Σκόπια: Ναυάγιο των διαπραγματεύσεων προαναγγέλλει ο Ζάεφ

Σκόπια: Ναυάγιο των διαπραγματεύσεων προαναγγέλλει ο Ζάεφ 23.04.2018Πρόσωπα

«Ποτέ άλλοτε δεν ήμασταν τόσο κοντά σε μία λύση», αλλά «μια αποτυχία δεν θα ήταν και το τέλος του κόσμου» είπε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ

Ναυάγιο των διαπραγματεύσεων προαναγγέλλει εμμέσως πλην σαφώς ο Ζόραν Ζάεφ στο ονοματολογικό, καθώς δήλωσε μεν ότι η χώρα του ποτέ δεν ήταν πιο κοντά σε μια επίλυση της διένεξής της με την Ελλάδα,

από την άλλη δε έσπευσε να συμπληρώσει: «Μια αποτυχία δεν θα ήταν και το τέλος του κόσμου».

Σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο και υπό την πίεση που δέχεται στο εσωτερικό, εξέφρασε γενικόλογα την πεποίθηση «ποτέ δεν είχαμε καλύτερες συνθήκες για να πετύχουμε μια συνολική λύση που θα διαρκέσει για πάντα», διαβεβαιώνοντας ότι, ανεξάρτητα από το αν επιτευχθεί λύση ή όχι, «θα ακολουθήσουμε το ευρωπαϊκό μας πρόγραμμα με τον έναν ή άλλο τρόπο».

Στο μεταξύ, έως τα τέλη του μήνα αναμένεται νέα συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκου Κοτζιά και των Σκοπίων Νίκολα Ντιμιτρόφ, κατόπιν πρωτοβουλίας του Μάθιου Νίμιτς, με την ακριβή ημερομηνία να μην έχει γίνει ακόμη γνωστή. Με αυτήν τη συνάντηση φαίνεται ότι ο ειδικός διαπραγματευτής του ΟΗΕ επιθυμεί να προλάβει το διαφαινόμενο αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις, μετά και τη δήλωση του Νίκου Κοτζιά ότι χάνεται το χρονοδιάγραμμα του Ιουνίου για την Ε.Ε. και του Ιουλίου για το ΝΑΤΟ. Αυτή η δήλωση, όπως φαίνεται, προκάλεσε την κινητοποίηση του απεσταλμένου του κ. Νίμιτς.

Πάντως, όπως φάνηκε ξεκάθαρα και από την τελευταία συνάντηση των δύο ΥΠΕΞ στην Αχρίδα, τα προβλήματα παραμένουν, όπως και οι κόκκινες γραμμές, με την άλλη πλευρά να μην είναι έτοιμη να αποδεχθεί την erga omnes λύση με συνταγματική αλλαγή. Το παραπάνω επιβεβαίωσε, άλλωστε, και ο Ζάεφ μιλώντας σαφώς για διπλή ονομασία και «φρενάροντας» έτσι κάθε σχετική συζήτηση.

Keywords
Τυχαία Θέματα