Χριστούγεννα στα μουσεία

Χριστούγεννα στα μουσεία07.12.2018Τέχνες

Πέντε ιδρύματα προσκαλούν τα παιδιά σε εργαστήρια χειροτεχνίας με παιχνίδια, κάλαντα, νότες και θησαυρούς γνώσεων

Από τη
Γιώτα Βαζούρα

Μπορεί γιορτές να σημαίνουν ατελείωτες βόλτες στα εμπορικά ή περιπλανήσεις στα χριστουγεννιάτικα πάρκα, ωστόσο την περίοδο αυτή τα μουσεία έχουν ετοιμάσει μια σειρά από ενδιαφέρουσες προτάσεις που αξίζουν την προσοχή μας.

Ειδικότερα το Μουσείο Μπενάκη το Σαββατοκύριακο 15 και 16 Δεκεμβρίου

προσκαλεί τους επισκέπτες του σε εργαστήρια και ξεναγήσεις. Ετσι στο Μουσείο Παιχνιδιών που βρίσκεται στον Πύργο Κουλούρα, στη λεωφόρο Ποσειδώνος τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να πάρουν μέρος στο ενδιαφέρον εργαστήρι «Τρεις γενιές στον πάγκο με τα στολίδια -

Μια γιορτινή δημιουργική συνάντηση ανάμεσα σε μικρούς και... πιο μεγάλους», στο οποίο τα παιδιά θα μπορούν να μετάσχουν μαζί με τον παππού, τη γιαγιά ή ένα αγαπημένο πρόσωπο αυτής της γενιάς.

• Την ίδια μέρα, δηλαδή το Σάββατο 15 Δεκεμβρίου, στο παράρτημα της οδού Πειραιώς 138 θα δώσουν συναυλία το σύνολο μουσικής δωματίου, αλλά και οι χορωδίες της Underground Youth Orchestra, που θα ερμηνεύσουν χριστουγεννιάτικες μελωδίες και παραδοσιακά κάλαντα.

• Τη Κυριακή 16/12 στην Πειραιώς θα οργανωθεί το πρωί ένα εργαστήρι για παιδιά 6 έως 9 ετών με τίτλο «Ενας άγγελος στο σπίτι», το οποίο είναι βασισμένο στους εμβληματικούς «Αγγέλους» του Γιάννη Μόραλη, ενώ το μεσημέρι τα παιδιά της Μουσικής Φιλαρμονικής Μαρκοπούλου θα μας τραγουδήσουν δημοφιλή μουσικά έργα με χριστουγεννιάτικη εορταστική διάθεση.

• Στο Μουσείο της Ακρόπολης, από την άλλη, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε κινητικά εργαστήρια, να ακούσουν χριστουγεννιάτικες μελωδίες από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και να απολαύσουν την Κάρμεν Ρουγγέρη σε μια ξεχωριστή αφήγηση για παιδιά. Ετσι, στις 27, 28 και 29/12 αλλά και στις 3, 4 και 5 Ιανουαρίου τα παιδιά θα μπορούν να πάρουν μέρος στο εργαστήριο «Ευχές και σύμβολα», στο οποίο θα κληθούν να αναζητήσουν στις αίθουσες και στα έργα του μουσείου διάφορα σύμβολα για τις αναμνήσεις και τις ευχές, ενώ θα κατασκευάσουν με αυτά κάρτες για το μουσείο και τους συγγενείς τους.

• Η Κάρμεν Ρουγγέρη στις 22 και τις 23/12 θα διαβάσει παραμύθια για τα παιδιά, ποικίλες ιστορίες με πρωταγωνιστές τους θεούς και ήρωες της ελληνικής μυθολογίας με τη συνοδεία κιθάρας στο μπαλκόνι του δεύτερου ορόφου του Μουσείου Ακρόπολης.

• Στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο στις 15 Δεκεμβρίου θα διοργανωθεί ένα εργαστήριο χειροτεχνίας, το οποίο απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 6-10 ετών. Αρχικά θα γίνει σύντομη αναφορά στην ιστορία των καλάντων και στη συνέχεια τα παιδιά θα δημιουργήσουν χριστουγεννιάτικες κατασκευές με απλά υλικά και με την καθοδήγηση συνεργατών του πολιτιστικού οργανισμού.

• Τι θα συμβεί όμως στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο της Αθήνας; Τα παιδιά στις 9/12, στις 15/12 αλλά και στις 16/12 θα έχουν την ευκαιρία να κατασκευάσουν χριστουγεννιάτικες κάρτες και στολίδια, με αφετηρία βυζαντινές και μεταβυζαντινές εικόνες και άλλα επιλεγμένα αντικείμενα από τις συλλογές του μουσείου, τα οποία εικονογραφούν διαφορετικά επεισόδια από την αφήγηση της Γέννησης. Η συμμετοχή στα εκπαιδευτικά προγράμματα είναι δωρεάν, ωστόσο είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο τηλέφωνο 2132139507.

Keywords
Τυχαία Θέματα