Σήμερα το ξέσπασμα του κυκλώνα με κύματα 9-11 μέτρων!

Σήμερα το ξέσπασμα του κυκλώνα με κύματα 9-11 μέτρων!29.09.2018Ρεπορτάζ

Το μεσημέρι αναμένεται στα νότια της Πελοποννήσου το «μάτι», ενώ αργότερα θα εξασθενήσει μπαίνοντας στο Αιγαίο

Από τον
Στάθη Βασιλόπουλο

Τη δεύτερη και πιο «εκρηκτική» φάση του διανύει το φαινόμενο του μεσογειακού κυκλώνα, που αναμένεται να κορυφωθεί σήμερα. Ο στρόβιλος, που γεννήθηκε την Πέμπτη το βράδυ στο νότιο Ιόνιο, συνεχίζει την πορεία του προς τα ανατολικά και σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων θα «σφυροκοπήσει» τα κεντρικά και τα νότια τμήματα

της Ελλάδος.

Σήμερα το πρωί το βαρομετρικό χαμηλό με τα τροπικά χαρακτηριστικά (σχηματισμός ματιού, σπειροειδής διάταξη νεφών στην περιφέρειά του) θα δώσει ισχυρές βροχές και καταιγίδες στο νότιο Ιόνιο, στη νότια Πελοπόννησο και την Κρήτη. Από το μεσημέρι θα δείξει τα δόντια του στην υπόλοιπη Πελοπόννησο, στη Στερεά, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής, στην Εύβοια, στις Κυκλάδες και πιθανώς τις Βόρειες Σποράδες.

Τα φαινόμενα προβλέπεται να είναι ιδιαιτέρως έντονα στην ανατολική Πελοπόννησο, στις Κυκλάδες και στο λεκανοπέδιο της Αττικής. Ασφαλείς εκτιμήσεις για την ακριβή τροχιά που θα διαγράψει ο μεσογειακός κυκλώνας, που βαφτίστηκε «Ζορμπάς», δεν υπάρχουν, αλλά φαίνεται ότι το κέντρο του θα προσεγγίσει τις νότιες ακτές της Πελοποννήσου το διάστημα μεταξύ 15.00 και 18.00.



Χαρακτηριστικό της κακοκαιρίας, εκτός από τις σφοδρές βροχοπτώσεις, θα είναι οι θυελλώδεις άνεμοι, που θα γυρίσουν από ανατολικοί βορειοανατολικοί σε νοτιάδες και θα αγγίξουν τα 9-10 μποφόρ στη θάλασσα της νότιας Πελοποννήσου και της Κρήτης. Αντίστοιχα, μεγάλα ύψη κύματος αναμένονται στις παραπάνω θαλάσσιες περιοχές, τα οποία σύμφωνα με το κυματικό μοντέλο της ΕΜΥ θα φτάνουν ακόμη και τα εννέα μέτρα. Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, πάντως, προβλέπει ότι οι κυματισμοί θα ξεπεράσουν τα 11 μέτρα!

«Το βαρομετρικό χαμηλό Σάββατο βράδυ προς Κυριακή θα περάσει μεταξύ Κρήτης και Πελοποννήσου, θα μπει μέσα στις νότιες Κυκλάδες και σταδιακά θα αρχίσει να εξομαλύνεται η κατάστασή του, δηλαδή θα αρχίσει να ρηχαίνει προς το ανατολικό Αιγαίο» δήλωσε ο διευθυντής της ΕΜΥ Θοδωρής Κολυδάς.

Συναγερμός

Η Ελληνική Αστυνομία, το Πυροσβεστικό Σώμα, το ΕΚΑΒ, το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, φορείς των ΟΤΑ, ο ΑΔΜΗΕ, ο ΔΕΔΗΕ, το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας και η ΕΜΥ βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τα καιρικά φαινόμενα και έτοιμοι να παρέμβουν σε περίπτωση ανάγκης.
Αυξημένη επαγρύπνηση συνιστά η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, η οποία συνιστά στους πολίτες να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα κατά τη διάρκεια καταιγίδων καθώς και να αποφεύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κ.λπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος.

