«Σκανάρουν» την Εγνατία Οδό επενδυτές από όλο τον κόσμο

«Σκανάρουν» την Εγνατία Οδό επενδυτές από όλο τον κόσμο07.09.2018Επιχειρήσεις

Επτά κολοσσοί αρχίζουν «αυτοψίες» εντός Σεπτεμβρίου -έως και αρχές Οκτωβρίου- για να καταθέσουν προσφορές στο ΤΑΙΠΕΔ

Από τον
Φώτη Κόλλια

Tέσσερις ή πέντε επισκέψεις υποψήφιων επενδυτών θα πραγματοποιηθούν εντός του Σεπτεμβρίου στην Εγνατία Οδό, ενώ οι υπόλοιπες θα γίνουν στις αρχές Οκτωβρίου, με στόχο να υποβληθούν δεσμευτικές προσφορές

για τη σύμβαση παραχώρησης στα τέλη του έτους ή στις αρχές του 2019.

Ταυτόχρονα οι επτά υποψήφιοι έχουν λάβει την πρώτη έκδοση της σύμβασης παραχώρησης της Εγνατίας Οδού προκειμένου να υποβάλουν τις παρατηρήσεις τους. Αφού ολοκληρωθεί η συλλογή και επεξεργασία των παρατηρήσεων, θα διαμορφωθεί το τελικό κείμενο της σύμβασης, με βάση το οποίο θα κληθούν να υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές οι ενδιαφερόμενοι όμιλοι.

Το ενδιαφέρον για την Εγνατία Οδό παραμένει ζωηρό, ενώ ο συγκεκριμένος διαγωνισμός του ΤΑΙΠΕΔ αποτέλεσε και «πύλη» ώστε να εμφανιστούν στην Ελλάδα ισχυροί παγκόσμιοι παίκτες στον χώρο της διαχείρισης υποδομών.

Στους επτά ενδιαφερομένους συγκαταλέγεται, για παράδειγμα, η ιταλική ANAS International Enterprise SpA, η οποία ανήκει στον όμιλο της Ferrovie dello Stato Italiane που εξαγόρασε τις ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ΕΕΣΣΤΥ, μέσω των σχετικών διαγωνισμών του ΤΑΙΠΕΔ. Περιλαμβάνεται, επίσης, και ένας από τους ισχυρότερους διεθνείς επενδυτές στον τομέα των υποδομών, η αυστραλιανή Macquarie, που διεκδικεί την Εγνατία Οδό μέσω του «οχήματος» FREYJA HOLDINGS SARL.

Νέα είσοδο στην ελληνική αγορά αποτελεί και η Roadis, που διεκδικεί την Εγνατία Οδό σε κοινοπραξία με τον όμιλο Ελλάκτωρ. Η Roadis είναι θυγατρική του καναδικού ομίλου PSP που ελέγχει το 40% της Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (ΔΑΑ). Η ΔΑΑ διαχειρίζεται το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Η Roadis διαχειρίζεται σήμερα αυτοκινητοδρόμους σε Ινδία (710 χιλιόμετρα), Βραζιλία (681 χιλιόμετρα), Μεξικό (155 χιλιόμετρα) και Ισπανία (64 χιλιόμετρα).

Επανάκαμψη

Στην Ελλάδα επανακάμπτει μέσω κοινοπραξίας με τον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ο γαλλικός όμιλος Egis Projects, ο οποίος αναπτύσσει και διαχειρίζεται έργα υποδομής μεταφορών και είναι μέλος του γαλλικού ομίλου EGIS.

Ο τελευταίος δραστηριοποιείται στους τομείς των αερομεταφορών, των κατασκευών και της ενέργειας. Με τους Γάλλους της Vinci (με ισχυρότατη παρουσία στην Ελλάδα μέσω ζεύξης Ρίου - Αντιρρίου, Ολυμπίας Οδού κ.λπ.) συνεργάζεται ο όμιλος Μυτιληναίος.

Με τον κινεζικό όμιλο Sichuan Communications Investment Group διεκδικεί την Εγνατία Οδό η Damco Energy του ομίλου Κοπελούζου, συνεταίρος των Καναδών της PSP στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» (η οικογένεια Κοπελούζου ελέγχει το 5% της ΔΑΑ). Την επτάδα συμπληρώνει η Διόλκος Κατασκευαστική, η οποία είναι μέλος του ομίλου Ravago, που έχει παρουσία στη διανομή πολυμερών χημικών προϊόντων και υλικών κατασκευής.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Σκανάρουν, Εγνατία Οδό,skanaroun, egnatia odo