«Ραντεβού» με πέντε χαράτσια για 650.000 επαγγελματίες!

«Ραντεβού» με πέντε χαράτσια για 650.000 επαγγελματίες!26.07.2019Οικονομία

Αρχίζει γολγοθάς πληρωμών από τα τέλη Ιουλίου. Οι περισσότεροι θα κληθούν να δώσουν συνολικά πάνω από 1.000 ευρώ

Ρεπορτάζ
Νάσος Χατζητσάκος

Πολύ βαθιά πρέπει να βάλουν το χέρι στην τσέπη από τα τέλη του μήνα και μετά περίπου 650.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν πέντε «χαράτσια», που αφορούν τις τρέχουσες και τις περσινές εισφορές τους, την απόδοση του ΦΠΑ και τυχόν οφειλές που έχουν μπει σε ρύθμιση, σε συνδυασμό με τον

φόρο εισοδήματος που τους αναλογεί.

Είναι ενδεικτικό ότι με το «αντίο» του Ιουλίου θα κληθούν στην πλειονότητά τους να πληρώσουν συνολικά, για τους λόγους αυτούς, ποσά της τάξης των 1.000 ευρώ και άνω!

Συγκεκριμένα, από τις 29 Ιουλίου και έως το τέλος του έτους για τους μη μισθωτούς ασφαλισμένους αρχίζει ένας πραγματικός οικονομικός γολγοθάς, τον οποίο θεωρείται εκ των προτέρων δεδομένο ότι αρκετοί από αυτούς δεν θα μπορέσουν να τον ανέβουν.

Υποχρεώσεις

Ειδικά από τα τέλη του τρέχοντος μήνα οι περισσότεροι ελεύθεροι επαγγελματίες καλούνται να πληρώσουν συνολικά πέντε «χαράτσια».

Ελάχιστοι θα φανούν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους χωρίς να αντιμετωπίσουν οικονομικό πρόβλημα, ενώ οι περισσότεροι από αυτούς είτε θα αναγκαστούν να «αδειάσουν τις τσέπες τους» είτε θα δημιουργήσουν νέα χρέη, ικανά να τους οδηγήσουν σε λήξη δραστηριότητας.

Πιο αναλυτικά, τα πέντε «χαράτσια» που καλούνται οι περισσότεροι από τους περίπου 650.000 ελεύθερους επαγγελματίες να αποπληρώσουν από τα τέλη Ιουλίου είναι τα εξής:

1 Οι τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές κύριας σύνταξης υπέρ του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ). Το μεγαλύτερο ποσοστό των ελεύθερων επαγγελματιών κάθε μήνα καταβάλλει για τον λόγο αυτόν ποσά της τάξης των 260 ευρώ και άνω.

2 Η δόση της νέας ρύθμισης σε έως 120 δόσεις για τις περιπτώσεις των ελεύθερων επαγγελματιών που είχαν οφειλές από προηγούμενα χρόνια και υπήχθησαν στις διατάξεις της. Στο μεγαλύτερο ποσοστό των μη μισθωτών ασφαλισμένων το ποσό αυτό κυμαίνεται από τα 50 ευρώ τον μήνα και άνω.

3 Η δόση για τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) για το β΄ τρίμηνο του 2019. Για ένα μεγάλο ποσοστό ελεύθερων επαγγελματιών, με μηνιαίους τζίρους της τάξης των 1.000 ευρώ τον μήνα, το ποσό που καλούνται να καταβάλλουν κυμαίνεται συνήθως στα 300 με 350 ευρώ.

4 Η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος 2018 για όσους μη μισθωτούς, μετά την υποβολή της φετινής δήλωσης, έχει προκύψει χρεωστικό υπόλοιπο. Ενα μεγάλο ποσοστό των ελεύθερων επαγγελματιών θα κληθεί, λοιπόν, από την επόμενη εβδομάδα να καταβάλλει για τον λόγο αυτό 100-150 ευρώ σε 12 ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

5 Η πρώτη από τις πέντε δόσεις σε όσους έχουν προκύψει χρεωστικά υπόλοιπα από την εκκαθάριση των εισφορών του 2018, που γίνεται βάσει των εισοδημάτων του 2017 (τελική ημερομηνία πληρωμής είναι στο τέλος του επόμενου μήνα).

Για παράδειγμα, μη μισθωτός με εισοδήματα της τάξης των 1.000 ευρώ τον μήνα το 2017 καλείται από τα τέλη Ιουλίου, και το αργότερο έως τις 30 Αυγούστου 2019, να καταβάλλει επιπλέον 285 ευρώ τον μήνα, σε πέντε ισόποσες μηνιαίες δόσεις, έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2019.

Keywords
Τυχαία Θέματα