«Κοροϊδία» με το ΕΚΑΣ προτού το καταργήσουν

«Κοροϊδία» με το ΕΚΑΣ προτού το καταργήσουν16.06.2018Παρασκήνιο

Κατά το τελευταίο έτος χορήγησης του επιδόματος, οι δικαιούχοι θα πάρουν μόλις 12 ευρώ τον μήνα!

Ακόμη ένα δραματικό «κούρεμα» της τάξης του 66% θα δεχτεί το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΑΣ) από την 1η Ιανουαρίου του 2019, φτάνοντας στο ποσό «κοροϊδία» των... 12 ευρώ τον μήνα για τους 228.712 δικαιούχους του. Από το 2020 και μετά το ΕΚΑΣ θα καταργηθεί οριστικά, σε εφαρμογή των μεταμνημονιακών δεσμεύσεων. Πρόκειται

για τα «προεόρτια» των νέων περικοπών που θα υποστούν οι συνταξιούχοι από την προσεχή χρονιά.

Η προτελευταία πράξη του δράματος για το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης φέρει τις υπογραφές του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσου Πετρόπουλου και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη. Με Κοινή Υπουργική Απόφασή τους (ΚΥΑ) καθορίζεται η αναπροσαρμογή του ποσού και των κριτηρίων χορήγησης του ΕΚΑΣ για το 2019.

Συγκεκριμένα, από την 1η Ιανουαρίου έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2019 το ΕΚΑΣ θα συνεχίσει να καταβάλλεται αποκλειστικά σε ήδη συνταξιούχους, των οποίων η συνταξιοδότηση άρχισε πριν από την έναρξη ισχύος του νόμου Κατρούγκαλου (ν. 4387/2016) δηλαδή πριν από τις 13 Μαΐου 2016. Με βάση τις μνημονιακές και μεταμνημονιακές ρήτρες, το ΕΚΑΣ θα μπει για τελευταία φορά (μετά τις διαδοχικές μειώσεις των αμέσως προηγούμενων ετών) στην «γκιλοτίνα» και από το 2019 θα καταβάλλεται σε κάθε δικαιούχο το ποσό των 12 ευρώ μηνιαίως, ενώ φέτος το επίδομα έφτανε τα 35 ευρώ τον μήνα. Από το 2020 και μετά, το ΕΚΑΣ θα αποτελέσει οριστικά παρελθόν.

Προϋποθέσεις

Για την καταβολή του ΕΚΑΣ οι δικαιούχοι πρέπει, μεταξύ άλλων, να πληρούν -αθροιστικά- τις εξής προϋποθέσεις:
1) Να έχουν συμπληρώσει το 65ο έτος.
2) Το συνολικό καθαρό ετήσιο εισόδημά τους να μην υπερβαίνει το ποσό των 7.720 ευρώ.
3) Το συνολικό ετήσιο ατομικό φορολογητέο, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα να μην υπερβαίνει τα 8.884 ευρώ.
4) Το συνολικό ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα να μην υπερβαίνει τα 11.000 ευρώ.
5) Το συνολικό ακαθάριστο ποσό κύριας και επικουρικής σύνταξης, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται και τα πάσης φύσεως επιδόματα, να μην υπερβαίνει τα 643 ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα