαραίτητη για να ξεκινήσουν οι έλεγχοι. Ο νέος νόμος προβλέπει έκπτωση 10% στο πρόστιμο νομιμοποίησης αυθαιρέτου, εφόσον υποβληθεί η μελέτη στατικής επάρκειας ταυτόχρονα με τη δήλωση υπαγωγής.

Μάλιστα, εάν για την υπαγωγή αυθαιρέτων ολοκληρωθούν οι προβλεπόμενες εργασίες στατικής ενίσχυσης, το ενιαίο ειδικό πρόστιμο μειώνεται κατά 60% σε περιοχές σεισμικής επικινδυνότητας 3, κατά 50% σε περιοχές σεισμικής επικινδυνότητας 2 και κατά 30% σε περιοχές σεισμικής επικινδυνότητας 1.

Από την άλλη, ο ιδιοκτήτης επιβαρύνεται με ένα σημαντικό ποσό για τη διενέργεια της μελέτης.

Προβλέψεις για βουτιά στις τιμές των ακινήτων!

Σε προβλέψεις-φωτιά για νέα κατάρρευση στις τιμές ακινήτων την προσεχή τριετία προχώρησε χθες η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΒΑ)! Συγκεκριμένα, εκτιμά ότι οι τιμές των κατοικιών θα υποχωρήσουν σωρευτικά 17,6% στην τριετία 2018-2020.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι, πέρα από την υποτίμηση της ακίνητης περιουσίας των πολιτών, τινάζεται στον αέρα κάθε προσπάθεια εξίσωσης των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές τιμές. Δηλαδή, ακόμη και να αναπροσαρμοστούν οι τιμές φέτος, το όλο εγχείρημα θα είναι άκυρο καθώς θα πρέπει να γίνονται νέες αναπροσαρμογές κάθε φορά που θα μειώνονται οι πραγματικές τιμές.

Και το ακόμη χειρότερο είναι ότι όσο μειώνονται οι τιμές στα ακίνητα κάποιοι θα πρέπει να πληρώνουν περισσότερο ΕΝΦΙΑ (με μεγαλύτερο συντελεστή) για να καλυφθούν οι απώλειες, δεδομένου ότι κάθε χρόνο ο στόχος είναι να βεβαιώνεται, πάση θυσία, φόρος 3,2 δισ. ευρώ από το χαράτσι των ακινήτων! Ειδικότερα, σύμφωνα με το δυσμενές σενάριο της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής, όπως διέρρευσε στο Bloomberg, οι τιμές των κατοικιών θα υποχωρήσουν φέτος κατά 7,3%, την επόμενη χρονιά κατά 6,7% και το 2020 κατά 3,6%, δηλαδή σωρευτικά 17,6% στην τριετία.

Αντιστοίχως, οι τιμές των εμπορικών ακινήτων προβλέπεται να μειωθούν περαιτέρω κατά 9,2% το 2018, κατά 6,1% το 2019 και κατά 2,2% το 2020, δηλαδή σωρευτικά 17,5%. Και όλα αυτά την ώρα που το ΑΕΠ -πάντα σύμφωνα με το δυσμενές σενάριο- θα καταγράψει μείωση 3,2% στην τριετία 2018-2020.

Keywords
Τυχαία Θέματα