Οι Σέρβοι του Κοσόβου θρηνούν τον Ιβάνοβιτς

Οι Σέρβοι του Κοσόβου θρηνούν τον Ιβάνοβιτς18.01.2018Πρόσωπα

Στη Μιτρόβιτσα χιλιάδες πολίτες προσκυνούν τη σορό του μετριοπαθούς πολιτικού, ο οποίος δολοφονήθηκε το πρωί της Τρίτης

Από την
Eλενα Στάθου - Ελευθερόγλου

Χιλιάδες Σέρβοι του Κοσόβου κατέκλυσαν την περιοχή έξω από τα γραφεία του κόμματος Ελευθερία - Δημοκρατία - Δικαιοσύνη του Ολιβερ Ιβάνοβιτς, στην πόλη Μιτρόβιτσα, για να προσκυνήσουν τη σορό του μετριοπαθούς Σέρβου πολιτικού, ο οποίος δολοφονήθηκε το πρωί της Τρίτης από αγνώστους,

οι οποίοι τον πυροβόλησαν έξω από τα γραφεία του κόμματός του.

Την ίδια ώρα, χιλιάδες πολίτες σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Σερβίας συγκεντρώθηκαν στις εκκλησίες για να τιμήσουν τη μνήμη του Ιβάνοβιτς, ανάβοντας ένα κερί. Στον Ναό του Αγίου Σάββα στο Βελιγράδι, εκτός από τους χιλιάδες πολίτες, προσήλθαν επίσης οι ηγέτες της αντιπολίτευσης.

Η κηδεία του αδικοχαμένου πολιτικού θα τελεστεί σήμερα, στο κεντρικό νεκροταφείο του Βελιγραδίου, και θα ταφεί στη Λεωφόρο Επιφανών Πολιτών, όπου κείται και ο πρώην πρωθυπουργός της Σερβίας Ζόραν Τζίντζιτς, ο οποίος δολοφονήθηκε το 2003. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς ανακοίνωσε ότι θα μεταβεί το ερχόμενο Σαββατοκύριακο στο βόρειο Κόσοβο «για να συμπαρασταθεί και να καθησυχάσει τον σερβικό πληθυσμό».

Στο μεταξύ, οι Αρχές του Κοσόβου συνεχίζουν με εντατικούς ρυθμούς τις έρευνες για τον εντοπισμό των δολοφόνων του Ιβάνοβιτς. Οπως έγινε γνωστό, κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης του κυβερνητικού συμβουλίου ασφαλείας, που έγινε την Τρίτη το βράδυ υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Ράμους Χαραντινάι, αποφασίστηκε -εάν κριθεί απαραίτητο- να ζητηθεί η βοήθεια του FBI.

Πάντως, οι Αρχές της Μιτρόβιτσα δηλώνουν αισιόδοξες για τον εντοπισμό των δολοφόνων, καθώς βρέθηκε το αυτοκίνητο που χρησιμοποίησαν οι δράστες, ένα χιλιόμετρο έξω από την πόλη. Παρά το γεγονός ότι το όχημα βρέθηκε καμένο, εντούτοις η Εισαγγελία της Μιτρόβιτσα αναφέρει ότι υπάρχουν αξιοποιήσιμα στοιχεία για τον εντοπισμό τους. Παράλληλα, στην κατοχή της αστυνομίας βρίσκεται το υλικό που κατέγραψαν οι δύο κάμερες ασφαλείας, οι οποίες βρίσκονται έξω από τα γραφεία του κόμματος Ελευθερία - Δημοκρατία - Δικαιοσύνη του Ιβάνοβιτς. Ο Σέρβος πολιτικός είχε επανειλημμένα δεχτεί απειλές για τη ζωή του, καθώς ήταν ο μόνος που συνεχώς κατήγγελλε τα εγκληματικά κυκλώματα που δρούσαν στις περιοχές του Κοσόβου, όπου ο σερβικός πληθυσμός αποτελούσε πλειοψηφία.

Keywords
Τυχαία Θέματα