Στο φως ανέκδοτες ερωτικές επιστολές της Μαρίας Κάλλας

Στο φως ανέκδοτες ερωτικές επιστολές της Μαρίας Κάλλας03.01.2018Πρόσωπα

Ανέκδοτο υλικό και ερωτικές επιστολές της Ελληνίδας ντίβας στη νέα ταινία του Τομ Βολφ που έρχεται στις αίθουσες

Από τη
Γιώτα Βαζούρα

H Μαρία Κάλλας «εξομολογείται» στη μεγάλη οθόνη! Αγνωστες πτυχές από τη ζωή της μεγάλης ντίβας, της Ελληνίδας με τη θεϊκή φωνή, που όμοιά της δύσκολα θα υπάρξει ξανά, αποκαλύπτονται μέσα από μια νέα ταινία που φέρει την υπογραφή του σκηνοθέτη Τομ Βολφ και σε λίγες ημέρες κάνει πρεμιέρα στην Αθήνα. Το φιλμ, που θα βγει στις 18 Ιανουαρίου, έχει τον τίτλο «Maria by Callas. Η Μαρία Κάλλας εξομολογείται» και σε αυτό παρουσιάζονται η άνοδος και το τραγικό τέλος της «La Divina», όπως αυτά εξιστορούνται στις συνεντεύξεις που έδωσε και στην αλληλογραφία της.



Εκείνο που καθιστά την ταινία σημαντική είναι ότι περιλαμβάνει ανέκδοτο υλικό, το οποίο για πρώτη φορά έρχεται στη δημοσιότητα - φωτογραφίες από την εφηβεία και μια αποκαλυπτική ερωτική επιστολή προς τον Ωνάση, με τον οποίο διατηρούσε μια παθιασμένη σχέση. Στην ταινία έχει συμπεριληφθεί και ένα φιλμ του 1970, το οποίο για τέσσερις δεκαετίες θεωρούνταν χαμένο, όπου συναντάμε την Κάλλας, αμέσως μετά τον χωρισμό της από τον Ωνάση, να είναι μια εύθραυστη και ιδιαίτερα ευάλωτη γυναίκα.

Τριάντα συνεντεύξεις

Οπως τονίζει ο σκηνοθέτης Τομ Βολφ, για τη συγκέντρωση του υλικού επιδόθηκε σε... κυνήγι θησαυρού, ενώ για να «στήσει» το κινηματογραφικό πορτρέτο της πήρε συνεντεύξεις από περίπου τριάντα άτομα του κοντινού περιβάλλοντός της, μεταξύ των οποίων η επιστήθια φίλη της Nadia Stancioff, ο σπουδαίος Franco Zeffirelli, αλλά και ο Robert Sutherland, ο πιανίστας που τη συνόδεψε στην τελευταία περιοδεία της.



Ειδική αναφορά γίνεται στον μπάτλερ της λυρικής ερμηνεύτριας, τον Feruccio, αλλά και στην καμαριέρα της, Bruna, στους οποίους μάλιστα ο κινηματογραφιστής αφιερώνει την ταινία του. «Η συνάντησή μου μαζί τους ήταν καθοριστική - ήταν οι οδηγοί μου. Δεν μπορώ να τους χαρακτηρίσω μόνο ως μπάτλερ και καμαριέρα. Η Μαρία τούς θεωρούσε οικογένειά της.

Εμειναν μαζί της για 25 χρόνια και, όταν μου μιλούσαν για εκείνη, την αποκαλούσαν “η κυρία”. Μου εμπιστεύτηκαν τη ζωή τους μαζί της και, κυρίως, μου έδωσαν μια ανέκδοτη συνέντευξή της στον David Frost, το 1970» συμπληρώνει, τονίζοντας ότι από τις 400 επιστολές της Κάλλας επέλεξε έναν μικρό, αλλά χαρακτηριστικό αριθμό από αυτές, προκειμένου να σκιαγραφήσει την προσωπικότητά της. Μάλιστα, στην ταινία, τις αναγνώσεις των γραμμάτων κάνει η ηθοποιός Φανί Αρντάν.

Keywords
Τυχαία Θέματα