Ευθύ μήνυμα Τσίπρα προς τον «σουλτάνο»

Ευθύ μήνυμα Τσίπρα προς τον «σουλτάνο»04.04.2018Πρόσωπα

Ζήτησε την άμεση απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών. Πώς συνέδεσε την ένταση που συντηρεί η Τουρκία με Σκόπια - Αλβανία

Ρεπορτάζ
Σπύρος Κάραλης

Να απελευθερώσει -και μάλιστα «σήμερα»- τους δύο στρατιωτικούς κάλεσε ο Αλέξης Τσίπρας τον Ταγίπ

Ερντογάν, στον απόηχο της σκληρής απάντησης την Κυριακή των Βαΐων και των ακόμη πιο σκληρών αναφορών του Πάνου Καμμένου για τον «σουλτάνο» τη Μεγάλη Δευτέρα.

«Είναι άδικο να κρατούνται» είπε ο κ Τσίπρας χθες στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και επικαλέστηκε τη συμπεριφορά της ελληνικής πλευράς στο παρελθόν, σε ανάλογο περιστατικό με Τούρκους στρατιώτες που είχαν περάσει στο ελληνικό έδαφος: «Οπως εμείς στο παρελθόν επιστρέψαμε Τούρκους στρατιώτες που κάνοντας περιπολία πέρασαν στα ελληνικά σύνορα, έτσι περιμένω σήμερα από τον Τούρκο πρόεδρο να κάνει το ίδιο».

Ο πρωθυπουργός, αν και έριξε κάπως τους τόνους της κόντρας με την Αγκυρα, εντούτοις έστειλε ακόμη ένα αυστηρό μήνυμα προς την τουρκική πλευρά να συνετιστεί, με αιχμές στην προβληματική εσωτερική κατάσταση στην Τουρκία αλλά και στην «αναδιάταξη» των γεωπολιτικών συσχετισμών στην ευρύτερη περιοχή. «Δεν απειλούμε κανέναν, αλλά δεν φοβόμαστε και κανέναν. Και καλούμε τους γείτονές μας να αφήσουν την αδιέξοδη ρητορική κλιμάκωση. Οταν έχεις προβλήματα στο σπίτι σου, δεν τα βάζεις με τον γείτονά σου. Και δεν υπάρχουν και πολλοί αξιόπιστοι και καλόπιστοι γείτονες στην περιοχή» τόνισε.

Ο κ. Τσίπρας έκανε, επίσης, εκτενή αναφορά στον γεωπολιτικό ρόλο της χώρας μας στην ευρύτερη περιοχή καθώς και στις διεθνείς συμμαχίες της, σε αντιδιαστολή με την «απομόνωση» του Ερντογάν από τη Δύση και τις σοβαρές αναταράξεις, κοινωνικές και άλλες, που σημειώνονται στην Τουρκία, θέλοντας παράλληλα να δικαιολογήσει τις πρωτοβουλίες για κλείσιμο των ανοιχτών θεμάτων με τα Σκόπια και την Αλβανία.

«Με δεδομένο ότι η Τουρκία βρίσκεται σε ένταση, έχουμε έναν ακόμη λόγο να επιδιώκουμε το κλείσιμο όσο το δυνατόν περισσότερων μετώπων στην εξωτερική μας πολιτική, ώστε να μη σπαταλάμε διπλωματικό και πολιτικό κεφάλαιο. Με αυτή την έννοια, θα πρέπει να συνεχίσουμε ώστε να επιλύσουμε ζητήματα στα βόρεια σύνορά μας, τόσο με την Αλβανία αλλά και με την ΠΓΔΜ» πρόσθεσε.

Αιχμές για Στουρνάρα και διάψευση Βούτση

Ο Αλέξης Τσίπρας στο υπουργικό συμβούλιο στήριξε τον Πάνο Καμμένο, με αστερίσκους όμως σε σχέση με τους χαρακτηρισμούς που ο υπουργός Εθνικής Aμυνας έκανε για τον Ταγίπ Ερντογάν.

Επίσης ο κ. Τσίπρας έβαλε στο στόχαστρο (και πάλι) τον Γιάννη Στουρνάρα, που συνεχίζει να προκαλεί εκνευρισμό στο Μέγαρο Μαξίμου με την εμμονή του στην ανάγκη πιστοληπτικής γραμμής στήριξης. Ο πρωθυπουργός (διαψεύδοντας τον Νίκο Βούτση, που έκανε σχετικές δηλώσεις) προσπάθησε να μαζέψει και τα σενάρια περί διπλής εκλογικής αναμέτρησης τον Μάιο 2019, υποστηρίζοντας ότι οι εκλογές θα γίνουν με τη λήξη της κυβερνητικής θητείας.

