Οι Ολυμπιακοί «ενώνουν» Βόρεια και Νότια Κορέα

Οι Ολυμπιακοί «ενώνουν» Βόρεια και Νότια Κορέα18.01.2018Πρόσωπα

Με κοινή σημαία στους Χειμερινούς Αγώνες, ενώ χιλιάδες πολίτες ζητούν να μην ισχύσει η συμφωνία

Από τη
Νεκταρία Καρακώστα

Υπό κοινή σημαία αποφάσισαν τελικά να εμφανιστούν στην τελετή έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων η Βόρεια

και η Νότια Κορέα! Επιπλέον, θα κατέβουν με ενιαία ομάδα στο χόκεϊ πάγου γυναικών - αν και ο Νοτιοκορεάτης κόουτς δεν είδε με πολύ καλό μάτι τη συγκεκριμένη εξέλιξη, καθώς θεωρεί ότι θα περιορίσει τις πιθανότητες της ομάδας του να κερδίσει μετάλλιο. Στη Νότια Κορέα έχουν ήδη συγκεντρωθεί δεκάδες χιλιάδες υπογραφές ζητώντας από τον Μουν τζέι Ιν να πάρει πίσω τη συγκεκριμένη δέσμευση. Οι δύο χώρες αποφάσισαν επίσης την από κοινού διεξαγωγή πολιτιστικών εκδηλώσεων, κάνοντας συνολικά πολλά βήματα προσέγγισης η μία με την άλλη.

Ενώ Βόρεια και Νότια Κορέα έδιναν ρεσιτάλ επαναπροσέγγισης χθες με αφορμή τους Αγώνες -θα διεξαχθούν από τις 9 έως τις 25 Φεβρουαρίου στην Πιονγκτσάνγκ της Νότιας Κορέας-, 20 χώρες που έλαβαν μέρος σε σύνοδο σχετικά με τη Βόρεια Κορέα στο Βανκούβερ του Καναδά αποφάσιζαν νέο γύρο μονομερών οικονομικών κυρώσεων εις βάρος της Πιονγιάνγκ, ενώ παράλληλα καλούσαν Ρωσία και Κίνα (δεν είχαν προσκληθεί στη σύνοδο) να εφαρμόσουν πλήρως τις κυρώσεις κατά της Βόρειας Κορέας, τις οποίες αποφάσισε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Στην κοινή συνέντευξη που έδωσαν μετά το πέρας της συνόδου, οι ΥΠΕΞ ΗΠΑ και Καναδά δήλωναν ότι δεν θα αποδεχθούν το ότι η Πιονγιάνγκ είναι μια δύναμη που διαθέτει πυρηνικό οπλοστάσιο. Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ρεξ Τίλερσον έθεσε επίσης ως προϋπόθεση για τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων με την Πιονγιάνγκ την αναστολή από μέρους της των απειλητικών δραστηριοτήτων. Το Πεκίνο, διά του εκπροσώπου του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, έσπευσε να λάβει θέση υπέρ της Βόρειας Κορέας, χαρακτηρίζοντας παράνομη τη σύνοδο του Καναδά και κατηγορώντας τις χώρες που είχαν την πρωτοβουλία για τη διεξαγωγή της (ΗΠΑ και Καναδάς) ότι «ξυπνούν τα φαντάσματα» του Ψυχρού Πολέμου.

Τέλος, η Β. Κορέα ανακοίνωσε ότι θα στείλει επίσης στους Αγώνες 140μελή ορχήστρα, αλλά και 150μελή αποστολή στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Μαρτίου.

Οι 230 «τσιρλίντερς»

Την ίδια ώρα η Βόρεια Κορέα ετοιμάζεται να στείλει στους Αγώνες και τον «όμορφο στρατό» της, σε μια προσπάθεια να λειάνει κάπως την εικόνα της σκληρής δικτατορίας όπου οι κάτοικοι υποφέρουν, την οποία έχουν σχηματίσει όλοι για την Πιονγιάνγκ - αν και οι 230 όμορφες και ψηλές καλλονές έχουν ήδη... πιστοποιητικό φρονημάτων! Οι 230 κοπέλες επελέγησαν τόσο για την πίστη τους στο καθεστώς όσο και για την εμφάνισή τους. Για να μπουν στην ομάδα, έπρεπε να έχουν ηλικία έως 20 ετών, ύψος άνω του 1,63 μ. και να κατάγονται από καλές οικογένειες της χώρας.

Keywords
Τυχαία Θέματα