«Χαστούκι» του ΔΝΤ στον Τσακαλώτο! Θέλουν πιο νωρίς τις περικοπές στο αφορολόγητο

«Χαστούκι» του ΔΝΤ στον Τσακαλώτο! Θέλουν πιο νωρίς τις περικοπές στο αφορολόγητο23.04.2018Διεθνής Οικονομία

Περικοπές εδώ και τώρα σε συντάξεις και αφορολόγητο ζήτησε η Λαγκάρντ

Πανωλεθρία για την Ελλάδα στην Εαρινή Σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) που έλαβε χώρα το περασμένο Σαββατοκύριακο στην Ουάσινγκτον! Η ελληνική αποστολή του υπουργείου Οικονομικών δεν έλαβε καμία δέσμευση για το χρέος,

ενώ δέχτηκε αυστηρές συστάσεις για επιτάχυνση των προαπαιτούμενων και επίσπευση των περικοπών στο αφορολόγητο και στις συντάξεις.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το ΔΝΤ επιμένει ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 3,5% το 2019 δεν «πιάνεται» χωρίς μείωση αφορολογήτου την ίδια χρονιά (αντί το 2010). Ζητούν δηλαδή η μείωσή του να γίνει από το 2019 μαζί με την περικοπή των συντάξεων και προσδιόρισαν το τέλος της μεγάλης αυτής «μάχης» τον Ιούνιο.

Στο θέμα του χρέους η ελληνική πλευρά δεν φαίνεται να εξασφάλισε κάτι χειροπιαστό από το λεγόμενο Washington group, καθώς δεν υπήρξε σύγκλιση όσον αφορά τα χρονοδιαγράμματα. Το ΔΝΤ βιάζεται και ζητά συγκεκριμένες αποφάσεις προκειμένου να πάει στο εκτελεστικό συμβούλιο του Ταμείου και να ζητήσει ενεργοποίηση του προγράμματος για την Ελλάδα.

Η ευρωπαϊκή πλευρά των δανειστών δεν ξεκαθαρίζει τη θέση της, καθώς η νέα κυβέρνηση στη Γερμανία χρειάζεται... χρόνο! Η Ελλάδα βιάζεται, για προφανείς πολιτικούς λόγους, καθώς η λεγόμενη «έξοδος από τα Μνημόνια» έχει γίνει εδώ και καιρό «σημαία» από την κυβέρνηση.

Οπως παραδέχονται κυβερνητικές πηγές, στο Eurogroup της 27ης Απριλίου στη Σόφια δεν αναμένεται να υπάρξει σημαντική πρόοδος (ούτε καν στο θέμα του χρέους) και πλέον το πεδίο της μάχης θα μεταφερθεί στις 14-15 Μαΐου στην Αθήνα, όπου θα ξεκινήσει η συζήτηση για την ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης.

Οι συζητήσεις όμως δύσκολα θα καταλήξουν ως το Eurogroup της 24ης Μαΐου, καθώς τα ανοιχτά θέματα με «αυξημένο συντελεστή δυσκολίας» (π.χ. θέματα ενέργειας, αντικειμενικές αξίες και ΕΝΦΙΑ) είναι πολλά. Μετά και τις «παροτρύνσεις» της Κριστίν Λαγκάρντ στον Ευκλείδη Τσακαλώτο για τη «σημασία της ολοκλήρωσης των συζητήσεων για το χρέος και της επιτάχυνσης της εφαρμογής των πολιτικών του προγράμματος» η ελληνική πλευρά περιμένει να οριστικοποιηθεί το υπερπλεόνασμα του 2017 σε επίπεδα ακόμη και άνω του 3,5% για να κάνει την επόμενη διαπραγματευτική κίνησ
Παράλληλα θα συνεχίσει τον αγώνα δρόμου για να κλείσει όσο το δυνατόν περισσότερα προαπαιτούμενα μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες.

Keywords
Τυχαία Θέματα