Καλή χρονιά, κ. Κυρίτση

Καλή χρονιά, κ. Κυρίτση03.01.2018Άρθρα

«Αμερικανοί διαπραγματευτές» διαχρονικώς για κάθε καλό

Από τον
Δημήτρη Κ. Σέργιο*

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γ. Κυρίτσης δήλωσε ότι το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων δεν είναι εθνικό ζήτημα. Ο υπογράφων, διαφωνώντας στην εκτίμηση αυτή, θα ήθελε να καταγράψει τους -πολλούς- λόγους της διαφωνίας του. Επειδή

όμως ο χώρος μου δεν είναι απεριόριστος, θα σταθώ στους σπουδαιότερους.

α) Το κρατίδιο των Σκοπίων περιλαμβάνει πράγματι ένα τμήμα της ιστορικής Μακεδονίας. Το τμήμα αυτό έχει επισήμως εκτιμηθεί σε ποσοστό μόνο... δεκαεπτά τοις εκατό (17%) του συνολικού εδάφους της ιστορικής Μακεδονίας. Δέκα τοις εκατό (10%) επιπλέον θεωρείται ως εντός Βουλγαρίας. Το υπόλοιπο όμως εβδομήντα τρία τοις εκατό (73%) ανήκει στο ελληνικό κράτος (Βόρεια Ελλάδα).

β) Το 17%, που βρίσκεται στα όρια του κράτους των Σκοπίων, καταλαμβάνει μόνον ένα μικρό τμήμα στον Νότο του κρατιδίου. Το τμήμα αυτό έχει καταμετρηθεί ότι αποτελεί μόνο το ένα τρίτο (1/3) του συνόλου του κρατιδίου. Παρά ταύτα, οι Σκοπιανοί επιμένουν ότι οφείλει να λέγεται «Μακεδονία» το σύνολο της χώρας τους! Τι άλλο θα ήθελε ο κ. Κυρίτσης για να σκεφτεί ότι αυτό είναι εθνικό πρόβλημα για μας; Ξεχνά, άραγε, ότι Σκοπιανοί αξιωματούχοι έχουν ανεβεί μέχρι τον... Ολυμπο ανεμίζοντας χάρτες που περιλαμβάνουν το βουνό στα όρια του κρατιδίου; Παίζουμε τις «ευρω-κομμουνιστικές» κουμπάρες; Και, μάλιστα, 28 χρόνια μετά την (υποτιθέμενη...) πτώση του σοβιετισμού;

γ) Ως το έτος 1944 το κρατίδιο ονομαζόταν «Βαρδαρία», ως απλή επαρχία της Γιουγκοσλαβίας. Ο στρατάρχης Τίτο τη μετονόμασε το 1944 σε «Δημοκρατία της Μακεδονίας» πολύ πριν διαμελιστεί η Γιουγκοσλαβία από τον... Κλίντον και τους «ευρωενωσιακούς»! Τούτο έπραξε ο στρατάρχης για να εξυπηρετηθούν οι πολιτικοί στόχοι του νοτιοσλαβικού κομμουνισμού, που απέβλεπε (Σκόπια και Βουλγαρία ομού!) στην έξοδο στο Αιγαίο! Σήμερα πάμε για δεύτερη απόπειρα παρόμοιας εξόδου! Ρωτήστε: Ε.Ε., Αλβανούς, Σκοπιανούς, Βουλγάρους, αλλά και... Αμερικανούς «διαπραγματευτές»!

δ) Την επεκτατικότητα έως Αιγαίο είχαν καταδικάσει τότε οι Ηνωμένες Πολιτείες. Σε δήλωσή του (26 Δεκεμβρίου 1944) ο τότε Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Edward Stettinius μάς είχε κάνει το εξής πρωτοχρονιάτικο δώρο (επί λέξει): «Οι ΗΠΑ θεωρούν ότι η συζήτηση περί μακεδονικού έθνους και μακεδονικής συνειδήσεως δεν αφορά εθνική ή πολιτική πραγματικότητα, αλλά υποκρύπτει επεκτατικές διαθέσεις κατά της Ελλάδος». Λοιπόν, φαίνεται ότι υπάρχουν διαχρονικώς «Αμερικανοί διαπραγματευτές» για κάθε καλό! Εν τω μεταξύ, η Ντόιτσε Βέλε μετέδωσε προ μηνών (9 Φεβρουαρίου 2017 - βλ. «δ» 10/2/17, σελ. 7) ότι οι χώρες που προέκυψαν από την πρώην Γιουγκοσλαβία «ψιθυρίζεται ότι πρέπει να επαναχαράξουν σύνορα»! Kαλή Χρονιά, κύριε Γ. Κυρίτση!

*Δικηγόρος Α.Π. - Συγγραφέας

Keywords
Τυχαία Θέματα