Σχεδιάζουν έξοδο στις αγορές μετά το νέο έτος

Σχεδιάζουν έξοδο στις αγορές μετά το νέο έτος07.12.2018Διεθνής Οικονομία

Κύριοι στόχοι, η έκδοση δεκαετούς ομολόγου και η αποπληρωμή των ακριβών δανείων του ΔΝΤ για να μειωθεί το χρέος

Από τον
Γιώργο Χατζηδημητρίου

Εξοδο στις αγορές θα επιχειρήσει εντός του πρώτου τριμήνου του 2019 η κυβέρνηση, με στόχο να αντλήσει κεφάλαια τουλάχιστον 7 δισ. ευρώ για την εξυπηρέτηση των αναγκών του χρέους, που ανέρχονται σε 11 δισ. ευρώ.

Προτεραιότητα του ΟΔΔΗΧ,

υπό την προϋπόθεση ότι οι συνθήκες θα είναι ευνοϊκές και δεν θα καθιστούν το εγχείρημα απαγορευτικό, είναι η επαναγορά των ακριβών δανείων του ΔΝΤ, ύψους 9,8 δισ. ευρώ, ώστε να περιοριστεί ο συναλλαγματικός κίνδυνος για τη χώρα και να μειωθεί το κόστος εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους.
Οπως εξήγησε ο επικεφαλής του οργανισμού Δημήτρης Τσάκωνας, μιλώντας προχθές στο risk-net, τα συγκεκριμένα δάνεια έχουν σταθμισμένο μέσο όρο λήξης περίπου 3,5 χρόνια, ενώ τμήμα του δανείου ύψους 5 δισ. ευρώ χρεώνεται με επιτόκιο 4,9% από το Ταμείο.

Στο πρόγραμμα δανεισμού του οργανισμού, το οποίο αναμένεται να ανακοινωθεί αμέσως μετά την ψήφιση του Προϋπολογισμού στις 18 Δεκεμβρίου στη Βουλή, έμφαση δίνεται στην ανανέωση των πενταετών ομολόγων που είχαν εκδοθεί την άνοιξη του 2014 από την κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου και την έκδοση νέου 10ετούς ομολόγου.

Οικονομική τόνωση

Αυτό που επείγει, σύμφωνα με πηγές του ΟΔΔΗΧ, δεν είναι τόσο η άμεση κάλυψη χρηματοδοτικών αναγκών, δεδομένου ότι το «μαξιλάρι ασφαλείας» των 30 δισ. ευρώ παρέχει τη δυνατότητα ασφαλών χειρισμών, όσο η ευχερής άντληση φθηνού χρήματος από επιχειρήσεις και τράπεζες, και βεβαίως η τόνωση της ελκυστικότητας των ελληνικών τίτλων.

Οι συνολικές δανειακές ανάγκες του 2019 είναι 11 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τον Προϋπολογισμό, και αφορούν αποπληρωμές λήξεων και όχι νέο χρέος, ενώ, κατά το πορτογαλικό προηγούμενο, ποσό 2,1 δισ. ευρώ από αυτά θα καταβληθεί στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και 5,8 δισ. ευρώ είναι οι καταβολές προς το ευρωσύστημα.

Με βάση το πρόγραμμα που συντονίζει ο αν. υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης, ο ΟΔΔΗΧ αναμένεται να εκδώσει το 2019 νέο χρέος έως 8 δισ. ευρώ, χωρίς να επιβαρύνει το υπάρχον, το οποίο εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει στα 325,5 δισ. ευρώ (στο 167,8% του ΑΕΠ), καταγράφοντας σε σχέση με το 2018 μείωση κατά 12,6 ποσοστιαίες μονάδες.
Οι αποδόσεις στα ελληνικά 10ετή ομόλογα, εξάλλου, υποχώρησαν χθες στο 4,18%, στα χαμηλότερα επίπεδα από τις αρχές Νοεμβρίου, μολονότι η βελτίωση υπολείπεται σαφώς αυτής των ιταλικών.

Keywords
Τυχαία Θέματα