Στα λευκά όλη η Ελλάδα και πολικός χειμώνας στα βόρεια

Στα λευκά όλη η Ελλάδα και πολικός χειμώνας στα βόρεια04.01.2019Ρεπορτάζ

Ακυρώσεις πτήσεων στη Θεσσαλονίκη, προβλήματα στον ΟΣΕ, ενώ έκλεισε και το χιονοδρομικό Σελίου

Ρεπορτάζ
Βαγγέλης Στολάκης

Στα λευκά ντύθηκε η βόρεια Ελλάδα! Οι κάτοικοι της κεντρικής και της δυτικής Μακεδονίας είδαν... άσπρη μέρα, καθώς σε πολλές περιοχές, ακόμα και στη Θεσσαλονίκη,

η χιονόπτωση η οποία άρχισε τις πρώτες πρωινές ώρες συνεχίστηκε μέχρι αργά το βράδυ. Απαραίτητη είναι η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στο μεγαλύτερο τμήμα του οδικού δικτύου της περιοχής, ενώ σε επιφυλακή για τα επόμενα εικοσιτετράωρα παραμένουν υπηρεσίες και δήμοι.

Ασβεστοχώρι, Κοζάνη, Καστοριά, Πτολεμαΐδα, Πιερία, Πανόραμα, Ωραιόκαστρο, Φλώρινα, Πέλλα, Ημαθία, Κιλκίς και Γρεβενά είναι ορισμένες περιοχές όπου σημειώθηκε πυκνή χιονόπτωση. Σε όλη την κεντρική Μακεδονία από τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης, οπότε και η κακοκαιρία «χτύπησε» την περιοχή, δουλεύουν στο φουλ, όπως σχολιάζει ο επικεφαλής του τμήματος πολιτικής προστασίας ΠΚΜ Χαράλαμπος Στεργιάδης, 60 μηχανήματα: εκχιονιστικά και αλατιέρες. «Η χιονόπτωση συνεχίζεται σε όλες τις περιοχές με υψόμετρο άνω των 300 και 400 μέτρων» λέει ο κ. Στεργιάδης. Σύμφωνα με τον ίδιο, το απόθεμα σε αλάτι της ΠΚΜ αγγίζει τους 5.000 τόνους και είναι αρκετό για να καλύψει τις ανάγκες. Κλειστός παραμένει ο δρόμος Αγίου Βασιλείου - Χορτιάτη. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Φλώρινας Γιάννη Βοσκόπουλο, παρά το πυκνό χιόνι όλοι οι δρόμοι της πόλης παραμένουν ανοιχτοί και καθαρίζονται με 20 μηχανήματα.



Στον Δήμο Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με όσα δηλώνει ο αρμόδιος εντεταλμένος σύμβουλος καθαριότητας Λάζαρος Ζαχαριάδης, οι υπηρεσίες βρίσκονται σε επιφυλακή από το βράδυ της Τετάρτης. «Περίπου 70 άτομα που συμμετέχουν στο υπηρεσιακό σχέδιο παραμένουν στις υπηρεσίες τους» αναφέρει στη «δημοκρατία» ο κ. Ζαχαριάδης. Η διοίκηση του δήμου έχει τοποθετήσει σε περισσότερα από 120 σημεία της πόλης σακούλες με αλάτι. Κλειστοί θερμαινόμενοι χώροι θα είναι προσβάσιμοι και διαθέσιμοι έως την Κυριακή.



Σε επιφυλακή μπήκε και η Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης. «Οι υπηρεσίες μας έχουν τον καλύτερο δυνατό προγραμματισμό, ώστε να αντιμετωπίσουμε τόσο τις χιονοπτώσεις όσο και τον παγετό» δήλωσε η αντιπεριφερειάρχης Βούλα Πατουλίδου. Μικροπροβλήματα υπήρξαν χθες το πρωί σε περιοχές του Δήμου Ωραιοκάστρου. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Αστέριο Γαβότση, ο δήμος διαθέτει περισσότερους από 100 τόνους αλάτι, ενώ επτά αλατιέρες και εκχιονιστικά καθαρίζουν τους δρόμους. Σε επιφυλακή για 48 ώρες, ώστε να γίνουν ενημερώσεις και προληπτικές ενέργειες, βρίσκεται ο Δήμος Παύλου Μελά.
Σύμφωνα με τον διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κεντρικής Μακεδονίας Μανώλη Τσολάκη, χρειάστηκε η επέμβαση της υπηρεσίας χθες νωρίς το πρωί στην ανηφόρα του Χορτιάτη, όταν ηλικιωμένο ζευγάρι από την Καβάλα επιχείρησε να μεταβεί στο Νοσοκομείο «Παπανικολάου».

