Τάφοι-θησαυροί στο Χιλιομόδι

Τάφοι-θησαυροί στο Χιλιομόδι14.11.2018Τέχνες

Τα ίχνη της αρχαίας Τενέας δείχνουν κτερίσματα, δαχτυλίδια και νομίσματα που βρέθηκαν στο νεκροταφείο

Επτά νέους τάφους των ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων, πλούσια κτερίσματα, από τα οποία ξεχωρίζουν ένα δαχτυλίδι με σφραγιδόλιθο και τρία σπάνια νομίσματα, αλλά και κτιριακές εγκαταστάσεις που αποτελούν αποδείξεις για τον εντοπισμό των οικιστικών καταλοίπων της αρχαίας Τενέας έφεραν στο φως

οι ανασκαφείς στο Χιλιομόδι Κορινθίας.

Οι αρχαιολόγοι ερεύνησαν την περιοχή όπου εκτείνεται το νεκροταφείο των ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων, καθώς και την περιοχή που έχει οικιστικά κατάλοιπα από την αρχαία Τενέα, η ύπαρξη της οποίας καταμαρτυρείται μόνο σε ιστορικές πηγές. Συγκεκριμένα, στο νεκροταφείο εντοπίστηκαν επτά νέοι τάφοι με πλούσια και ποικίλα κτερίσματα. Οι δύο ανήκουν σε άνδρες, οι πέντε σε γυναίκες. Μάλιστα, σε έναν από τους τάφους εντοπίστηκε γυναικεία μαζί με παιδική ταφή.


Αγγεία, χρυσά, χάλκινα και οστέινα κοσμήματα, στλεγγίδες και νομίσματα είναι τα πιο κοινά κτερίσματα. Ωστόσο, ξεχωρίζουν ένα σιδερένιο δαχτυλίδι που φέρει σφραγιδόλιθο με απεικόνιση Σαράπιδος σε θρόνο και δίπλα του τον Κέρβερο, ένας λύχνος κορινθιακού εργαστηρίου με παράσταση της Υγείας, μία χρυσή δανάκη (αρχαίο περσικό νόμισμα), τρία σπάνια νομίσματα που ανήκουν στις πρώτες κοπές της Κορίνθου, όταν ήταν ρωμαϊκή αποικία (44-40 π.Χ.), ένας οβολός Κορίνθου (β’ μισό 6ου αι. π.Χ.) και ένα ασημένιο ημίδραχμο (α’ μισό 5ου αι. π.Χ.).

Οι αρχαιολόγοι εκτιμούν, με βάση τα έως τώρα ανασκαφικά στοιχεία, ότι το νεκροταφείο των ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων είχε 35 τάφους, πολλοί από τους οποίους φιλοξενούν διπλές ταφές. Επιπλέον, ο πλούτος και η ποικιλία των κτερισμάτων πιστοποιεί τη διαχρονική ευμάρεια της πόλης και των κατοίκων της.
Το φετινό ερευνητικό πρόγραμμα υπό τη διεύθυνση της δρος Ελενας Κόρκα, επίτιμης γενικής διευθύντριας της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, ολοκληρώθηκε στις 10 Οκτωβρίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα