Διαφορετικοί οι δρόμοι των «μεγάλων»

Διαφορετικοί οι δρόμοι των «μεγάλων»07.12.2018Ποδόσφαιρο

Εντελώς διαφορετική είναι η κατάσταση που επικρατεί στους τέσσερις «μεγάλους» του ελληνικού πρωταθλήματος

Σχολιάζει
ο Γιώργος Σηφάκης

Ο ΠΑΟΚ, που είναι στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα, είναι η ομάδα που μάλλον θα κάνει καλές γιορτές και θα ψάξει με ηρεμία τους επόμενους μεταγραφικούς στόχους. Ο «δικέφαλος του Βορρά» έχει την πιο ποιοτική ομάδα και όπως φαίνεται μέχρι τώρα έχει πετύχει και να μην έχει εις βάρος του φαλτσοσφυρίγματα,

κάτι πολύ σημαντικό.

Αντίθετα, ο Ολυμπιακός μπορεί να βρίσκεται στη δεύτερη θέση αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει ηρεμία. Το παιχνίδι με τη Μίλαν και η πρόκριση στην επόμενη φάση του Γιουρόπα Λιγκ είναι «κλειδί» για τη συνέχεια. Αν τα καταφέρει, θα κερδίσει ηρεμία, διαφορετικά οι μουρμούρες θα επιστρέψουν. Το μεγάλο πρόβλημα για τους «ερυθρόλευκους» είναι η απουσία επιθετικού κλάσης. Αν καταφέρει να πάρει έναν Μπεργκ τον Ιανουάριο θα μπορεί να μιλάει για πρωτάθλημα, διαφορετικά μάλλον η χρονιά θα τελειώσει αρκετά νωρίς, αν δεν έχει παιχνίδια στην Ευρώπη.

Στην ΑΕΚ, η μεταγραφολογία είναι στο φόρτε της. Πριν γίνουν οι τελευταίες αποχωρήσεις, από τα ρεπορτάζ έβγαινε πως η ΑΕΚ χρειάζεται έναν κεντρικό χαφ. Ο Μαρίνος Ουζουνίδης στηρίχτηκε, κι αν τον βοηθήσουν τα αποτελέσματα μέχρι τις γιορτές, οι δικές του απαιτήσεις, που είναι για δύο θέσεις, θα εισακουστούν. Θέλει έναν κεντρικό χαφ, ο οποίος να μπορεί να παίζει τη θέση «6» και «8». Να μπορεί να αγωνιστεί το ίδιο καλά και ανασταλτικά και δημιουργικά. Επίσης, για να βγει το πλάνο του, έχει τεράστια ανάγκη από έναν ποιοτικό ποδοσφαιριστή που θα παίζει δημιουργικά από τα άκρα και θα πάρει τον ρόλο που είχε ο Βιγιαφάνιες στον Παναθηναϊκό. Από εκεί και πέρα, η ΑΕΚ χρειάζεται σίγουρα ποιοτικό στόπερ και γρήγορο επιθετικό, αλλά φυσικά τον Ιανουάριο δεν μπορείς να καλύψεις όλες σου τις ανάγκες. Για τον Παναθηναϊκό δεν υπάρχουν λεφτά και υπάρχουν οι περιορισμοί, άρα ας είναι καλά το... μαγικό ραβδάκι του Δώνη!

Είναι πολλά όμως τα παιδιά που πήραν νωρίς μεταγραφή, χάθηκαν γιατί δεν εξελίχθηκαν και επέστρεψαν παίρνοντας λιγότερα χρήματα και παίζοντας σε κατώτερο επίπεδο από ό,τι ονειρεύονταν όταν ξεκινούσαν την καριέρα τους. Είναι και το πιο πιθανό σενάριο, να συμβεί αυτό, όταν φεύγεις μικρός και με κενά. Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο, στην πλειοψηφία τους οι μάνατζερ βλέπουν τον ποδοσφαιριστή σαν προϊόν και θέλουν από αυτόν να κάνει πολλές μεταγραφικές κινήσεις. Το σημαντικό είναι να καταλάβουν οι ευρισκόμενοι σε μικρή ηλικία παίκτες πως αν είναι κάτι δεδομένο παίζοντας ποδόσφαιρο σε υψηλό επίπεδο, αυτό είναι ότι θα βγάλουν καλά λεφτά. Το σημαντικό μέχρι τα 23-24 χρόνια τους, που πλάθονται, είναι να κάνουν κινήσεις που θα τους βοηθήσουν να εξελιχθούν, να γίνουν καλύτεροι και όταν θα φύγουν να είναι έτοιμοι. Το ποδόσφαιρο είναι σκληρό, αν δεν είσαι έτοιμος να προσφέρεις σε πετάνε και η αγορά όσο γρήγορα σε ανεβάζει τόσο γρήγορα σε ξεχνάει.

Η ώρα του Αλαφούζου
Τα γράφω όλα αυτά γιατί συζητάμε για ένα πρότζεκτ σε εξέλιξη που όμως ακόμα η διοίκηση δεν έχει τοποθετηθεί με κινήσεις για το πώς θα το διαχειριστεί κι αν πράγματι έχει στόχο να το στηρίξει. Καταλαβαίνω την ανάγκη που νιώθει ο Γιώργος Δώνης να τονίζει στις συνεντεύξεις του πως ο Γιάννης Αλαφούζος τηρεί τις δεσμεύσεις που του έδωσε, όταν συμφώνησαν να συνεργαστούν. Υπάρχει όμως μία καινούργια πραγματικότητα. Οι μετοχές φαίνεται να του μένουν στα χέρια, η καλή παρουσία και η προοπτική που υπάρχει έχει φέρει ηρεμία. Πέρα από κάποια χαμηλής έντασης συνθήματα, δεν συμβαίνει το παραμικρό και ο κόσμος όλο και περισσότερο ζεσταίνεται με την ομάδα. Υπάρχει και ένας προπονητής που τον βοηθά σημαντικά, που είναι καλυμμένος με το ρόστερ και κάνει θαύματα με την ομάδα, χωρίς να έχει την παραμικρή μεταγραφική απαίτηση.

Περιμένουμε λοιπόν να δούμε τι έχει σκοπό να κάνει ο ίδιος ο Αλαφούζος και αν το όραμα του Δώνη θέλει να το εκμεταλλευτεί και να επενδύσει στην ελπίδα που έχει δημιουργήσει η εικόνα της ομάδας. Αμεσα θα πάρουμε και την απάντησή μας. Αν πράγματι η διοίκηση έχει σκοπό να επενδύσει σε αυτήν την προσπάθεια, είναι υποχρεωμένη να ανανεώσει μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα τους Χατζηγιοβάνη, Μπουζούκη. Αν δεν μάθουμε μέσα στις γιορτές ότι ανανεώνονται τα συμβόλαια αυτών των δύο παιδιών, φοβάμαι πως θα υπάρξει κίνδυνος σύντομα όλα να καταρρεύσουν και να επιστρέψει ο σύλλογος στη μιζέρια.

Keywords
Τυχαία Θέματα