«Αν δεν υπάρξει λύση στο όνομα, δεν μπαίνετε στο ΝΑΤΟ»!

«Αν δεν υπάρξει λύση στο όνομα, δεν μπαίνετε στο ΝΑΤΟ»!19.01.2018Άρθρα

Τελεσίγραφο από Στόλτενμπεργκ σε Ζάεφ! Ο γ.γ. της Συμμαχίας απέκλεισε ένταξη των Σκοπίων με το προσωρινό ΠΓΔΜ

Αποστολή στα Σκόπια
Φανή Χαρίση

Ξεκάθαρες δηλώσεις ότι εάν δεν λυθεί το θέμα του ονόματος δεν υπάρχει περίπτωση να μπουν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ

έκανε χθες στα Σκόπια ο γενικός γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ, τόσο κατά την ομιλία του στο Κοινοβούλιο της χώρας όσο και κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ.

Και μπορεί στο τέλος της συνέντευξης ο κ. Στόλτενμπεργκ, για χάρη των φωτογράφων και των τηλεοπτικών συνεργείων, να απαθανατίστηκε να χτυπά την πλάτη του κ. Ζάεφ αποκαλώντας τον «good friend» (σ.σ.: «καλός φίλος»), ωστόσο, είχε προηγηθεί το τελεσίγραφό του ότι εάν δεν λυθεί το θέμα του ονόματος «δεν υπάρχει καμία περίπτωση να γίνετε μέλος του ΝΑΤΟ».

Ξεκαθάρισε επίσης ότι δεν υπάρχει plan B, δηλαδή να γίνει είσοδος με προσωρινό όνομα, κάτι που είχε οραματιστεί η κυβέρνηση του Ζάεφ.

Το επεισόδιο

Ο γενικός γραμματέας θύμισε το θερμό επεισόδιο που είχε διαδραματιστεί με την εισβολή πολιτών στη Βουλή της ΠΓΔΜ την άνοιξη του 2017, σημειώνοντας ότι είχαν σοκαριστεί τόσο ο ίδιος όσο και τα υπόλοιπα μέλη του ΝΑΤΟ και ότι είναι ικανοποιημένος καθώς τώρα υπάρχει πολιτική σταθερότητα στην περιοχή. Συνέστησε στην κυβέρνηση του Ζάεφ να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις για τη δημοκρατία και για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε μια πολυεθνική κοινωνία και δήλωσε ικανοποιημένος από τη μεγάλη, όπως τη χαρακτήρισε, προσπάθεια που κάνουν.

Ούτε μια φορά

Αξιοσημείωτο είναι ότι ο κ. Στόλτενμπεργκ δεν αποκάλεσε ούτε μία φορά τη χώρα «Μακεδονία». Ως έμπειρος πολιτικός και επικεφαλής του ΝΑΤΟ κράτησε σταθερά τον ρόλο του, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν μπορεί να αφήσει στον λαό και στην κυβέρνηση της ΠΓΔΜ φρούδες ελπίδες για είσοδο στο ΝΑΤΟ χωρίς επίλυση του μείζονος ζητήματος, που είναι η ονομασία της γείτονος.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η απάντηση του κ. Στόλτενμπεργκ στην ερώτηση Σκοπιανής δημοσιογράφου γιατί «αγνοείτε την απόφαση της Χάγης;», όπου η ΠΓΔΜ είχε δικαιωθεί μετά το βέτο που είχε θέσει η Ελλάδα στο Βουκουρέστι. Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ παραδέχτηκε ότι υπήρξε δικαστική απόφαση, «εμείς όμως παίρνουμε πολιτικές αποφάσεις» και «είμαι ειλικρινής και ρεαλιστής, για να μπείτε στο ΝΑΤΟ θα πρέπει να λυθεί το θέμα του ονόματος».

Ο κ. Ζάεφ, από την πλευρά του, τόνισε ότι η χώρα του δουλεύει για να πετύχει τους στόχους της και να εκπληρώσει τα κριτήρια για την είσοδο στη Συμμαχία και ότι η χώρα του με την Ελλάδα δημιούργησαν το momentum. Δεκάδες τηλεοπτικά συνεργεία, φωτογράφοι και δημοσιογράφοι τόσο από τα Σκόπια όσο και από άλλες περιοχές είχαν κατακλύσει την αίθουσα Τύπου στο κυβερνητικό κτίριο όπου, χθες, στις 4 το απόγευμα (τοπική ώρα), δόθηκε η συνέντευξη Τύπου η οποία είχε μικρή διάρκεια και απαντήθηκαν μόλις τέσσερις ερωτήσεις.

Η «δημοκρατία» ήταν η μοναδική ελληνική πανελλαδικής κυκλοφορίας εφημερίδα στη συνέντευξη Τύπου.

Διαφωνούν μεταξύ τους και... ψάχνουν συμφωνία με Ελλάδα!

Αναταράξεις στα Σκόπια προκαλούν οι διαπραγματεύσεις για την επίλυση της ονομασίας. Στη χώρα ακολουθούνται τουλάχιστον τρεις γραμμές που συγκρούονται και δεν αποκλείεται να τινάξουν στον αέρα τις συνομιλίες. Στους «σκληροπυρηνικούς» εντάσσονται ο πρόεδρος της χώρας Γκ. Ιβανόφ και ο διορισμένος από αυτόν διαπραγματευτής Β. Ναουμόφσκι, στους «διαλλακτικούς» ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ, αν και ο τελευταίος φαίνεται να ακολουθεί συχνά δική του γραμμή, και οι «αδιάφοροι» Αλβανοί, οι οποίοι ωστόσο δεν θέλουν ονομασία στα σλαβικά.

«Στον ΟΗΕ διαμορφώνονται συνθήκες για να προχωρήσει η διαδικασία προς τα μπροστά. Η έκβαση θα εξαρτηθεί από την ετοιμότητα των δύο πλευρών για συμβιβασμό» ήταν η θέση που εξέφρασε η κυβέρνηση των Σκοπίων αργά το βράδυ της Τετάρτης και μετά την πρώτη συνάντηση που είχαν οι δύο αντιπροσωπίες με τον Μάθιου Νίμιτς στη Νέα Υόρκη. Αυτή η ανακοίνωση «αδειάζει» τον εκπρόσωπο της ΠΓΔΜ στη διαπραγμάτευση, πρέσβη Βάσκο Ναουμόφσκι, που «με το καλημέρα» δήλωσε ότι οι προτάσεις που παρουσίασε ο Νίμιτς απέχουν από μια αξιοπρεπή λύση. Σημειώνεται ότι ο Ναουμόφσκι είναι άνθρωπος του προέδρου Ιβανόφ, ο οποίος δήλωσε ότι δεν υπογράφει το διάταγμα για να γίνει η αλβανική δεύτερη επίσημη γλώσσα στη χώρα, προκαλώντας τριγμούς στην κυβέρνηση. Και οι δύο προέρχονται από το εθνικιστικό κόμμα VMRO του Γκρούεφσκι.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ ακολουθεί δική του στάση, τη μία εκφραζόμενος «διαλλακτικά» και την άλλη «εθνικιστικά». Τη μία μιλάει για «πρόοδο» και εκφράζει την αισιοδοξία του και την άλλη λέει ότι δεν μπορεί να έχει η Ελλάδα την αποκλειστικότητα στη Μακεδονία και στον Μέγα Αλέξανδρο. Το να βρεθεί, λοιπόν, κοινή συνισταμένη δεν είναι και τόσο εύκολο.

Keywords
Τυχαία Θέματα