Σκληρή λιτότητα και μετά τα Μνημόνια

Σκληρή λιτότητα και μετά τα Μνημόνια07.09.2018Παρασκήνιο

Εννέα στους δέκα πολίτες απορρίπτουν τα παραμύθια περί εξόδου από τα Μνημόνια

■ Λιτότητα για πάντα βλέπει το 89% της κοινής γνώμης ■ Τα ίδια και χειρότερα αναμένει το 82,5% των επιχειρήσεων, που ασφυκτιά και βουλιάζει στα χρέη

Η Θέση μας: Συνεχή δώρα της ΝΔ στον ΣΥΡΙΖΑ

Διαβάστε επίσης:

►Ερχονται τρία προγράμματα με 25.500 θέσεις εργασίας►«Ρουκέτες» του Καμμένου για τον Μαρινάκη και τη μαφία του ποδοσφαίρου►Στο σφυρί και όσο
όσο όλα τα «κόκκινα» δάνεια►Ο Ερντογάν φτιάχνει ήδη βάσεις για τους S400►Το μυστικό της (ξαφνικής) επίσκεψης του Γάλλου ΥΠΕΞ►Θρίλερ στον Λευκό Οίκο για άρθρο «βόμβα» κατά Τραμπ►ΕΛ.ΣΤΑΤ.: Χωρίς δουλειά παραμένουν τέσσερις στους 10 νέους!►Τσακαλώτος: Βολιδοσκοπεί διαθέσεις (στο Eurogroup) με φόντο την παροχολογία►«Οι δεσμεύσεις του Τσίπρα τελειώνουν στις εκλογές»

Ερευνα-σοκ! Εννέα στους δέκα Ελληνες πιστεύουν ότι θα σφίξουμε περισσότερο το ζωνάρι, παρά την έξοδο στις αγορές

Ρεπορτάζ
Βαγγέλης Στολάκης

Μαύρο φαντάζει το μέλλον στους Ελληνες, παρά την έξοδο από τα Μνημόνια στις 20 Αυγούστου! Εννέα στους 10 θεωρούν ότι οι πολιτικές της λιτότητας θα συνεχιστούν λόγω συμφωνιών παρά το τέλος των Μνημονίων, ενώ δύο στους τρεις πολίτες εκτιμούν ότι η χώρα βρίσκεται σε λάθος δρόμο.

Παρά τις βαρύγδουπες κυβερνητικές εξαγγελίες, η έρευνα της εταιρίας Metron Analysis για λογαριασμό της ΓΣΕΕ παρουσιάζει μια κοινωνία χωρίς ελπίδα για το αύριο. Την ίδια ώρα, βέβαια, οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν στην Ελλάδα είναι αποτυχημένες, όπως δηλώνει η ΓΣΕΕ. «Είμαστε σίγουροι πως το πρόγραμμα που ακολουθήθηκε στην Ελλάδα είναι το πιο αποτυχημένο στην ιστορία της οικονομικής επιστήμης» ανέφερε ο πανεπιστημιακός και επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου της ΓΣΕΕ Γιώργος Αργείτης.

Σύμφωνα με την έρευνα, που παρουσίασε χθες, Πέμπτη, στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης ο Στράτος Φαναράς εκ μέρους της εταιρίας, τέσσερις στους 10 ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν πως δεν βρισκόμαστε στη σωστή κατεύθυνση. «Διαχρονικά υπάρχει μια βελτίωση στην αντίληψη του κόσμου: μέχρι τον Ιούνιο το ποσοστό όσων έλεγαν ότι η χώρα είναι σε θετική κατεύθυνση ήταν στο 20%, τον Αύγουστο το ποσοστό αυτό έφτασε το 27%» σχολίασε ο κ. Φαναράς.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το 41% του κόσμου εκτιμά ότι η ολοκλήρωση του τρίτου Μνημονίου δεν θα έχει ούτε θετικές ούτε αρνητικές συνέπειες, το 30% απαντά πως θα έχει θετικές και το 25% πως θα έχει αρνητικές.

Συγκεκριμένα, το 40% των δημοσίων υπαλλήλων πιστεύει ότι βρισκόμαστε στη σωστή κατεύθυνση, ενώ μόνο το 24% των ιδιωτικών υπαλλήλων είναι το ίδιο αισιόδοξο. Ανεργοι, φοιτητές και νοικοκυρές έχουν την πιο απαισιόδοξη στάση απέναντι στη σημερινή κατάσταση.

Επίσης, πάνω από επτά στους 10, συγκεκριμένα σε ποσοστό 72%, θα ήθελαν ο κατώτατος μισθός να αποφασίζεται έπειτα από συνεργασία της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των εργαζομένων και των εργοδοτών, ενώ οκτώ στους 10 θα ήθελαν ο πρωθυπουργός να συναντάται με τους εκπροσώπους των εργαζομένων για να ανταλλάσσουν απόψεις. «Το τέλος της μνημονιακής περιόδου δεν δημιουργεί μια αίσθηση αλλαγής εποχής λόγω των υφιστάμενων υποχρεώσεων της χώρας έναντι των δανειστών, οι οποίες παραμένουν» σχολίασε ο κ. Φαναράς.
Το μέγεθος του δείγματος ήταν 1.003 άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε μεταξύ 28 και 30 Αυγούστου.