Το «Μακεδονία»

Ακυρώσεις πτήσεων λόγω χαμηλής νέφωσης σημειώθηκαν στο αεροδρόμιο «Μακεδονία». Σύμφωνα με όσα δήλωσε στη «δημοκρατία» ο υπεύθυνος επικοινωνίας της Fraport Greece Γιάννης Παπάζογλου, τέσσερις πτήσεις προσγειώθηκαν στην Καβάλα και μία στην Αθήνα, ενώ δύο ακυρώθηκαν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το αεροδρόμιο είναι σε επιφυλακή και έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα. Τεχνικό πρόβλημα αντιμετώπισε το δρομολόγιο τρένου ΦλώριναΘεσσαλονίκη, με αποτέλεσμα να υπάρξει σημαντική καθυστέρηση. Πρόβλημα ηλεκτροκίνησης σημειώθηκε, επίσης, σε αμαξοστοιχία, στο ύψος των Νέων Πόρων Πιερίας. Την αναστολή της λειτουργίας του χιονοδρομικού κέντρου Σελίου - Βερμίου Ημαθίας, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων στην περιοχή, αποφάσισε η διοίκησή του.

Να κάνουν ελέγχους στο όχημά τους (καύσιμο, φρένα, ελαστικά, καθαριστήρες, αντιψυκτικό, μπαταρία κ.λπ.), να διαθέτουν αντανακλαστικά γιλέκα για τους επιβάτες, αλλά και αντιολισθητικές αλυσίδες, για τις οποίες θα πρέπει να γνωρίζουν τη χρήση τους, συμβουλεύει η Εγνατία Οδός Α.Ε. όσους διέρχονται από τον άξονά της.

Αλάτι με υπογραφή «ο δήμαρχος της καρδιάς μας»!

Το δικό του... αλάτι θα μοιράσει σήμερα το πρωί σε κεντρικά σημεία του δήμου ο πρώην περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης. Ο κ. Ψωμιάδης, που υπογράφει τα σχετικά σακουλάκια με το αλάτι ως «ο δήμαρχος της καρδιάς μας», δηλώνει ότι πρόκειται για μια συμβολική κίνηση.

Καυτηριάζει τις δηλώσεις του νυν δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη το 2017, πως «το αλάτι πάγωσε» εξαιτίας του χιονιά, και δηλώνει ότι επί διοικήσεώς του στον δήμο δεν θα συμβεί κάτι αντίστοιχο. «Τέτοιο πράγμα δεν έγινε ποτέ επί οκτώ χρόνια στη Νομαρχία Θεσσαλονίκης και δύο χρόνια στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Και ούτε πρόκειται να συμβεί ποτέ επί της διοίκησής μου στον Δήμο Θεσσαλονίκης. Ολοι ξέρουν, ακόμα και οι αντίπαλοί μου, πως ό,τι λέει ο Ψωμιάδης δεν το εννοεί απλά, το κάνει πράξη» καταλήγει ο κ. Ψωμιάδης.

Σταθερά στο μείον σήμερα και αύριο

Με αμείωτη ένταση θα συνεχιστούν σήμερα και αύριο οι χιονοπτώσεις σε πολλές περιοχές της χώρας, επηρεάζοντας ακόμα και την Αττική. Την ίδια στιγμή, οι θερμοκρασίες θα διατηρηθούν αρκετούς βαθμούς κάτω από το μηδέν και οι άνεμοι στα πελάγη θα φτάσουν ακόμα και τα 9 μποφόρ. Σήμερα τα έντονα φαινόμενα θα αρχίσουν να υποχωρούν στα δυτικά της χώρας. Ωστόσο, πυκνό χιόνι θα πέσει σε περιοχές της ανατολικής Ελλάδας με χαμηλό υψόμετρο, καθώς και σε πεδινές περιοχές της κεντρικής και της ανατολικής Μακεδονίας, της Θράκης και των νησιών του βόρειου και του ανατολικού Αιγαίου.
Το κύριο χαρακτηριστικό της κακοκαιρίας είναι το δριμύ ψύχος, καθώς έχουν έρθει ψυχρές αέριες μάζες πολικής προέλευσης. Αυτό θα δώσει πολύ χαμηλές θερμοκρασίες σήμερα και αύριο κυρίως τις νυκτερινές και τις πρώτες πρωινές ώρες, ενώ περισσότερο θα επηρεαστούν τα κεντρικά και τα βόρεια τμήματα της επικράτειας.

Σήμερα στην Αττική κατά διαστήματα θα πέσει χιονόνερο ή χιόνι και το απόγευμα η χιονόπτωση θα ενταθεί στα ανατολικά και τα βόρεια. Παράλληλα, το κρύο θα είναι τσουχτερό, καθώς ο υδράργυρος θα κυμανθεί από 1 έως 5 βαθμούς. Χιόνια θα πέσουν και στη Θεσσαλονίκη. Στον Θερμαϊκό η ένταση των ανέμων θα φτάσει έως τα 7 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -4 έως 2 βαθμούς. Αύριο, εκτός από τα βορειοδυτικά, στα οποία τα έντονα φαινόμενα θα υποχωρήσουν, στην υπόλοιπη Ελλάδα προβλέπονται βροχές ή χιονόνερο, χιονοπτώσεις στα ορεινά, ημιορεινά και σε πεδινές περιοχές της κεντρικής και της βόρειας χώρας και καταιγίδες στα θαλάσσια και τα παραθαλάσσια τμήματα.

Στη Στερεά ο μεγαλύτερος όγκος χιονιού! 70 πόντους έστρωσε στον νομό Τρικάλων

Το πυκνό χιόνι που έφερε μαζί της η κακοκαιρία «Σοφία», η οποία σαρώνει τη χώρα από χθες και θα συνεχίσει ως το Σάββατο -και έπεσε ακόμα και στην Αττική-, δημιούργησε προβλήματα σε αρκετές περιοχές της χώρας. Το κυριότερο ήταν η απαγόρευση της κυκλοφορίας των οχημάτων στο οδικό δίκτυο.

Συγκεκριμένα, το χιόνι που έπεφτε στα βόρεια και τα ορεινά της Αττικής είχε ως αποτέλεσμα να απαγορευτεί, με απόφαση της Τροχαίας, η κυκλοφορία των φορτηγών στη Μαλακάσα και την παλαιά εθνική οδό Αθηνών - Θηβών. Τα υπόλοιπα οχήματα στην παλαιά εθνική οδό Αθηνών - Θηβών και στο ρεύμα προς Θήβα στο ύψος των Βιλίων κινούνταν μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων. Κλειστή παρέμεινε χθες λόγω της κακοκαιρίας η λεωφόρος Πάρνηθος, από το ύψος του τελεφερίκ και πάνω. Παράλληλα το μεσημέρι έκλεισε και η περιφερειακή οδός Πεντέλης - Νέας Μάκρης, ενώ απαγορεύτηκε από την Τροχαία η κίνηση των οχημάτων από το ύψος του 414 Στρατιωτικού Νοσοκομείου ως το ύψος του καταστήματος Πανόραμα και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Στη Στερεά Ελλάδα, που δέχθηκε και τον μεγαλύτερο όγκο χιονιού, απαγορεύτηκε μεταξύ άλλων η κίνηση των βαρέων οχημάτων στο εθνικό δίκτυο της Βοιωτίας και της Φθιώτιδας από το 67ο έως το 242ο χιλιόμετρο, στην επαρχιακή οδό Λιβαδειάς - Αμφισσας, από το 3ο έως το 37ο χιλιόμετρο, στην παλιά εθνική οδό Λαμίας και Λιβαδειάς, από το 67ο έως το 88ο χιλιόμετρο, καθώς και στον δρόμο Θήβας - Λιβαδειάς από το πρώτο ως το 45ο χιλιόμετρο.

Παράλληλα στην Ευρυτανία απαγορεύτηκε η κυκλοφορία στον δρόμο Δομνίστας - Μεσοκώμης και στον νομό Ευβοίας λόγω πτώσης βράχων κοντά στην περιοχή των Ηλίων αποκλείστηκε ο δρόμος Λουτρών Αιδηψού - Λίμνης.
Οι έντονες χιονοπτώσεις που σημειώνονταν από χθες το πρωί στα ορεινά και τα ημιορεινά της δυτικής Ελλάδας (Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία, Ηλεία), στα ορεινά της Μαγνησίας, στον νομό Καρδίτσας και στη δυτική Θεσσαλία -στον νομό Τρικάλων το χιόνι έφτασε τους 70 πόντους- είχαν ως αποτέλεσμα να απαγορευτεί η κυκλοφορία των οχημάτων σε τμήματα του επαρχιακού δικτύου και σε όσα επιτρεπόταν η μετακίνηση γινόταν μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Keywords
ελλαδα, βορεια, λευκα, χειμωνας, παναγιωτης ψωμιαδης, θεσσαλονικη, ΟΣΕ, κοζανη, καστορια, φλώρινα, πκμ, καβαλα, αθηνα, ψωμιαδης, κινηση στους δρομους, τελη κυκλοφοριας, παυλος ψωμιαδης, νικος παπαζογλου, μακης ψωμιαδης, Καλή Χρονιά, σχεδιο αθηνα, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, χιονι, χιονια, πκμ, υδραργυρος, φλώρινα, γρεβενα, εθνικη, θηβα, ογκος, πτησεις, υψος, αεροδρομιο, αιτωλοακαρνανια, αλατι, απλα, αττικη, βραδυ, βρισκεται, γιλεκα, δημος, δηλωσεις, διοικηση, δωσει, δρομος, δικτυο, δυτικη, εγινε, εγνατια οδος, εγνατια, ελαστικα, επτα, ζαχαριαδης, ιδια, ιδιο, ημαθια, υπηρεσιες, θεσσαλια, κινηση, κιλκις, λεωφορος, μακεδονια, μηδεν, νομαρχια, οδος, οκτω, οχηματων, οχηματα, οχημα, παπαζογλου, πελλα, πιερια, υπογραφη, προβληματα, πρωι, ρευμα, σαββατο, σχεδιο, τμημα, τροχαια, υψομετρο, ωρες, ωραιοκαστρο, ανηφορα, μποφορ, εκχιονιστικα, εθνικο, χωρα, κυριακη, λαζαρος, νοσοκομειο, ογκο, θερμοκρασια, θηβας, ζευγαρι
Τυχαία Θέματα