«Στροφή» του ΚΑΣ για Σούνιο

«Στροφή» του ΚΑΣ για Σούνιο 04.04.2018Πρόσωπα

Παραχωρείται τελικά για έξι ώρες για τα γυρίσματα σειράς του BBC

Από τη
Γιώτα Βαζούρα

Μία εβδομάδα αργότερα, και μετά την πρώτη απορριπτική γνωμοδότησή του για τα γυρίσματα της τηλεοπτικής σειράς του BBC «Η μικρή τυμπανίστρια» στο Σούνιο, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) τελικά έδωσε το πράσινο φως στην εταιρία παραγωγής. Χθες το μεσημέρι τα μέλη του ΚΑΣ

κατά πλειοψηφία (μόνο δύο μέλη μειοψήφησαν) γνωμοδότησαν θετικά στο αίτημα της κινηματογραφικής εταιρίας Faliro House Productions, η οποία επανήλθε στο Αρχαιολογικό Συμβούλιο ζητώντας τον αρχαιολογικό χώρο στις 12 Απριλίου για λιγότερες ώρες (έξι) από ό,τι αρχικά είχε αιτηθεί (δώδεκα ώρες), γεγονός που είχε προκαλέσει και την αρχική αρνητική απόφαση των αρχαιολόγων.

Να θυμίσουμε ότι η απορριπτική γνωμοδότηση του ΚΑΣ είχε ξεσηκώσει θύελλα κυβερνητικών αντιδράσεων, ενώ ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρης Κρέτσος με μια οργισμένη ανακοίνωσή του είχε εξαπολύσει δριμεία επίθεση κατά των μελών του ΚΑΣ κάνοντας λόγο για «γελοιοποίηση της χώρας».

Το αίτημα

Συγκεκριμένα στην πρώτη... κρούση της στο ΚΑΣ η εταιρία παραγωγής είχε ζητήσει να βρίσκεται στον Ναό του Ποσειδώνα από τις 07.00 έως τις 19.00, κάτι που είχε απορριφθεί από τα μέλη με βασικό επιχείρημα ότι η παρουσία του πολυμελούς συνεργείου στο μνημείο θα καθιστούσε ιδιαίτερα δύσκολη την παρουσία των επισκεπτών εκεί.

Η εταιρία παραγωγής, μετά τον σάλο που ξέσπασε, και δεδομένου ότι τα γυρίσματα στο Σούνιο ήταν κάτι που είχε ζητήσει ο ίδιος ο σκηνοθέτης της σειράς Παρκ Τσαν Γουκ, επανήλθε στο ΚΑΣ με νέο αίτημα, ζητώντας αυτή τη φορά τον χώρο από τις 7 το πρωί έως τη μία το μεσημέρι, κάτι που φυσικά έγινε αποδεκτό.

Θετική εξέλιξη χαρακτήρισε τη σημερινή απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρης Κρέτσος. «Η ανάπτυξη και ο σεβασμός στην πολιτιστική κληρονομιά δεν αποτελούν ασύμβατες έννοιες» τόνισε ο ίδιος.

Οπως έγινε γνωστό, τα γυρίσματα έχουν προγραμματιστεί για τις 12 Απριλίου, ωστόσο το Σούνιο θα δοθεί για προετοιμασία και μία ημέρα νωρίτερα. Γυρίσματα θα γίνουν στα τέλη του Απριλίου και στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, τα οποία είχαν εγκριθεί σε παλιότερες συνεδριάσεις του ΚΑΣ. Σκηνοθέτης της πολυδιαφημισμένης παραγωγής έξι ωριαίων επεισοδίων είναι ο πολυβραβευμένος Παρκ Τσαν Γουκ (γνωστός για τις ταινίες του «Υπηρέτρια» και «Oldboy»), ενώ πρωταγωνιστής είναι ο γοητευτικός Σουηδός ηθοποιός Αλεξάντερ Σκάρσγκαρντ, τον οποίο όλοι θυμούνται από τη συμμετοχή του στην ταινία «The legend of Tarzan» αλλά και από τις σειρές «True blood» και «Big Little Lies». Την παραγωγή συμπληρώνουν οι Μάικλ Σάνον και Φλόρενς Πιου. Η ταινία είναι βασισμένη στο ομώνυμο έργο του Τζον λε Καρέ, εκτυλίσσεται και στην Ελλάδα και η δράση της τοποθετείται στα τέλη της δεκαετίας του '70.

Keywords
Τυχαία Θέματα