Οπως δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Αργείτης, ενώ η χώρα μας στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων είναι πρώτη, δεν έχουν αντιμετωπιστεί τα προβλήματα (δημόσιο χρέος, μεγάλη φυγή στο εξωτερικό, μη εξυπηρετούμενα δάνεια, φτώχεια κ.ά.) που μας οδήγησαν στην κρίση.
Τη μαντινάδα «καλοχαιρέτα τους πεζούς όταν καβαλικέψεις, για να σε χαιρετούν κι αυτοί όταν θα ξεπεζέψεις» επανέλαβε στη συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος.

Η υπερφορολόγηση και τα χρέη «σκοτώνουν» τις μικρές και τις μεσαίες επιχειρήσεις, λέει η ΓΣΕΒΕΕ

Μπορεί οι δείκτες της σταθεροποίησης και της σταδιακής ανάκαμψης των μικρών επιχειρήσεων να σημειώνουν ιστορικό υψηλό οκτώ ετών, περισσότερες όμως από τις μισές επιχειρήσεις δηλώνουν επιδείνωση της κατάστασης ρευστότητας, τη στιγμή που η πρόσβαση σε τραπεζική χρηματοδότηση παραμένει άπιαστο όνειρο. Σύμφωνα με την έρευνα οικονομικού κλίματος του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ, μόλις το 3,1% των επιχειρήσεων έχει λάβει κάποιου είδους χρηματοδότηση από τις τράπεζες το τελευταίο έτος, μόλις το 7,1% έκανε αίτηση για χρηματοδότηση, εκ των οποίων το 4% απορρίφθηκε.
Οπως αναφέρει η ΓΣΕΒΕΕ, η υποχρηματοδότηση αυτή καθιστά αναγκαία τη λήψη μέτρων παράκαμψης του τραπεζικού συστήματος, όπως η χρήση του αφορολόγητου αποθεματικού για επενδύσεις.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι μία στις δύο επιχειρήσεις δηλώνει επιδείνωση της κατάστασης ρευστότητας, παρά την ευνοϊκότερη οικονομική συγκυρία, τη στιγμή που μόνο το 10,3% των επιχειρήσεων σχεδιάζει να επενδύσει το επόμενο εξάμηνο. Οπως προκύπτει από την έρευνα, με κατάσχεση ή δέσμευση των λογαριασμών τους για οφειλές βρίσκονται αντιμέτωπες το τελευταίο εξάμηνο 69.000 επιχειρήσεις, με το 37,3% επί του συνόλου των επιχειρήσεων να έχει κάποιου είδους ληξιπρόθεσμη οφειλή. Ειδικότερα, το 19,3% του συνόλου των επιχειρήσεων έχει χρέη έως 20.000, το 8,2% από 20.000 έως 50.000 και το 10,4% πάνω από 50.000 ευρώ. Επίσης μία στις δύο επιχειρήσεις (53%) έχει προχωρήσει σε ρύθμιση των οφειλών της, το 45,4% των μικρών και πολύ μικρών εργοδοτών απασχολεί προσωπικό με μερική απασχόληση, ενώ υψηλό παραμένει και το ποσοστό (36,2%) εκείνων που δήλωσαν ότι θα προσλάβουν προσωπικό με μερική απασχόληση το επόμενο διάστημα.

Καθυστερήσεις στους μισθούς

Συνεχίζεται, δηλαδή, το φαινόμενο της αύξησης της απασχόλησης, αλλά σε χαμηλότερης κυρίως ποιότητας θέσεις εργασίας. Επιπρόσθετα, το 30,6% των εργοδοτών δήλωσε ότι αντιμετωπίζει δυσκολίες στην έγκαιρη καταβολή των μισθών.
Οσον αφορά το επόμενο εξάμηνο, οι προσδοκίες των επιχειρήσεων είναι αρνητικές, με το 37,6% να αναμένει επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών, το 36,8% να μην προβλέπει σπουδαίες μεταβολές, ενώ μόλις το 17,5% να προσδοκά βελτίωση. Μεγαλύτερο βαθμό αισιοδοξίας παρουσιάζουν οι επιχειρήσεις με πάνω από πέντε άτομα προσωπικό, με τζίρο άνω των 300.000 ευρώ και εκείνες που δημιουργήθηκαν μέσα στην κρίση. Αντίστοιχα, ο βαθμός απαισιοδοξίας είναι μεγαλύτερος στους αυτοαπασχολουμένους, στις επιχειρήσεις με χαμηλό κύκλο εργασιών και στο εμπόριο.

Β. Παπακωνσταντόπουλος

Keywords
Τυχαία Θέματα