«Μην ξεχνάμε ότι αυτή η κυβέρνηση συγκροτήθηκε από κόμματα με διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες, με έναν όμως κοινό κεντρικό πολιτικό στόχο: την ασφαλή και οριστική έξοδο από τα Μνημόνια και την ασφυκτική επιτροπεία, την ανάκτηση της οικονομικής μας κυριαρχίας» ανέφερε με ιδιαίτερη προσοχή ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε όσους στον ΣΥΡΙΖΑ γκρινιάζουν για τον συχνά φορτισμένο δημόσιο λόγο του υπουργού Εθνικής Αμυνας στα εθνικά θέματα και αφήνοντας έτσι ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα όσον αφορά τις συνεργασίες μετά τις επόμενες εκλογές.

Οσον αφορά τον κ. Στουρνάρα, ο κ. Τσίπρας ήταν ιδιαίτερα αιχμηρός για τον τρόπο με τον οποίο πολιτεύεται ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος και τις διακριτές αποστάσεις που παίρνει από την επίσημη κυβερνητική γραμμή.

«Κανείς στην Ευρώπη σήμερα δεν συζητά το ενδεχόμενο προληπτικής γραμμής για την Ελλάδα. Αυτό που συζητάμε με τους θεσμούς είναι τις λεπτομέρειες μιας καθαρής εξόδου, μιας εξόδου δηλαδή που δεν θα συνοδεύεται από νέες δεσμεύσεις, από ένα νέο μνημόνιο».

- Κυριάκος: Λάδι στη φωτιά από Καμμένο! - ΑΝ.ΕΛ.: Κρύβει παροιμιώδη δειλία

Σφοδρή αντιπαράθεση με βαρύτατους χαρακτηρισμούς μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Πάνου Καμμένου ξέσπασε χθες, με αφορμή τις δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Αμυνας κατά του Ταγίπ Ερντογάν.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. θεώρησε ότι την κρίσιμη περίοδο που διανύουμε στα ελληνοτουρκικά δεν βοηθούν εμπρηστικές δηλώσεις, αν και ο Τούρκος πρόεδρος είναι αυτός που προκαλεί και απειλεί, χαρακτηρίζοντας τον κ. Καμμένο «ανίκανο» και «επικίνδυνο».
«Δεν ελέγχει αυτά που λέει, ρίχνει αχρείαστα λάδι στη φωτιά. Το λέω για τη συνολική του συμπεριφορά. Εχω στηλιτεύει και το στιλ του, τις στολές παραλλαγής και άλλες γραφικότητες» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, χαρακτηρίζοντας επιπολαιότητα «να νομίζουν κάποιοι ότι απαντώντας στον κ. Ερντογάν με τον τρόπο τον οποίο ενδεχομένως αυτός θα ήθελε θα πετύχουν τη συσπείρωση».

Σε επιθετικό ύφος ήταν και η απάντηση από τους ΑΝ.ΕΛ. «Ο κ. Μητσοτάκης έχει μια απύθμενη ευκολία στο να εκτοξεύει ύβρεις εναντίον του υπουργού Εθνικής Αμυνας κ. Καμμένου, που δεν αξίζουν του παραμικρού σχολιασμού, αλλά δυστυχώς δεν μπορεί να αρθρώσει μισή κουβέντα όταν ερωτάται για τις θέσεις του είτε στα εθνικά είτε στα οικονομικά ζητήματα» τόνισε η εκπρόσωπος του κόμματος Μανταλένα Παπαδοπούλου και καταλόγισε στον πρόεδρο της Ν.Δ. «που κρύβεται πίσω από το δάχτυλο του» μια «παροιμιώδη δειλία».

Τη σκυτάλη πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή όσα είπε ο κ. Μητσοτάκης σε συνέντευξή του για το Σκοπιανό (εκφράζοντας την επιφύλαξή του για τη συμφωνία που θα φέρει η κυβέρνηση), τη συνταγματική αναθεώρηση και την οικονομία. «Τα όσα δήλωσε ο Κυρ. Μητσοτάκης κατέστησαν σαφές ότι βρίσκεται σε πλήρη πολιτική σύγχυση» ανέφερε ο ΣΥΡΙΖΑ και κατέληξε: «Και θέλει και δεν θέλει... λύση στο ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, τη συνταγματική αναθεώρηση, την επαναδιαπραγμάτευση με τους δανειστές».

Keywords
Τυχαία Θέματα