ΣτΕ: Το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι... τσιγάρο και απαγορεύεται σε κλειστούς χώρους

ΣτΕ: Το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι... τσιγάρο και απαγορεύεται σε κλειστούς χώρους27.03.2018Δικαστικά

Υπάγεται στις ίδιες ακριβώς απαγορεύσεις με το κάπνισμα

Ρεπορτάζ
Μαρία Ζαχαροπούλου

Με τη «σφραγίδα» του Συμβουλίου της Επικρατείας το ηλεκτρονικό τσιγάρο μπαίνει στην ίδια μοίρα με το συμβατό, με αποτέλεσμα να υπάγεται στους ίδιους ακριβώς περιορισμούς και να υπόκειται στις αντίστοιχες κυρώσεις για τους παραβάτες.

Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο, ερμηνεύοντας όσα προβλέπει ο νόμος 4419/2016 για το τσιγάρο, απαγορεύει στους «ατμιστές» να χρησιμοποιούν το ηλεκτρονικό τσιγάρο τους σε δημόσιους χώρους, μέσα μεταφοράς, καζίνο, κέντρα διασκέδασης. Παράλληλα, σημειώνει πως το ηλεκτρονικό τσιγάρο υπόκειται στους ίδιους διαφημιστικούς περιορισμούς με το «κλασικό».

Η Ολομέλεια του ΣτΕ με την απόφασή της (704/2018) απέρριψε ως αβάσιμους τους ισχυρισμούς του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικού Τσιγάρου, ο οποίος ζητούσε να ακυρωθούν ως αντισυνταγματικές οι υπουργικές αποφάσεις που εξισώνουν το συμβατό και το ηλεκτρονικό τσιγάρο. Oπως υποστήριζαν στις προσφυγές τους, οι συγκεκριμένες απαγορεύσεις παραβιάζουν τη συνταγματικά προστατευόμενη οικονομική ελευθερία όσων δραστηριοποιούνται στην αγορά του ηλεκτρονικού τσιγάρου, αλλά και τις συνταγματικές αρχές της ισότητας και της αναλογικότητας.

Μάλιστα, ανέφεραν πως από κανένα επιστημονικό στοιχείο δεν προκύπτει ταύτιση της επικινδυνότητας για την ανθρώπινη υγεία από το ηλεκτρονικό τσιγάρο και το συμβατό, υπογραμμίζοντας ότι επίμαχες αποφάσεις προκαλούν δυσμενείς οικονομικές συνέπειες στην αγορά του ηλεκτρονικού τσιγάρου.

Ωστόσο, οι σύμβουλοι Επικρατείας αποφάνθηκαν ότι «η βλάβη την οποία επικαλείται ο σύνδεσμος δεν προκαλείται από τις προσβαλλόμενες υπουργικές αποφάσεις, αλλά ευθέως από τον νόμο 4419/2016», σημειώνοντας πως μπορούν να αξιώσουν χρηματική αποζημίωση σύμφωνα με το άρθρο 105 εισαγωγικού νόμου του Αστικού Κώδικα, εφόσον από την εφαρμογή του νόμου 4419/2016 δέχτηκαν οικονομική ζημιά, όπως και να διεκδικήσουν αποζημίωση για την ηθική βλάβη που έχουν υποστεί από την εφαρμογή του επίμαχου νόμου.

Keywords
Τυχαία Θέματα