Στο στόχαστρο του Ερντογάν το φιλοκουρδικό κόμμα HDP

Στο στόχαστρο του Ερντογάν το φιλοκουρδικό κόμμα HDP13.02.2018Πρόσωπα

Εστειλε εισαγγελέα ο «σουλτάνος» για να καταστείλει την αντιπολίτευση

Από τον
Γιώργο Τραπεζιώτη

Τα κοφτερά δόντια της έδειξε ξανά η «τουρκική δημοκρατία» του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στους πολιτικούς αντιπάλους της, θέλοντας προφανώς να καταστήσει σαφές για ακόμη μία φορά πως καμία φωνή αντίδρασης δεν έχει λόγο στο βασίλειο του «σουλτάνου».

Χθες ήταν η σειρά τού ούτως ή άλλως στοχοποιημένου Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών, του φιλοκουρδικού HDP, του δεύτερου

μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης στην τουρκική Εθνοσυνέλευση, να γευτεί ξανά τις συνέπειες της καταστολής.

Σύμφωνα με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, τη Δευτέρα η εισαγγελία της Αγκυρας άρχισε έρευνα σε βάρος δύο αξιωματούχων του κόμματος, περιλαμβανομένης της νέας συμπροέδρου του, που εκλέχθηκε στη θέση αυτή από το συνέδριο της Κυριακής, λόγω δηλώσεων που είχαν κάνει εναντίον της επιχείρησης «Κλάδος Ελαίας» που πραγματοποιεί η Τουρκία στο Αφρίν της βόρειας Συρίας.

Συγκεκριμένα, και μετά τις αγριότητες του περασμένου Σαββατοκύριακου, όπου σύμφωνα με καταγγελίες του HDP η αστυνομία επιχείρησε να παρεμποδίσει τη διεξαγωγή του συνεδρίου του κόμματος για την εκλογή των νέων ηγετών, πραγματοποιώντας πάνω από 500 συλλήψεις μελών, διατάχθηκε έρευνα σε βάρος της Πέρβιν Μπούλνταν, που εξελέγη συμπρόεδρος του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών, αλλά και του Σίρι Σουρέγια Οντερ, βουλευτή του HDP. Οι κατηγορίες που τους βαραίνουν;

Οι ενοχλητικές για την Αγκυρα δηλώσεις που έκαναν κατά το συνέδριο σε σχέση με τη στρατιωτική επιχείρηση στο Αφρίν! Από την τουρκική εισαγγελία δεν διευκρινίστηκε πάντως ποιες είναι αυτές οι δηλώσεις για τις οποίες κατηγορούνται οι δύο αξιωματούχοι του HDP, όμως το κόμμα επικρίνει ανοιχτά την επίθεση της Αγκυρας από την έναρξή της, καθώς βλέπει σε αυτή μια «εισβολή» που έχει στόχο τους «Κούρδους ως λαό».

Οπως μετέδιδε, ωστόσο, τη Δευτέρα το Anadolu, η Μπούλνταν και ο Οντερ διώκονται για «τρομοκρατική προπαγάνδα», «προτροπή σε μίσος και εχθρότητα» και «εκθειασμό εγκλημάτων και εγκληματιών», λόγω δηλώσεών τους με τις οποίες επικρίνουν την επιχείρηση και της ανάρτησης αφισών στη διάρκεια του συνεδρίου με το πρόσωπο του Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

Σε τεντωμένο σχοινί οι σχέσεις με τις ΗΠΑ

Σε ιδιαίτερα κρίσιμο σημείο βρίσκονται οι σχέσεις Ουάσινγκτον - Αγκυρας, σε βαθμό μάλιστα που υπάρχει κίνδυνος «να καταρρεύσουν πλήρως», προειδοποιούσε χθες ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, λίγες ώρες πριν από την επίσκεψη του Αμερικανού ομολόγου του Ρεξ Τίλερσον στην τουρκική πρωτεύουσα.

Οι σχέσεις ανάμεσα σε ΗΠΑ και Τουρκία παραμένουν τεταμένες μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016, ενώ επιδεινώθηκαν εξαιτίας της υποστήριξης που προσφέρει η Ουάσινγκτον στην πολιτοφυλακή των Κούρδων της Συρίας, την οποία η Αγκυρα θεωρεί «τρομοκρατική» και εναντίον της οποίας στις 20 Ιανουαρίου εξαπέλυσε στρατιωτική επιχείρηση στον συριακό θύλακο του Αφρίν.

Οι διμερείς διαφορές συζητήθηκαν στη συνάντηση που είχαν το Σαββατοκύριακο ο εκπρόσωπος του Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, με τον σύμβουλο του Τραμπ σε θέματα ασφάλειας, Μακμάστερ, με τον Τούρκο αξιωματούχο να τονίζει πως «Η εμπιστοσύνη ανάμεσα στις δύο χώρες πρέπει να αποκατασταθεί».

Keywords
Τυχαία Θέματα