Ουραγός η Ελλάδα στην εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου

Ουραγός η Ελλάδα στην εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου01.06.2018Ρεπορτάζ

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος ήταν η χθεσινή και η χώρα μας, δυστυχώς, εξακολουθεί να αποτελεί το χειρότερο παράδειγμα στην Ευρωπαϊκή Ενωση όσον αφορά την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου και την προστασία παιδιών και ενηλίκων από το παθητικό κάπνισμα.

«Το σχέδιο νόμου για την υγεία εστιάζει στα παιδιά αλλά και στην εκπαίδευση των ελεγκτών

και επιθεωρητών Υγείας, και σύντομα θα υπάρξει ηλεκτρονική εφαρμογή για την έγκαιρη ενημέρωσή τους για τους χώρους που θα πραγματοποιούν τους ελέγχους τους, με σκοπό να προλαμβάνονται, π.χ., οι προπηλακίσεις τους» είπε ο γ.γ. του υπουργείου Υγείας Ιωάννης Μπασκόζος κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου, που διοργανώθηκε από το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Αθηνών και το Ερευνητικό Εργαστήριο George D. Behrakis της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρίας.

Το κάπνισμα είναι υπεύθυνο για το 28% των θανάτων των ανδρών και το 13% των θανάτων των γυναικών ηλικίας 36-60 ετών, όπως είπε ο ομότιμος καθηγητής Καρδιολογίας Διονύσης Κόκκινος. Σημαντική, ωστόσο, είναι η μείωση της κατανάλωσης τσιγάρων, που αγγίζει το 57% μεταξύ 2007-2017, ανέφερε ο διευθυντής του ινστιτούτου Παναγιώτης Μπεχράκης. Σε αυτό το ποσοστό, πάντως, δεν συμπεριλαμβάνεται ο χύμα παράνομος καπνός.

Στην εκδήλωση τιμήθηκαν η Μαριάννα Βαρδινογιάννη, πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNESCO, και η Αλεξάνδρα Στασινοπούλου του Κοινωφελούς Ιδρύματος Μιχαήλ Στασινόπουλος-ΒΙΟΧΑΛΚΟ, για τη μακρόχρονη συνεισφορά τους στην ενίσχυση των εκπαιδευτικών δράσεων SmokefreeGreece, στα σχολεία της χώρας. Συγκεκριμένα, από το 2013-2018 περισσότεροι από 35.000 μαθητές από 1.650 σχολεία έχουν ενημερωθεί, ενώ το 2012 εκδόθηκε το τετράδιο «Μαθαίνω να μην καπνίζω» σε 160.000 αντίτυπα, τα οποία δόθηκαν σε μαθητές της Ε' και της ΣΤ' Δημοτικού. Η δεύτερη έκδοση του βιβλίου παρουσιάστηκε χθες.

Ρίτα Μελά

Keywords
Τυχαία Θέματα