Ελληνοκυπριακή ασπίδα στα τουρκικά παιχνίδια!

Ελληνοκυπριακή ασπίδα στα τουρκικά παιχνίδια!25.11.2017Πρόσωπα

Η αμυντική συνεργασία περνάει σε νέα στρατηγική διάσταση, με έμφαση σε κυβερνοάμυνα και επικοινωνία

Αναβαθμίζουν και επεκτείνουν την αμυντική τους συνεργασία Ελλάδα και Κύπρος, απαντώντας στις τουρκικές προκλήσεις. Χθες στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας συνεδρίασε το Διακυβερνητικό Συμβούλιο Αμυνας των δύο χωρών

και παρουσία του υπουργού Εθνικής Αμυνας Πάνου Καμμένου και του Κύπριου ομόλογού του Χριστόφορου Φωκαΐδη αποφάσισε μια σειρά δράσεων για την αξιοποίηση της νέας αρχιτεκτονικής άμυνας σε ευρωπαϊκό επίπεδο (PESCO) και των δυνατοτήτων σε επιχειρησιακό και τεχνικό επίπεδο.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στο κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά το συμβούλιο (είναι το δεύτερο που γίνεται και έχει αποφασιστεί η διεξαγωγή του δύο φορές τον χρόνο με τη συμμετοχή και της στρατιωτικής ηγεσίας), Ελλάδα και Κύπρος προχωρούν σε στενή συνεργασία για την ενίσχυση της αμυντικής σύζευξης, η οποία «αποκτά σήμερα νέα στρατηγική διάσταση μέσα στο πλαίσιο που διαμορφώνει η νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας και άμυνας της Ευρώπης, με την εγκαθίδρυση της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας (PESCO)».

«Ελλάδα και Κύπρος θα παραμείνουν στην πρώτη ταχύτητα των εξελίξεων προς την κατεύθυνση της κοινής ευρωπαϊκής άμυνας και θα αναλάβουν κοινές πρωτοβουλίες, προκειμένου μέσα από τη συμμετοχή σε επιχειρησιακά προγράμματα αλλά και προγράμματα που αφορούν κοινούς εξοπλισμούς, σε συνεργασία με τους εταίρους μας, να προωθήσουν τα κοινά εθνικά μας συμφέροντα» αναφέρεται.

Μεταξύ άλλων, αποφασίστηκε η εμβάθυνση της συνεργασίας στον τομέα της ανταλλαγής πληροφοριών και της κυβερνοάμυνας, υπογράφηκε επικαιροποιημένο μνημόνιο συνεργασίας σε θέματα αεράμυνας και λήφθηκε απόφαση για συμμετοχή σε προγράμματα εκπαίδευσης μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAVs) και αποφασίστηκε η ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας.


Με τον τρόπο αυτόν Αθήνα και Λευκωσία απαντούν στην τουρκική προκλητικότητα και «θωρακίζουν» την κυπριακή ΑΟΖ, στην οποία από τα τέλη Νοεμβρίου οι πετρελαϊκοί κολοσσοί ENI και Total ξεκινούν γεώτρηση για τον εντοπισμό και την εξόρυξη φυσικού αερίου. Συγκεκριμένα, οι έρευνες θα γίνουν στο οικόπεδο 6 που αμφισβητεί η Αγκυρα, θεωρώντας πως αποτελεί μέρος της τουρκικής υφαλοκρηπίδας και εντός του οποίου ανακοίνωσε αιφνιδιαστικές στρατιωτικές ασκήσεις το διάστημα 3 έως 6 Δεκεμβρίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα