«Θα διαλυθεί η Ευρώπη αν δεν αφουγκραστεί τις χώρες του Νότου»

«Θα διαλυθεί η Ευρώπη αν δεν αφουγκραστεί τις χώρες του Νότου»15.05.2019Πρόσωπα

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης μιλά εφ' όλης της ύλης στη «δημοκρατία»

Συνέντευξη στον
Φίλιππο Πανταζή

Την εκτίμηση πως το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα καθορίσει και τον χρόνο που θα στηθούν οι εθνικές κάλπες κάνει ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης με συνέντευξή του στη «δημοκρατία», τονίζοντας ότι «αν το ποσοστό της Ν.Δ. στις ευρωεκλογές είναι μεγάλο, η 27η Μαΐου θα είναι μια άλλη μέρα».

Ο πρώην πρόεδρος και υποψήφιος ευρωβουλευτής

της Ν.Δ. προσδιορίζει ως στόχο του να μεταφέρει στις Βρυξέλλες τα καθημερινά προβλήματα του Ελληνα πολίτη και επαναλαμβάνει την απόλυτη διαφωνία του με τη Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία σε καμία περίπτωση -όπως λέει- δεν συνάδει με το πνεύμα του Βουκουρεστίου.

Οσον αφορά τα εσωκομματικά, στέλνει νέο μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, λέγοντας ότι «αν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου επιτίθεσαι σε ένα πρόσωπο, δημιουργείς πρόβλημα στη νικηφόρα πορεία του κόμματός σου». Σχετικά με τις μετεγγραφές στελεχών από άλλους χώρους στην αξιωματική αντιπολίτευση, ξεκαθαρίζει με νόημα: «Είμαστε ανοιχτοί σε όλους όσοι ασπάζονται τις αρχές και τις αξίες της Ν.Δ.»

Από την κεντρική εσωτερική πολιτική σκηνή έπειτα από δεκαετίες «μετακομίζετε» -λαού θέλοντος- στην ευρωπαϊκή. Πώς το αποφασίσατε και, τελικά, ποιο είναι το διακύβευμα των επικείμενων ευρωεκλογών;
Η εσωτερική πολιτική κατάσταση, άρα τα ζητήματα που κυριαρχούν στην κεντρική πολιτική σκηνή, επηρεάζει σημαντικά την ψήφο των πολιτών στις ευρωεκλογές. Ακόμη περισσότερο σε αυτές τις ευρωεκλογές, καθόσον είναι η πρώτη κάλπη που στήνεται έπειτα από τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.
Ως εκ τούτου, η Νέα Δημοκρατία τις θεωρεί βαρύνουσας σημασίας. Γι’ αυτό και αποδέχθηκα την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη να συμμετέχω με σταυρό από όλη την Ελλάδα.
Η παρουσία μου σηματοδοτεί ότι δεν είναι χαλαρή η ψήφος και ότι πρέπει να συσπειρωθούμε όλοι οι νεοδημοκράτες και να προσελκύσουμε ακόμη κι αυτούς που στο παρελθόν δεν μας είχαν ψηφίσει, ώστε να είναι ξεκάθαρο το μήνυμα για πολιτική αλλαγή.
Οσον αφορά το διακύβευμα των ευρωεκλογών, αυτό έχει να κάνει με την κατεύθυνση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Γιατί ξέρετε, η Ευρώπη ή θα έρθει πιο κοντά στον πολίτη και στις χώρες του Νότου, που είναι πιο αδύναμες, ή θα οδηγηθεί σε μια πορεία διάλυσης. Στόχος μου λοιπόν είναι να μεταφέρω στις Βρυξέλλες τα καθημερινά προβλήματα του Ελληνα πολίτη.

Πού τοποθετείτε τον πήχη όσον αφορά τα ποσοστά της Ν.Δ. και τη διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ;
Την ώρα της μάχης δεν μπαίνεις στη διαδικασία των ποσοστών, αλλά αγωνίζεσαι για τη νίκη. Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα καταγράψει τη δυναμική της Ν.Δ. στην πορεία προς τις εθνικές εκλογές. Κι εγώ μάχομαι ώστε το ποσοστό της διαφοράς από το δεύτερο κόμμα να είναι όσο το δυνατόν μεγαλύτερο.

