Τετ α τετ στο Μαξίμου Τσίπρα - Κοτζιά στη σκιά των διαρροών

Τετ α τετ στο Μαξίμου Τσίπρα - Κοτζιά στη σκιά των διαρροών19.01.2018Πρόσωπα

Εντονη κινητικότητα παρατηρείται στην κυβέρνηση για το Σκοπιανό με φόντο και τη «λίστα» που διέρρευσε από πλευράς ΠΓΔΜ με τα ονόματα τα οποία φέρεται ότι κατέθεσε στους διαπραγματευτές ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς.

Ο όρος «Μακεδονία» περιλαμβάνεται

και στα πέντε ονόματα, τη στιγμή που οι αντιδράσεις εντός κυβέρνησης, ειδικά από τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Πάνο Καμμένο, την αντιπολίτευση, την Εκκλησία και την κοινωνία, είναι έντονες.

Ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε χθες με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά προκειμένου να ενημερωθεί για τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα. Η συνάντησή τους διήρκεσε περίπου μία ώρα και δεκαπέντε λεπτά και σε αυτήν έγινε συζήτηση για τα ονόματα που φέρεται ότι πρότεινε ο κ. Νίμιτς, τα εσωτερικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση Ζάεφ και τη διαπραγματευτική γραμμή στην οποία θα κινηθεί η ελληνική πλευρά.

Σημειώνεται ότι τις επόμενες ημέρες ο πρωθυπουργός θα ταξιδέψει στο Νταβός για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ και εκεί θα συναντηθεί με τον Σκοπιανό ομόλογό του. Οπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, η συνάντηση Τσίπρα - Ζάεφ θα δείξει πολλά. Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο κ. Κοτζιάς αρνήθηκε να κάνει κάποια δήλωση και να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τα ονόματα που άφησαν να διαρρεύσουν σκοπιανά ΜΜΕ («ουδέν σχόλιο» είπε), αν και ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ είχε πει πως ονομασία χωρίς τον όρο «Μακεδονία» είναι μη ρεαλιστική.

Σε αυτή τη γραμμή ήταν τα πέντε ονόματα που διέρρευσαν. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ονόματα είναι στα σλαβικά και είναι τα εξής: Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας, Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, Δημοκρατία της Ανω Μακεδονίας, Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη και Δημοκρατία της Μακεδονίας. Για τη γλώσσα, προτείνεται εναλλακτικά είτε η γραφή «makedonski» είτε μία πιο περιγραφική της ονομασίας, όπως «επίσημη γλώσσα της Δημοκρατίας της Νέας Μακεδονίας».

Σε ό,τι αφορά την υπηκοότητα, προτείνεται είτε η σλαβική γραφή «makedonska» είτε η περιγραφή «nationality of the Republika Nova Makedonija». Ζήτημα ταυτότητας δεν φαίνεται ότι υπάρχει στη δέσμη ιδεών του κ. Νίμιτς, ενώ δεν κατέστη σαφές αν ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ προτείνει την αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας.

Αν. Κούτρας

Keywords
Τυχαία Θέματα