Στα νύχια των δανειστών έως το 2059

Στα νύχια των δανειστών έως το 205916.06.2018Άρθρα

Ομολογία για αυστηρή επιτήρηση στην ελληνική οικονομία για άλλα 40 χρόνια από Ρέγκλινγκ. Τι είπαν με Τσακαλώτο

Ρεπορτάζ
Μάριος Ροζάκος

Δεν θα υπάρξει νέο Μνημόνιο, ούτε νέοι όροι μετά την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα», αλλά η χώρα μας θα παραμείνει υπό στενή επιτήρηση μέχρι το μακρινό 2059, ώστε να διασφαλιστεί ότι θα αποπληρωθεί και το τελευταίο σεντ των δανείων που έλαβε από

τους Ευρωπαίους πιστωτές της. Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλε χθες ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ, μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο στο υπουργείο Οικονομικών.

Τόσο ο κ. Ρέγκλινγκ όσο και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, που είχε επίσης κατ' ιδίαν συνάντηση με τον κ. Τσακαλώτο, υπογράμμισαν μιλώντας στους δημοσιογράφους ότι περιμένουν από την ελληνική πλευρά συνεχή τήρηση των συμφωνηθέντων κατά τη μεταμνημονιακή περίοδο. «Η επιτήρηση θα είναι αυστηρότερη απ' ό,τι σε άλλες χώρες και η Ε.Ε. θα ελέγχει αν τηρούνται τα συμφωνηθέντα και θα γίνεται ανάλυση αποπληρωμής του χρέους, που λήγει έως το 2059» τόνισε ο κ. Ρέγκλινγκ. Μάλιστα, πρόσθεσε πως υπήρξαν κάποιες ανησυχίες από τις αγορές και εθνικά Κοινοβούλια για αναστροφή των μεταρρυθμίσεων, αλλά έλαβε «ισχυρές εγγυήσεις από την κυβέρνηση» ότι οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν.

Από την πλευρά του, ο κ. Ντομπρόβσκις ανέφερε ότι με την αύξηση της ανάπτυξης θα μπορούσε να δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος και τότε να συζητηθεί ο τρόπος αξιοποίησής του, ο οποίος, όπως τόνισε, «αποτελεί σε γενικές γραμμές απόφαση της κυβέρνησης», αλλά θα πρέπει να συζητηθεί προηγουμένως με τους θεσμούς, διότι οι υποχρεώσεις της χώρας στο πλαίσιο του «Ευρωπαϊκού Εξαμήνου» θα έχουν επιπτώσεις στην αξιοποίηση του δημοσιονομικού χώρου.

Ερωτηθείς για τις μειώσεις των συντάξεων από το 2019, απάντησε πως «δεν υπάρχει κάτι νέο, πέραν των αλλαγών που έχουν νομοθετηθεί». Σε μια προσπάθεια να... αλλάξει συζήτηση, ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε ότι τον Οκτώβριο, με το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού, θα συζητηθεί με την Κομισιόν η εφαρμογή των αντίμετρων για τον πρώτο χρόνο.

Απαντώντας σε ερώτηση για τη μετατροπή δημόσιας περιουσίας σε εγγύηση για την αποπληρωμή του ESM, οι κ. Ρέγκλινγκ και Τσακαλώτος κρύφτηκαν πίσω από τις λέξεις, λέγοντας ότι πρόκειται για εγγύηση και όχι για ενέχυρο ή υποθήκη.

Χθες ο ESM μετέφερε στον ειδικό λογαριασμό της Τραπέζης της Ελλάδος το 1 δισ. ευρώ που εκκρεμούσε από την 3η αξιολόγηση.

Παρέμβαση για το χρέος ζήτησε ο Κυριάκος από Ντομπρόβσκις

«Δραστική παρέμβαση» στο χρέος από την πλευρά των πιστωτών ζήτησε ο πρόεδρος της Ν.Δ. από τον Βάλντις Ντομπρόβσκις, κατά τη συνάντηση που είχαν οι δύο άνδρες χθες το πρωί στην Αθήνα, σε συνέχεια των προχτεσινών επαφών του κ. Μητσοτάκη με τον Κλάους Ρέγκλινγκ.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. παρουσίασε στον αντιπρόεδρο της Κομισιόν το σχέδιό του για την επόμενη μέρα της λήξης του τρίτου Μνημονίου, με έμφαση στη μείωση των φόρων και τη δημιουργία φιλικού περιβάλλοντος για επενδύσεις, ενώ σημείωσε ότι είναι αναγκαίες οι τολμηρές μεταρρυθμίσεις για την απρόσκοπτη πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές με «εύλογα επιτόκια». Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις συνομιλίες του με τον κ. Ντομπρόβσκις κατηγόρησε την κυβέρνηση για κομματικούς διορισμούς στις θέσεις των γραμματέων στα υπουργεία και ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να δεχτεί αυτές τις κυβερνητικές ρυθμίσεις. Ταυτόχρονα, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ν.Δ. είναι αξιόπιστη και σοβαρή αξιωματική αντιπολίτευση, που ενισχύει την εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό και δημιουργεί προϋποθέσεις σταθερότητας.

Keywords
Τυχαία Θέματα