Σε αδιέξοδο η κυβέρνηση από τον ιερό πόλεμο!

Σε αδιέξοδο η κυβέρνηση από τον ιερό πόλεμο!19.11.2018Πρόσωπα

Στο στόχαστρο των ιεραρχών Τσίπρας και Ιερώνυμος, πυρά κατά του Μαξίμου και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης

Οι σχέσεις Κράτους - Εκκλησίας μετατρέπονται σε «κινούμενη άμμο» για την κυβέρνηση και τον Αλέξη Τσίπρα, σε μια περίοδο με προεκλογικό άρωμα. Οι ιεράρχες έχουν βάλει στο στόχαστρό τους τον πρωθυπουργό και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο για το κοινό ανακοινωθέν τους, ενώ το Μέγαρο

Μαξίμου δέχεται πυρά και από την αντιπολίτευση.

Η κυβέρνηση εμφανίζεται έτοιμη να προχωρήσει μονομερώς με νόμο στην υλοποίηση της συμφωνίας, ειδικά για το μισθολογικό των ιερέων, με εμφανή στόχευση την αποδέσμευση 10.000 θέσεων εργασίας από το Δημόσιο και την κάλυψή τους με νέες προσλήψεις. Στο Μέγαρο Μαξίμου υπολόγιζαν ωστόσο χωρίς τον ξενοδόχο, μόνο και μόνο επειδή συμφώνησε ο κ. Ιερώνυμος. Μετά την έντονη αντίδραση των ιεραρχών τα πράγματα γίνονται εξαιρετικά δύσκολα για την κυβέρνηση, η οποία από τη μία έχει τάξει 10.000 θέσεις προεκλογικά και από την άλλη έρχεται αντιμέτωπη με τους ιερείς που απορρίπτουν τον διαχωρισμό Κράτους - Εκκλησίας.

Παγίδα

«Πήγαν να παγιδεύσουν την Εκκλησία. Η κυβέρνηση έδειξε το αληθινό της πρόσωπο του αυταρχισμού και της δολιότητας. Υπεύθυνοι για τον αυταρχισμό που εκδηλώνεται είναι οι κύριοι Τσίπρας και Καμμένος» υποστήριξε ο μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ, ο οποίος επιτέθηκε και κατά του Αρχιεπισκόπου: «Ο Ιερώνυμος δεν μπορεί να εκφράζει μόνος του την Εκκλησία. Επραξε καθ' υπέρβασιν της εξουσίας του» είπε.

Για το θέμα έχει εκδηλωθεί κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και Νέας Δημοκρατίας. Από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έγινε λόγος για «προσωπικό φιάσκο του κ. Τσίπρα, μετά από προσωπική συνεννόηση με τον Αρχιεπίσκοπο και απόπειρα συναλλαγής από την πλευρά του πρωθυπουργού», με την κυβέρνηση να απαντά χαρακτηρίζοντας όσα αναφέρθηκαν από τη Ν.Δ. «ανόσια επίθεση κατά του προκαθήμενου της Εκκλησίας της Ελλάδας», να κάνει λόγο για «μικροκομματική τύφλωση» και να καταλήγει στην ανακοίνωση αναφέροντας: «Ουαί υμίν, Φαρισαίοι υποκριτές».

Επίθεση κατά της κυβέρνησης έκαναν και άλλα κόμμα της αντιπολίτευσης. Ο Βασίλης Λεβέντης κάλεσε ταυτόχρονα και τον Αρχιεπίσκοπο να υπαναχωρήσει, διότι κινδυνεύει να χάσει τη θέση του.

----

Αήθης επίθεση από την κυρία Τασία

Ζήλεψε λίγη από την αντιεκκλησιαστική ρητορική του «συντρόφου» της Νίκου Φίλη η Τασία Χριστοδουλοπούλου και επιτέθηκε προσωπικά στους μητροπολίτες Πειραιώς Σεραφείμ και Θεσσαλονίκης Ανθιμου που αντιδρούν σθεναρά στον διαχωρισμό Κράτους - Εκκλησίας, όπως αυτή μεθοδεύεται. «Δεν είναι τυχαίο ότι οι συγκεκριμένοι μητροπολίτες είναι στην πρωτοπορία σε τέτοιες υποθέσεις, εκφράζουν πάντα ακραία συντηρητικές απόψεις, πολιτικοποιούν πάντα τον λόγο της Εκκλησίας και όσο μιλούν αυτοί εγώ δεν θεωρώ ότι είναι μείζον το θέμα» είπε η Τασία Χριστοδουλοπούλου με τις ιδεοληψίες που τη διακρίνουν, για να προσθέσει ότι «ο Σεραφείμ και ο Ανθιμος δεν είναι μητροπολίτες, είναι πολιτικές περσόνες, παρεμβαίνουν επί παντός επιστητού, κοινωνικών, πολιτικών και εθνικών ζητημάτων. Γιατί δεν τους αρέσει να διαχωριστούν και να πάνε να λένε ό,τι τους κατέβει;».

----

Βολές Σεραφείμ: Καθ' υπέρβασιν της εξουσίας του ο Αρχιεπίσκοπος

Την άποψη πως ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος δεν μπορεί να εκφράζει μόνος του την Εκκλησία και ότι έπραξε καθ' υπέρβασιν της εξουσίας του εξέφρασε ο μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ το Σάββατο, στον απόηχο της θυελλώδους συνεδρίασης της Ιεραρχίας, κατά την οποία οι μητροπολίτες είπαν «όχι» στην αλλαγή της μισθοδοσίας των κληρικών. Ο κ. Σεραφείμ έστρεψε τα βέλη και κατά της κυβέρνησης, κατηγορώντας την πως «έδειξε το αληθινό της πρόσωπο, του αυταρχισμού και της δολιότητας». «Ο μόνος ο οποίος υποχρεώνει την Εκκλησία είναι το ιερό σώμα της Ιεραρχίας, όλοι οι υπόλοιποι είναι απλά εντολοδόχοι, οι οποίοι μπορεί να λειτουργούν καθ’ υπέρβασιν» τόνισε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στον Σκάι.

Στο μεταξύ, την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα της Ιεραρχίας εξέφρασε με ανακοίνωσή του ο Ιερός Σύνδεσμος Κληρικών Ελλάδος. «Το ΔΣ του ΙΣΚΕ ευχαριστεί θερμότατα τους Σεβασμιώτατους Μητροπολίτες, που συγκροτούν την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, οι οποίοι μετέφεραν την αγωνία του εφημεριακού Κλήρου της χώρας και υποστήριξαν σθεναρά το δίκαιά του, καθώς και όλη τη σεπτή Ιεραρχία για την ομόφωνη απόφασή της “να εμμείνει στο υφιστάμενο καθεστώς μισθοδοσίας των Κληρικών και των λαϊκών υπαλλήλων της Εκκλησίας της Ελλάδος”» ανέφεραν στην ανακοίνωσή τους οι κληρικοί.

Keywords
Τυχαία Θέματα