Δύσκολη μέρα θα είναι και η αυριανή, αφού η μετεωρολογική διαταραχή θα συνεχιστεί, με ισχυρές βροχοπτώσεις τις πρωινές ώρες στη Θεσσαλία, στην ανατολική Στερεά, στην Εύβοια, στην ανατολική και τη νότια Πελοπόννησο, που βαθμιαία θα σταματήσουν. Στα νησιά του Αιγαίου, στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα οι βροχές και οι καταιγίδες θα επιμείνουν και προς το βράδυ θα εξασθενήσουν. Στα ανατολικά πελάγη οι άνεμοι θα είναι ενισχυμένοι και στο Αιγαίο θα πνέουν 8 και τοπικά σε επίπεδο θύελλας 9 με 10 μποφόρ, με μικρή εξασθένηση από αργά το βράδυ. Η θερμοκρασία θα ανέβει και θα κυμανθεί σε κανονικά για την εποχή επίπεδα. Αστατος καιρός προβλέπεται και για τη Δευτέρα, καθώς αναμένεται να εκδηλωθούν τοπικές βροχές και στα ανατολικά και τα νότια σποραδικές καταιγίδες. Οι άνεμοι θα υποχωρήσουν και ο υδράργυρος θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο.

Χανιά: Αδύνατη η προσγείωση

Απίστευτη ταλαιπωρία εξαιτίας της κακοκαιρίας υπέστησαν χθες το πρωί επιβάτες της Ολυμπιακής που ταξίδεψαν από την Αθήνα με προορισμό τα Χανιά. Ειδικότερα, οι θυελλώδεις άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή κατέστησαν αδύνατη την προσγείωση στο Αεροδρόμιο Χανίων, με αποτέλεσμα ο πιλότος να αλλάξει κατεύθυνση και να κάνει αναγκαστική προσγείωση στο Αεροδρόμιο Ηρακλείου «Νίκος Καζαντζάκης» για λόγους ασφαλείας. Μάλιστα, στο εν λόγω αεροσκάφος επέβαινε και ο γνωστός μετεωρολόγος Μανώλης Λέκκας, ο οποίος είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι την ένταση της κακοκαιρίας. Το αεροπλάνο αναχώρησε λίγες ώρες αργότερα για το Αεροδρόμιο Χανίων.

Ζημιές, προβλήματα και μπλακάουτ από τους ανέμους

Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται το πρώτο κύμα κακοκαιρίας για φέτος στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στην καθημερινότητα των πολιτών. Η ένταση των ανέμων ήταν τέτοια, που η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχθηκε τα τελευταία εικοσιτετράωρα περισσότερες από 1.000 κλήσεις για δέντρα που ξεριζώθηκαν και αφαίρεση αντικειμένων που ξεκόλλησαν.

Ενδεικτική της έντασης των ανέμων ήταν η αποκόλληση καγκέλου από βεράντα διώροφης κατοικίας στη Ανω Γλυφάδα, που σημειώθηκε νωρίς χθες το πρωί. Στο σημείο έσπευσε κλιμάκιο της Πυροσβεστικής προκειμένου να το απομακρύνει και να μαζέψει τα κομμάτια τσιμέντου που έπεσαν στο έδαφος χωρίς ευτυχώς να τραυματίσουν κανέναν.
Αντίστοιχο ήταν το σκηνικό του καιρού και στα νησιά, με ένα ιστιοφόρο να εκπέμπει σήμα κινδύνου 30 μίλια δυτικά της Λευκάδας. Στο σημείο έσπευσαν δύο σκάφη του Λιμενικού Σώματος και περισυνέλεξαν τον επιβαίνοντα. Την ίδια ώρα, πολλές περιοχές της Αττικής έμειναν χωρίς ρεύμα, καθώς οι δυνατοί άνεμοι προκάλεσαν πτώσεις δέντρων στα καλώδια της ΔΕΗ και σπάσιμο μονωτήρων από κλαδιά. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίστηκε σε περιοχές των βορείων προαστίων και κυρίως σε Νέο Ηράκλειο, Μαρούσι, Χαλάνδρι, Κηφισιά και Αγιο Στέφανο, ενώ διακοπές ηλεκτροδότησης παρουσίασαν και κάποιες περιοχές στα νότια του νομού, με τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ να βρίσκονται σε ετοιμότητα για την αποκατάσταση των βλαβών.

