«Σε πέντε χρόνια θα έχουμε γραμματέα με τεχνητή νοημοσύνη»

«Σε πέντε χρόνια θα έχουμε γραμματέα με τεχνητή νοημοσύνη»18.01.2018Πρόσωπα

Ο γκουρού των υπολογιστών Κ. Δασκαλάκης μάγεψε στο ΑΠΘ

Μάγεψε το κοινό της Θεσσαλονίκης με την ομιλία του για την τεχνητή νοημοσύνη ο καθηγητής της Επιστήμης των Υπολογιστών στο MIT Κωνσταντίνος Δασκαλάκης.

Στην κατάμεστη αίθουσα του ΑΠΘ ο Ελληνας καθηγητής, ο οποίος, μεταξύ άλλων, έχει λάβει το βραβείο Kalai

από τη Διεθνή Ενωση Θεωρίας Παιγνίων και το βραβείο Ερευνας από το ίδρυμα Giuseppe Sciacca του Βατικανού, μοιράστηκε με τους παρευρισκομένους τις εκτιμήσεις του για την εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης τα επόμενα 50 χρόνια, σημειώνοντας πως η πραγματικότητα ενδέχεται τελικά να διαψεύσει κάθε πρόβλεψη.

Κατά τον ίδιο, το πιθανότερο είναι ότι σε πέντε χρόνια θα έχουμε έναν προσωπικό γραμματέα με τεχνητή νοημοσύνη και αυτο-οδηγούμενα αυτοκίνητα, ενώ σε 15 χρόνια η διεπαφή του ανθρώπινου εγκεφάλου με την τεχνολογία θα γίνει ενδεχομένως πιο άμεση. «Μπορεί όλο αυτό να ξεφύγει από τον έλεγχο; Ναι, θα μπορούσε, όπως έχει συμβεί και με άλλα πράγματα στο παρελθόν. Το να είμαστε όμως αρνητικοί απέναντι στο “ποτάμι” που έρχεται δεν είναι εποικοδομητικό, αυτό που πρέπει να σκεφτόμαστε είναι πώς θα το βάλουμε στη σωστή κατεύθυνση» σημείωσε ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης.

Μάλιστα, ο καθηγητής του ΜΙΤ ανέλυσε τρία σενάρια για την εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης, σημειώνοντας ότι αυτό που πιθανότατα θα επικρατήσει είναι η μείξη τους. Με βάση το πρώτο (θετικό) σενάριο, το «Wonderland», η αλληλεπίδραση ανθρώπων-μηχανών, είναι θετικό και ο πρώτος κερδίζει από την ύπαρξη των δεύτερων.

Οι μηχανές κάνουν τις χειρωνακτικές εργασίες, ο άνθρωπος έχει περισσότερο ελεύθερο χρόνο. Βάσει του δεύτερου (αρνητικού) σεναρίου, του «Pessiland», η επιστήμη κατακτά τη γενική νοημοσύνη, αλλά αυτή δεν είναι προσβάσιμη σε όλους, παρά μόνο σε εργαστήρια εταιριών ή κρατών που τη χρησιμοποιούν για ιμπεριαλιστική επιρροή. Το τρίτο σενάριο, το «Stagnatia», είναι αυτό όπου, ενώ υπάρχουν περισσότερες εφαρμογές ειδικής τεχνητής νοημοσύνης, η επιστήμη δεν καταφέρνει να κάνει το άλμα στη γενική τεχνητή νοημοσύνη.

Keywords
Τυχαία Θέματα