«Τεράστιες ελλείψεις και λάθος το μοντέλο»

«Τεράστιες ελλείψεις και λάθος το μοντέλο»25.07.2018Ρεπορτάζ

Η άποψη του Νίκου Χανιά, αντιστρατήγου εν αποστρατεία

Ιδιαίτερη σημασία έχει η άποψη του Νίκου Χανιά, αντιστρατήγου εν αποστρατεία, ο οποίος ήταν ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στα Λεχαινά Ηλείας το 2007.

«Αναμφισβήτητα υπήρξαν οι απόλυτες συνθήκες γι' αυτή τη καταστροφή. Είναι τρεις κυρίως οι παράγοντες: η χαμηλή υγρασία, οι υψηλές θερμοκρασίες και οι θυελλώδεις άνεμοι. Μιλάμε για εκρηκτικό περιβάλλον για την επέκταση σε χρόνο-ρεκόρ της πυρκαγιάς. Δεν υπάρχει... αριστερός τρόπος για να σκύψεις πάνω στα θέματα της Πολιτικής Προστασίας.

Οι ίδιοι οι πυροσβέστες είχαν επισημάνει και εγγράφως στην πολιτική ηγεσία ότι υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις. Και για τα αυτοκίνητα γνωρίζουν και για το θέμα των αεροσκαφών γνωρίζουν. Ξέρουν ότι τα μέσα είναι αναξιόπιστα. Τι στο καλό έχει γίνει με εκείνα τα μισθωμένα; Δυστυχώς, από το 2007 μέχρι σήμερα δεν έχει αλλάξει κάτι, ούτε στο μοντέλο ούτε στα μέσα ούτε στην οργάνωση του μηχανισμού.

Τότε, το 2007, ο Πολύδωρας, με την ευγλωττία που τον χαρακτηρίζει, μίλησε για ασύμμετρη απειλή. Οι τωρινοί δεν έχουν φαντασία και το λένε λίγο άκομψα. Λίγο άκομψα προσπαθούν να μας κατευθύνουν προς την ασύμμετρη απειλή. Το ερώτημα που θέτω εγώ είναι “τι έχετε κάνει εσείς;”. Και η απάντηση είναι πάρα πολύ άσχημη: Αιφνιδιάστηκαν στο 100% και, αν υπήρχε οποιοσδήποτε προγραμματισμός, τινάχτηκε στον αέρα».

Keywords
Τυχαία Θέματα
Τεράστιες,terasties