«Στο φως» το μπάχαλο με τον επανυπολογισμό συντάξεων

«Στο φως» το μπάχαλο με τον επανυπολογισμό συντάξεων28.08.2019Οικονομία

Ο Γ. Βρούτσης επιβεβαίωσε το πρόβλημα και αποκάλυψε ότι δεν έχουν καν αρχίσει διαδικασίες για 222.906 παλαιούς δικαιούχους

Τις αποκαλύψεις της «δημοκρατίας» για τα λάθη στον επανυπολογισμό «παλαιών» συντάξεων επιβεβαίωσε εμμέσως πλην σαφώς ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης.

Μιλώντας χθες σε τηλεοπτική εκπομπή του Σκάι, ανέφερε ότι πρόσφατα ενημερώθηκε πως για περίπου 222.906 συντάξεις δεν έχει γίνει επανυπολογισμός!

«Εντός του Σεπτεμβρίου θα παρουσιάσουμε και θα δημοσιοποιήσουμε

τα εκκαθαριστικά των συντάξεων για τις οποίες έχει ολοκληρωθεί, σωστά, ο επανυπολογισμός» διαβεβαίωσε ο κ. Βρούτσης και είπε ότι από 1ης Ιανουαρίου του 2019 δεν έχουν εμφανιστεί τα εκκαθαριστικά των συντάξεων!

Δεσμεύτηκε δε να εκδώσει τα εκκαθαριστικά σε όσους έχει ολοκληρωθεί ο επανυπολογισμός.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες του μέλους της διοικούσας επιτροπής του ΚΕΠΕΑ/ΓΣΕΕ Κώστα Νικολάου, «ο επανυπολογισμός των συντάξεων, όπου έχει γίνει, είναι έως τριπλά λανθασμένος».

Για να μην αυξηθεί ένας σημαντικός αριθμός κύριων συντάξεων (ειδικά για περιπτώσεις δικαιούχων με περισσότερα από 35 έτη ασφάλισης ή ΒΑΕ ή παράλληλη ασφάλιση), ο κ. Νικολάου έχει υποστηρίξει ότι δεν έχουν γίνει οι εξής ενέργειες:

1) Πριν από τον επανυπολογισμό θα έπρεπε να είχαν επανέλθει οι «παλιές» συντάξεις (έως τις 12 Μαΐου 2016) στα επίπεδα που ήταν πριν από τις παράνομες -κατά το ΣτΕ- περικοπές των νόμων του 2012.

2) Ακόμη και στην εκδοχή ότι ο ν. 4387/16 εναρμονίζεται με το ΣτΕ, έπρεπε να είχε διορθωθεί η εισφορά αλληλεγγύης στα νέα ποσά των συντάξεων του Δημοσίου.

3) Στον επανυπολογισμό δεν συμπεριελήφθησαν οι προσαυξήσεις από την καταβολή τυχόν επιπλέον εισφορών.

Η απόφαση της κυβέρνησης να μη δώσει τα εκκαθαριστικά από τα οποία θα διαφαινόταν πώς έχει γίνει ο επανυπολογισμός ενισχύει σε βαθμό... επιβεβαίωσης τις καταγγελίες Νικολάου.

Τα αναδρομικά

Σχετικά με το θέμα των αναδρομικών των συνταξιούχων, ο υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα σεβαστεί τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης στο πλαίσιο της δημοσιονομικής δυνατότητας της χώρας.

«Είμαστε σε μία ευνομούμενη χώρα όπου η Δικαιοσύνη είναι κυρίαρχο συστατικό της. Θα σεβαστούμε τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης στο πλαίσιο της δημοσιονομικής δυνατότητας της χώρας.

Όποια κι αν είναι η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, εμείς θα τη σεβαστούμε» ανέφερε χαρακτηριστικά ο αρμόδιος υπουργός.

Αναφορικά με τις εκκρεμείς συντάξεις, ο κ. Βρούτσης τόνισε ότι δεν μπορεί να αναφέρει ακριβή αριθμό, διότι πρέπει να απαντήσουν όλες οι υπηρεσίες, εκτιμώντας, ωστόσο, ότι οι συνολικές εκκρεμότητες ξεπερνούν τις 470.000. Οπως είπε, από αυτές, οι 65.000 είναι συντάξεις χηρείας.

«Τον Φεβρουάριο του 2019, 55 βουλευτές της Ν.Δ. έκαναν ερώτηση για το θέμα, αλλά δεν απαντήθηκε ποτέ. Δεσμεύομαι σήμερα για πολλοστή φορά ότι, αν και εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει ερώτηση, εγώ θα απαντήσω» σχολίασε ο κ. Βρούτσης.

«Εχουμε στρέψει όλο το ενδιαφέρον μας στην καταβολή αυτών των συντάξεων και στην απονομή τους. Στο πλαίσιο αυτό, οργανώνουμε το υπουργείο Εργασίας και συγκεκριμένα τον

Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ)» υπογράμμισε ο υπουργός Εργασίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα