Τέλος εμποδίων για την α' κατοικία!

Τέλος εμποδίων για την α' κατοικία!28.08.2019Οικονομία

Χωρίς πιστοποιητικό βαρών από τα υποθηκοφυλακεία πλέον η αίτηση για ένταξη στον μηχανισμό προστασίας

Από τον
Β. Παπακωνσταντόπουλο

Παρελθόν αποτελεί από χθες το τελευταίο γραφειοκρατικό εμπόδιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά που επιθυμούν να κάνουν χρήση του νέου πλαισίου για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας αίρεται η υποχρέωση προσκόμισης του πιστοποιητικού βαρών από τα υποθηκοφυλακεία κατά την υποβολή της αίτησης, απλοποιώντας

σημαντικά τη διαδικασία.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να διευκολυνθούν χιλιάδες πολίτες και να μπορέσουν να ενταχθούν στην ευνοϊκή ρύθμιση για επιδότηση των στεγαστικών, καταναλωτικών και επιχειρηματικών δανείων μέσα από τη σχετική πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.

Εως σήμερα το πιστοποιητικό βαρών ήταν το μόνο δικαιολογητικό που δεν υπήρχε ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα, καθώς τα υπόλοιπα έγγραφα και δικαιολογητικά αναρτώνται από την πρώτη στιγμή αυτόματα στο «προφίλ» του δανειολήπτη.

Οι ενδιαφερόμενοι έπρεπε να το αναζητήσουν από το υποθηκοφυλακείο και στη συνέχεια να το μεταφορτώσουν στη «θυρίδα» που θα δημιουργήσουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Καθυστερήσεις

Η συγκεκριμένη διαδικασία ήταν το σημείο στο οποίο εγκλωβίζονταν οι περισσότερες αιτήσεις για την υπαγωγή στον νέο νόμο, αφού η έκδοσή του καθυστερούσε αρκετά.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι από τους 16.562 χρήστες που έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία ετοιμασίας της αίτησης το τελευταίο δίμηνο, μόνο οι δύο έχουν καταφέρει να την ολοκληρώσουν και να ρυθμίσουν τα δάνειά τους.

Αυτό ακριβώς έρχεται να «θεραπεύσει» η εν λόγω Κοινή Υπουργική Απόφαση, που υπογράφουν οι υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, αναμένεται να μειώσει το γραφειοκρατικό κόστος και να δημιουργήσει συνθήκες επιτάχυνσης για την αξιολόγηση των εκκρεμών αιτήσεων ευάλωτων νοικοκυριών.

Η αίτηση για την υπαγωγή στη διαδικασία ρύθμισης οφειλών υποβάλλεται ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού χρέους www. keyd.gov.gr, με την επιλογή του συνδέσμου Ηλεκτρονική Πλατφόρμα Προστασίας Κύριας Κατοικίας.

Η πρόσβαση γίνεται με τους κωδικούς του TAXISnet (όνομα χρήστη και κωδικός πρόσβασης) και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις έως το τέλος του έτους. Για την υπαγωγή στη ρύθμιση υπάρχουν περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια.

Η αντικειμενική αξία του σπιτιού δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 250.000 ευρώ και το ετήσιο εισόδημα τα 36.000 ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα