Εκπληξη των εκλογών η κατάρρευση της Χρ. Αυγής

Εκπληξη των εκλογών η κατάρρευση της Χρ. Αυγής08.07.2019Πρόσωπα

Εκτός Βουλής έπειτα από επτά χρόνια και μετά την καθίζηση των ευρωεκλογών

Η Χρυσή Αυγή... έδυσε! Στην κάλπη των εθνικών εκλογών έπεσαν ουσιαστικά οι τίτλοι τέλους για το κόμμα του Νίκου Μιχαλολιάκου! Για πρώτη φορά μετά τον Μάιο του 2012 η Χρυσή Αυγή

μένει εκτός Βουλής, εξέλιξη που αναμφίβολα αποτελεί μία από τις σημαντικότερες της χθεσινής εκλογικής αναμέτρησης.

Η κατάρρευση των ποσοστών της Χρυσής Αυγής αναμένεται να πυροδοτήσει σημαντικές εξελίξεις την επόμενα μέρα, με δεδομένο μάλιστα ότι συνεχίζεται η δίκη αρκετών μελών της.

Η ετυμηγορία της κάλπης, λοιπόν, έφερε τον Λαϊκό Σύνδεσμο - Χρυσή Αυγή στο 2,97%! Υστερα από επτά χρόνια δεν κατάφερε να πιάσει το όριο του 3% και δεν θα έχει παρουσία στην επόμενη κοινοβουλευτική περίοδο. Δεν είναι λίγοι, δε, εκείνοι που υποστηρίζουν ότι το χθεσινό αποτέλεσμα θα σημάνει την αρχή του τέλους για τη Χρυσή Αυγή, τουλάχιστον όπως τη γνωρίσαμε τα τελευταία χρόνια.

Οι πολίτες έστειλαν το πρώτο μήνυμα στις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου, δίνοντας στη Χρυσή Αυγή ποσοστό 4,87%, δηλαδή σχεδόν το μισό από τις ευρωεκλογές του 2014, όταν η Χ.Α. είχε εκτοξευτεί στο 9,39%! 

Η Χρυσή Αυγή πόνταρε πολλά στο πατριωτικό αίσθημα των Ελλήνων για να αυξήσει τα ποσοστά της, με τους ψηφοφόρους τελικά να επιλέγουν άλλα κόμματα για να διοχετεύσουν τη δυσαρέσκειά τους για τα εθνικά θέματα και κυρίως για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Μία σύγκριση με τα ποσοστά που είχε συγκεντρώσει η Χρυσή Αυγή στις έξι προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις αρκεί για να κατανοήσει κανείς την κατάρρευσή της.

Στις εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 η Χρυσή Αυγή είχε λάβει το 6,99% των ψήφων του ελληνικού λαού. Λίγους μήνες νωρίτερα, στις εθνικές εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 το κόμμα είχε συγκεντρώσει ποσοστό 6,28%.

Στις εθνικές εκλογές του Μαΐου του 2012, στις οποίες η Χρυσή Αυγή εισήλθε για πρώτη φορά στην ελληνική Βουλή, απέσπασε το 6,97% των ψήφων του ελληνικού λαού.

Εναν μήνα αργότερα, τον Ιούνιο του 2012, η Χρυσή Αυγή διατήρησε σχεδόν στο ακέραιο το ποσοστό αυτό, φτάνοντας το 6,92%.

Οσον αφορά τις ευρωεκλογές, σε αυτές που είχαν διεξαχθεί τον Μάιο του 2014 η Χρυσή Αυγή είχε αγγίξει διψήφιο ποσοστό, φτάνοντας το 9,39%, πριν από έναν μήνα το ποσοστό αυτό προσγειώθηκε στο 4,87%, για να φτάσουμε στη χθεσινή βραδιά, που σηματοδότησε την αποτυχία του κόμματος να ανανεώσει την παρουσία του στο Κοινοβούλιο.

Μένει να δούμε αν η κατάρρευση των ποσοστών της Χρυσής Αυγής θα οδηγήσει το επόμενο διάστημα και στην πλήρη αποσύνθεσή της...

Keywords
Τυχαία Θέματα