Ραχόι: Να μην μποϊκοτάρετε την Καταλονία

Ραχόι: Να μην μποϊκοτάρετε την Καταλονία13.11.2017Ειδήσεις

Για πρώτη φορά μετά την κρίση ο Ισπανός πρωθυπουργός βρέθηκε στη Βαρκελόνη ζητώντας την «ανάκτηση της δημοκρατίας»

Από τη
Θεανώ Καρούτα

Στη Βαρκελόνη μετέβη χθες ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, για πρώτη φορά αφότου η περιφέρεια τέθηκε υπό την εποπτεία της Μαδρίτης, και κάλεσε τους πολίτες να ανακτήσουν όλοι μαζί «την Καταλονία της δημοκρατίας και της ελευθερίας». Κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης του δεξιού Λαϊκού Κόμματος εν όψει των περιφερειακών εκλογών της 21ης

Δεκεμβρίου, ο Ραχόι ζήτησε από τις επιχειρήσεις «να μην εγκαταλείψουν» την Καταλονία και από τους Ισπανούς να μην μποϊκοτάρουν τα καταλανικά προϊόντα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, από την αρχή της κρίσης, περίπου 2.400 επιχειρήσεις έχουν μεταφέρει την έδρα τους σε άλλες ισπανικές περιφέρειες. «Θέλω να πω σε όλους τους Ισπανούς να μη σταματήσουν να αγοράζουν και να καταναλώνουν καταλανικά προϊόντα» είπε σε μια προσπάθεια να ανατρέψει το μποϊκοτάζ που ξεκίνησε μετά το δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου για αυτοδιάθεση. Ο συντηρητικός ηγέτης βρέθηκε στη Βαρκελόνη για να παρουσιάσει και επίσημα τον επικεφαλής του κόμματός του ως υποψήφιο στις περιφερειακές εκλογές, τις οποίες προκήρυξε αφού καθαίρεσε την αυτονομιστική κυβέρνηση του Κάρλες Πουτζδεμόν.

Στον δρόμο

Μία ημέρα νωρίτερα, το Σάββατο, 750.000 άνθρωποι, σύμφωνα με τη δημοτική αστυνομία, βγήκαν σε μια εκ των κεντρικότερων λεωφόρων της καταλανικής μητρόπολης, στη λεωφόρο Μαρίνα, ζητώντας την αποφυλάκιση των αυτονομιστών ηγετών. Σε ένδειξη συμπαράστασης, οι διαδηλωτές είχαν κρεμάσει κίτρινες κορδέλες στο πέτο τους, ενώ της πορείας ηγούνταν συγγενείς των κρατουμένων. Ο καθαιρεθείς πρόεδρος της Καταλονίας απευθύνθηκε στο πλήθος από τις Βρυξέλλες μέσω τηλεοπτικού μηνύματος. «Αν και ορισμένοι εξ ημών είμαστε μακριά, την ώρα που άλλοι βρίσκονται στη φυλακή, έχουμε δώσει ραντεβού εδώ για να βροντοφωνάξουμε με μια φωνή ότι θέλουμε την ελευθερία και τη δημοκρατία, και πως θέλουμε να επιστρέψουν στα σπίτια τους όλοι εκείνοι που βρίσκονται στη φυλακή ή στο εξωτερικό».

Διαφορετική γνώμη φαίνεται ότι έχει, πάντως, η δήμαρχος της Βαρκελόνης Αντα Κολάου, η οποία καταφέρθηκε χθες εναντίον της αποπεμφθείσας κυβέρνησης του Πουτζδεμόν, υποτηρίζοντας πως «οδήγησε την Καταλονία στην καταστροφή» και επισημαίνοντας ότι η πλειονότητα των Καταλανών «δεν ήθελε» την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα