Στο Φανάρι το «deal» Μαξίμου - Ιερωνύμου

Στο Φανάρι το «deal» Μαξίμου - Ιερωνύμου29.11.2018Πρόσωπα

Δεύτερη συνάντηση Γαβρόγλου με Βαρθολομαίο για τη μισθοδοσία των ιερέων και τα άλλα ανοιχτά ζητήματα

Συνεχίζεται η επιχείρηση... «όπισθεν ολοταχώς» από την πλευρά της κυβέρνησης σχετικά με τη συμφωνία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο για τις σχέσεις Κράτους - Εκκλησίας, η οποία μπορεί αρχικά να χαρακτηρίστηκε «ιστορική», ωστόσο πλέον, μετά τις θυελλώδεις αντιδράσεις κυρίως από την πλευρά των κληρικών,

«ξηλώνεται» κάθε μέρα ολοένα και περισσότερο.

Την περασμένη Τρίτη, ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου μετέβη στην Κωνσταντινούπολη και συναντήθηκε -για δεύτερη φορά μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα- με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, σε μια προσπάθεια να... καθησυχάσει το Φανάρι, που άλλωστε έχει ανοιχτά ενοχληθεί από τις εξελίξεις.
Ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων ενημέρωσε τα μέλη της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου για το πλαίσιο συμφωνίας, ενώ παρείχε και διαβεβαιώσεις ως προς τη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων των ιερέων.

Πλέον, με ενδιαφέρον αναμένεται η απάντηση του Πατριαρχείου, καθώς σε ανακοινωθέν που εξέδωσε το Φανάρι αναφέρεται ότι η Αγία και Ιερά Σύνοδος θα μελετήσει τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης και θα εκφράσει τη θέση της καταλλήλως.

Μετά τη συνάντησή του με τον κ. Βαρθολομαίο, ο Κώστας Γαβρόγλου έκανε λόγο για «πολύ γόνιμη συζήτηση» και εξέφρασε την αισιοδοξία του ως προς την έκβαση του διαλόγου. «Νομίζω ότι βάλαμε πια και τα θεμέλια πολύ συγκεκριμένα, ώστε να αρχίσουμε να συζητάμε και επί του συγκεκριμένου περιεχομένου αυτής της συμφωνίας, στον βαθμό που υπάρχουν ζητήματα τα οποία έχουν σχέση και με το Οικουμενικό Πατριαρχείο» ανέφερε ο κ. Γαβρόγλου.

Σε σχέση με τα εργασιακά δικαιώματα των ιερέων, ο υπουργός Παιδείας σημείωσε ότι για τη διασφάλισή τους υπάρχει σχέδιο που θα συζητηθεί τις επόμενες ημέρες και με την Εκκλησία της Ελλάδος και με το Οικουμενικό Πατριαρχείο και με την Εκκλησία της Κρήτης. «Είναι εντελώς προφανές ότι δεν πρόκειται εμείς να πάμε πίσω από τη σημερινή κατάσταση. Τη στιγμή που υπάρχει η βούληση, νομίζουμε ότι νομοτεχνικά είναι κάτι το οποίο θα λυθεί με κάποιον σαφή τρόπο» τόνισε.

Ο κ. Γαβρόγλου ανέφερε ακόμη ότι ο κύκλος των συναντήσεών του θα κλείσει με τους συνδέσμους των ιερέων και πρόσθεσε ότι «τα προβλήματα της μισθοδοσίας του κλήρου, που η μεγάλη, τεράστια πλειοψηφία έχει σχέση με την Εκκλησία της Ελλάδος, προφανώς κατά κύριο λόγο πρέπει να τα συνεννοηθούμε με την Εκκλησία της Ελλάδος.
Υπάρχουν ζητήματα στην Κρήτη, για παράδειγμα, όπου υπάρχουν ελάχιστες οργανικές θέσεις σήμερα, ενώ οι κληρικοί είναι 906. Εμείς δεσμευόμαστε να γίνουν 900 αυτές οι οργανικές θέσεις. Αρα, είναι άλλου είδους προβλήματα».

Keywords
Τυχαία Θέματα
Φανάρι, Μαξίμου -, Ιερωνύμου,fanari, maximou -, ieronymou