«Ρέι και Λιζ» αγκαλιά με τον Χρυσό Αλέξανδρο

«Ρέι και Λιζ» αγκαλιά με τον Χρυσό Αλέξανδρο12.11.2018Τέχνες

Η ταινία του Βρετανού Ρ. Μπίλινγχαμ ήταν ο μεγάλος νικητής του 59ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Από τη
Γιώτα Βαζούρα

Με δεκάδες sold-out προβολές ταινιών, νέους και πολλά υποσχόμενους σκηνοθέτες να δίνουν το «παρών» (όπως ο Ρομέν Γαβράς και ο Χάιμε Ροσάλες), αλλά και με χιλιάδες θεατές να συρρέουν στις αίθουσες ολοκληρώθηκε χθες το 59ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, με την καθιερωμένη απονομή των βραβείων του.

Μεγάλος νικητής της φετινής διοργάνωσης ανακηρύχθηκε η ταινία «Ρέι και Λιζ» του Βρετανού Ρίτσαρντ Μπίλινγχαμ, στην οποία απονεμήθηκε ο Χρυσός Αλέξανδρος - Θεόδωρος Αγγελόπουλος (Βραβείο Καλύτερης Ταινίας). Το φιλμ μάς «μεταφέρει» στα προάστια του Μπέρμιγχαμ, εκεί όπου ζει η οικογένεια Μπίλινγχαμ διαρρηγνύοντας κάθε κοινωνικό ταμπού.

Το Ειδικό Βραβείο Κριτικής Επιτροπής - Αργυρός Αλέξανδρος απέσπασε το φιλμ «Ολα καλά» της Εύα Τρόμπις, ενώ ο Χάλκινος Αλέξανδρος - Ειδικό Βραβείο Κριτικής Επιτροπής για Καλύτερη Σκηνοθεσία δόθηκε στον σκηνοθέτη Πουτσιπόνγκ Αρουνπένγκ για τη ταινία του «Διαβολόψαρο», μια συμπαραγωγή Ταϊλάνδης, Γαλλίας και Κίνας. Το εν λόγω φιλμ, που αποτελεί μια σύγχρονη παραβολή για την πολιτική της φιλοξενίας, απέσπασε και το βραβείο καλλιτεχνικής επίτευξης για την εξαιρετική φωτογραφία της.



Στον ηθοποιό Γιάκομπ Σίντεγκρεν πήγε το Βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας για τον ρόλο του στην ταινία «Ο ένοχος», ενώ το Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας μοιράστηκε εξ ημισείας στη δική μας Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου για τη συμμετοχή της στη ταινία του Νικ Λαμπό «Η δουλειά της» (μια συμπαραγωγή Ελλάδας, Γαλλίας και Σερβίας) και την Ενε Σουάρτς για τον ρόλο της στο φιλμ «Ολα καλά» της Εύα Τρόμπις.

Με την πρώτη ειδική μνεία του φεστιβάλ τιμήθηκε η εξαιρετική ταινία «Φυγαδεύοντας τον Χέντριξ» του Μάριου Πιπερίδη, ένα φιλμ που μιλάει για τον Γιάννη, το σχέδιο του οποίου να φύγει από την Κύπρο ανατρέπεται, όταν ο σκύλος του, ο Τζίμι, διασχίζει τη Νεκρή Ζώνη που χωρίζει τις ελεύθερες περιοχές από τα Κατεχόμενα. Η δεύτερη ειδική μνεία πήγε στην ταινία «Σόκρατες» του Βραζιλιάνου Αλεξ Μοράτο, που έχει ως πρωταγωνιστή της έναν έφηβο που ζει στο Σάο Πάολο, ο οποίος μαθαίνει πώς να στέκεται και πάλι στα πόδια του μετά τον θάνατο της μητέρας του.



Τέλος, η κριτική επιτροπή της Διεθνούς Ομοσπονδίας των Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI) έδωσε βραβείο στην κατηγορία του διαγωνιστικού τμήματος στην ταινία «Σοφία» της Μεριέμ Μπενμπαρέκ, ενώ στην κατηγορία της ελληνικής ταινίας ξεχώρισε το φιλμ «Παύση» της Τώνιας Μισιαλή.

Υπόλοιπες κατηγορίες

• Βραβείο Πανελλήνιας Ενωσης Κριτικών Κινηματογράφου: «Ακίνητο ποτάμι» του Αγγελου Φραντζή.
• Βραβείο της Βουλής των Ελλήνων «Ανθρώπινες αξίες»: «Διαβολόψαρο» του Πουτσιπόνγκ Αρουνπένγκ.
• Βραβεία ΕΡΤ: «Καταφύγιο II: Το μονοπάτι του πάγου» του Χρήστου Νικολέρη και «Παύση» της Τώνιας Μισιαλή.
• Βραβείο Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου: «The waiter» του Στιβ Κρικρή.
• Βραβεία Νεότητας «Καλύτερη ταινία»: «Η δεξιά τσέπη του ράσου» του Γιάννη Λαπατά.
• «Ειδικό Βραβείο Επιτροπής»: «Scopophilia» των Ναταλίας Λαμπροπούλου και Ηλέκτρας Αγγελοπούλου.
• Βραβεία Κοινού Fischer, διεθνές διαγωνιστικό τμήμα: «Ο ένοχος» του Γκούσταφ Μέλερ.
• Ελληνική ταινία: «Καταφύγιο ΙΙ: Το μονοπάτι του πάγου» του Χρήστου Νικολέρη.
• «Ματιές στα Βαλκάνια»: «Πεταλούδες» του Τόλγκα Καρατσελίκ.
• «Ανοιχτοί ορίζοντες»: «Η δωδεκάχρονη νύχτα» του Αλβαρο Μπρέχνερ.

Keywords
Τυχαία Θέματα