Τα δύσκολα θέματα «φρενάρουν» τα όνειρα!

Τα δύσκολα θέματα «φρενάρουν» τα όνειρα!14.06.2018Ρεπορτάζ

Σύμφωνα με εκπαιδευτικούς, η Ιστορία, η Φυσική και η Ανάπτυξη Εφαρμογών ήταν για καλά προετοιμασμένους μαθητές

Χαμηλώνει ο πήχης των προσδοκιών χιλιάδων υποψηφίων του γενικού λυκείου, μετά και την εξέταση στην Ιστορία, στη Φυσική και την Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον. Τα θέματα στα μαθήματα αυξημένης βαρύτητας των πανελλαδικών

εξετάσεων για τις Ομάδες Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών, Θετικών Επιστημών και Οικονομίας και Πληροφορικής (Αρχαία Ελληνικά και Ιστορία και Μαθηματικά και Φυσική, αντίστοιχα) ήταν αρκετά δύσκολα για πολλούς υποψηφίους.

Κατά γενική ομολογία εκπαιδευτικών και υποψηφίων, η κεντρική επιτροπή εξετάσεων επέλεξε και φέτος αρκετά απαιτητικά θέματα στην Ιστορία, στη Φυσική, αλλά και στο μάθημα της Ανάπτυξης Εφαρμογών. Και στα τρία μαθήματα τα φετινά θέματα συγκριτικά με αυτά περασμένων ετών μπορούν να χαρακτηριστούν δυσκολότερα. Ο βαθμός δυσκολίας, συνδυαζόμενος με τα απαιτητικά θέματα σε Αρχαία Ελληνικά και Μαθηματικά, πρακτικά μπορεί να οδηγήσει σε διασπορά των βαθμολογιών στις μεσαίες κλίμακες, κάτι που θα διαχωρίσει τους πολύ καλά από τους λιγότερο καλά προετοιμασμένους υποψηφίους.

Σύμφωνα με την Ενωση Ελλήνων Φιλολόγων, για την Ιστορία τα ερωτήματα στο σύνολό τους είναι για καλά προετοιμασμένους και εξοικειωμένους στην κριτική προσέγγιση των πηγών υποψηφίους. Η Ενωση Ελλήνων Φυσικών, από την πλευρά της, υποστήριξε ότι τα θέματα της Φυσικής Προσανατολισμού γενικότερα ήταν σαφώς δυσκολότερα από τα περσινά, ήταν σαφή, κάλυπταν μεγάλο μέρος της ύλης, ήταν διαβαθμισμένης δυσκολίας με αιχμή το Δ4, που απευθυνόταν σε πολύ καλά προετοιμασμένους υποψηφίους και ήταν εξαιρετικά σύνθετο.

Αντίστοιχες δυσκολίες αντιμετώπισαν και οι υποψήφιοι που διαγωνίστηκαν στην Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον, ένα τεχνικό μάθημα που ανοίγει τις πύλες στις Σχολές Πληροφορικής. Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών Φροντιστηρίων, τα θέματα ήταν σαφώς διατυπωμένα και κάλυπταν μεγάλο μέρος της ύλης. Θεωρούνται δυσκολότερα από πέρυσι. Η ανάπτυξη, δε, της αλγοριθμικής σκέψης από τους υποψηφίους είναι ένα έργο που απαιτεί εξοικείωση και προετοιμασία, η οποία δεν επιτυγχάνεται σε μία μόνο χρονιά. Το βασικό διαγωνιστικό σκέλος των πανελλαδικών εξετάσεων βαίνει σταδιακά στο τέλος του, καθώς απομένουν ακόμα δύο μαθήματα. Οι υποψήφιοι του γενικού λυκείου διαγωνίζονται αύριο σε Λατινικά, Χημεία και Αρχές Οικονομικής Θεωρίας, και στη Βιολογία στις 19 Ιουνίου.

Hi-tech «σκονάκι» με συνεργό!

Με... συνεργό την αδελφή της και τη βοήθεια της τεχνολογίας, μια 17χρονη υποψήφια των πανελλαδικών στην Κω πήγε για το άριστα, αλλά κατέληξε σε μηδενισμό του γραπτού της. Η υποψήφια είχε κρύψει στο αυτί της μία ασύρματη «ψείρα» - ακουστικό, μέσω του οποίου βρισκόταν σε ανοιχτή γραμμή με την 24χρονη αδελφή της, που είχε αναλάβει να υπαγορεύει τις απαντήσεις των θεμάτων στην Ιστορία. Την προσπάθεια αντιγραφής από απόσταση αντιλήφθηκαν οι επιτηρητές όταν άκουσαν τη συνεργό της υποψήφιας να της μιλά αρκετά δυνατά. Οπως ήταν φυσικό, η υποψήφια ελέγχθηκε εξονυχιστικά και αποκαλύφθηκε η προσπάθεια αντιγραφής. Απόπειρες με τέτοια τεχνογνωσία και μέσα είναι αρκετά σπάνιες, καθώς απαγορεύεται η κατοχή κινητών τηλεφώνων μέσα στις αίθουσες εξέτασης.

Keywords
Τυχαία Θέματα