Μποτιλιάρισμα

Μεγάλη ταλαιπωρία υπέστησαν χθες και όσοι μετακινήθηκαν με αυτοκίνητο ή προαστιακό στην Αθήνα. Εξαιτίας της κακοκαιρίας στα περισσότερα σημεία του οδικού δικτύου προκλήθηκε μποτιλιάρισμα ως αργά το απόγευμα, ενώ πολλά δρομολόγια του προαστιακού δεν πραγματοποιήθηκαν καθώς οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες δημιούργησαν προβλήματα στο δίκτυο. Καλύτερη ήταν η κατάσταση για όσους ταξίδεψαν από θαλάσσης, καθώς έπειτα από πολλές μέρες ταλαιπωρίας για τους επιβάτες τα πλοία έλυσαν ξανά κάβους και τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια σε Πειραιά, Ραφήνα και Λαύριο εκτελούνταν κανονικά. Κλειστά παρέμειναν το πορθμείο Ρίου - Αντιρρίου, η γραμμή Καβάλας - Πρίνου και Αρκίτσας - Αιδηψού, ενώ στις γραμμές Κυλλήνη – Ζάκυνθος, Κυλλήνη - Κεφαλλονιά και Ηγουμενίτσα - Κέρκυρα τα δρομολόγια των πλοίων έγιναν μόνο κατά την κρίση των πλοιάρχων και με ημερολογιακή εγγραφή. Ωστόσο, οι επιβάτες που πρόκειται σήμερα να ταξιδέψουν με πλοίο καλό είναι πριν από την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τα τουριστικά πρακτορεία, για τυχόν αλλαγές ή τροποποιήσεις των δρομολογίων.

Keywords
κυματα, εν λόγω, κρητη, ΕΜΥ, αθηνα, αιγαιο, εκαβ, ΟΤΑ, αδμηε, καιρος, χανια, δεη, ηρακλειο, δεδδηε, πειραιας, κερκυρα, αλλαγη ωρας, διακοπες ρευματος, δεη διακοπες ρευματος, διακοπες δεη, αλλαγη ωρας 2013, ξανα, δεδδηε, αδμηε, αστεροσκοπειο, υδραργυρος, αστυνομια, αυριανη, αυτοκινητο, δωδεκανησα, εκαβ, ευβοια, ζακυνθος, ηγουμενιτσα, θαλασσα, ιονιο, κηφισια, κυκλαδες, κυλληνη, νησια, πυροσβεστικη, πυροσβεστικο σωμα, ωρα, αεροπλανο, αεροδρομιο, αφαιρεση, βραδυ, γλαστρες, γλυφαδα, δεντρα, δευτερα, διαστημα, δοντια, δωσει, δρομολογια, δικτυο, εγγραφη, εδαφος, ευκαιρια, ελληνικη αστυνομια, εμειναν, εν λόγω, εποχη, ιδια, υπηρεσια, θεσσαλια, θοδωρης, κυμα, λαυριο, πεμπτη, πιλοτος, πλοια, πλοιο, προβληματα, πρινου, πρωι, πυροσβεστικη υπηρεσια, ραφηνα, ρευμα, σαββατο, σκαφη, σωμα, ταλαιπωρια, χαλανδρι, ωρες, μποφορ, εννεα, εθνικο, υπουργειο, κυριακη, λεκκας, σημα, θερμοκρασια, υγειας
Τυχαία Θέματα