Το σχόλιό σας με αφορμή την πρόταση απονομής του Νόμπελ Ειρήνης στους Τσίπρα - Ζάεφ ότι «μια τέτοια πρόταση στον οποιονδήποτε Ελληνα πρωθυπουργό αναμφίβολα είναι τιμητική για τη χώρα» ενόχλησε κάποιους μέσα στο κόμμα σας. Τι απαντάτε;
Κανένας από το κόμμα μου δεν ενοχλήθηκε. Η δήλωση δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνείας σε όποιον τη διαβάσει ολόκληρη και επομένως το θέμα δεν υπάρχει. Αλλά και επί της ουσίας, η θέση μου για τη συμφωνία έχει καταγραφεί και την έχω καταψηφίσει. Ως υπουργός Εθνικής Αμυνας, άλλωστε, συμμετείχα στις διαπραγματεύσεις του Βουκουρεστίου, όπου η κυβέρνηση Καραμανλή είχε θέσει το βέτο. Και η Συμφωνία των Πρεσπών δεν συνάδει με το πνεύμα του Βουκουρεστίου.

Είπατε σε πρόσφατη συνέντευξή σας ότι «καμιά ακραία και λαϊκίστικη άποψη δεν μπορεί να εκφραστεί από τη Ν.Δ.». Σε άλλη δημόσια παρέμβασή σας επισημάνατε πως «υπάρχουν κάποιοι που έχουν εμπάθεια και δεν καταλαβαίνουν ότι στην προσπάθειά τους να σε “κοντύνουν”, και μάλιστα σε προεκλογική περίοδο, βλάπτουν το κόμμα». Ποιους ακριβώς εννοείτε;
Η ερώτησή σας έχει δύο σκέλη. Το πρώτο είναι μια γενική αυτονόητη παραδοχή, που έχει κατ’ επανάληψη εκφραστεί από όλα τα στελέχη του κόμματος και από τον ίδιο τον πρόεδρο.
Οσον αφορά το δεύτερο, επίσης είναι μια παραδοχή ότι, αν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου επιτίθεσαι σε ένα πρόσωπο, δημιουργείς πρόβλημα στη νικηφόρα πορεία του κόμματός σου.

Κάποιες από τις μετεγγραφές προσώπων από άλλους πολιτικούς χώρους που έκανε η Ν.Δ. το τελευταίο διάστημα δεν φαίνεται να έτυχαν θερμής υποδοχής από το σύνολο των νεοδημοκρατών. Πού το αποδίδετε;
Οπως επανειλημμένα έχω τονίσει, είμαστε ανοιχτοί σε όλους όσοι ασπάζονται τις αρχές και τις αξίες της Ν.Δ., που έχει ως φιλοσοφία τον κοινωνικό φιλελευθερισμό με επίκεντρο τον άνθρωπο. Αναμφίβολα κάθε κόμμα χρειάζεται εμπλουτισμό, με μπόλιασμα νέων ιδεών και μια ανανεωμένη πολιτική εικόνα. Τα πλειοψηφικά, κυρίως, κόμματα κατανοούν ότι, για να προσαρμοστούν στις νέες κοινωνικές συνθήκες, οφείλουν να εξελίσσονται και να ανανεώνονται.

Το αποτέλεσμα θα καθορίσει και τον χρόνο των εθνικών εκλογών

Οσον αφορά τις εθνικές κάλπες, πόσο πιθανό θεωρείτε ο πρωθυπουργός να αιφνιδιάσει και να τις προκηρύξει πριν από το φθινόπωρο; Ανεξαρτήτως του χρόνου διεξαγωγής τους, τι είναι αυτό που θα κρίνει το αποτέλεσμα;
Οπως προείπα, αν το ποσοστό της Ν.Δ. στις ευρωεκλογές είναι μεγάλο, η 27η Μαΐου θα είναι μια άλλη μέρα. Συνεπώς το αποτέλεσμα θα καθορίσει και τον χρόνο διεξαγωγής των εθνικών εκλογών. Μπορεί ο πρωθυπουργός να λέει ότι θα κάνει τις εκλογές τον Οκτώβριο, αλλά, αν οι πολίτες στις 26 Μαΐου στείλουν μήνυμα μεγάλης νίκης της Ν.Δ., ο κ. Τσίπρας θα αναγκαστεί να αναθεωρήσει την τακτική του.
Εμείς, ως Ν.Δ., οφείλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι και πειστικοί, με όπλο μας το πρόγραμμα και τις θέσεις μας. Στο ήδη οξυμένο και πολωτικό προεκλογικό κλίμα, με ευθύνη της κυβέρνησης, εμείς στρεφόμαστε με ειλικρίνεια στην κοινωνία των πολιτών και αντιπαρατιθέμεθα με επιχειρήματα στον δημόσιο λόγο.

Keywords
Τυχαία Θέματα