«Ψυχοθεραπεία» επί σκηνής

«Ψυχοθεραπεία» επί σκηνής24.07.2018Τέχνες

Η θεατρική ομάδα ψυχολόγων «Αnima vita» ανεβάζει μία και μοναδική παράσταση για τον μύθο του Ασκληπιού, στην Επίδαυρο

Από τη
Γιώτα Βαζούρα

Ο μύθος του Ασκληπιού θα ακουστεί εκεί όπου πριν από χιλιάδες χρόνια «γεννήθηκε»: στην Επίδαυρο. Η ψυχοθεραπευτική θεατρική ομάδα «Αnima vita» θα παρουσιάσει την ενδιαφέρουσα παράστασή της (η οποία πριν από λίγο καιρό φιλοξενήθηκε στους χώρους της, στην οδό Υψηλάντου 153 στον Πειραιά), στο Αρχαίο Στάδιο Ασκληπιείου της Επιδαύρου, για μια μοναδική βραδιά, την Τετάρτη 8 Αυγούστου.

Ο τίτλος αυτής

είναι «Ονειρο θερ...απείας. Ο μύθος του Ασκληπιού» και, σύμφωνα με τη μία εκ των δύο υπευθύνων της ψυχοθεραπευτικής ομάδας, Βασιλική Μωραΐτη, δεν αποτελεί απλά μια παράσταση, αλλά αναπαράσταση.

«Είναι ένα κείμενο διασκευασμένο από εμάς προκειμένου να μιλήσουμε για τον μύθο του Ασκληπιού, ενός θεού άγνωστου στους περισσοτέρους, που λατρευόταν στα θεραπευτήρια της αρχαίας Ελλάδας. Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι ένας από τους σημαντικότερους λατρευτικούς χώρους του βρισκόταν στην Επίδαυρο, ενώ μία από τις βασικές μεθόδους του ήταν η αξιοποίηση του ονείρου. Μιλάμε δηλαδή για μια πρακτική, όπου οι ασθενείς κοιμούνταν σε έναν ειδικό χώρο, το επονομαζόμενο “εγκοιμητήριο”. Εκεί ξάπλωναν, υποστηρίζοντας ότι θα δουν ένα όνειρο σταλμένο από τον Θεό και, έπειτα από αυτό, θα γίνονταν καλά. Φυσικά, αυτή η θεραπεία έχει μυθικές διαστάσεις, με την υποβολή να παίζει σημαντικό ρόλο. Ερχόμενοι στο σήμερα, και εμείς οι ψυχολόγοι πιστεύουμε ότι το όνειρο είναι μια βασική οδός θεραπείας. Η παράστασή μας έχει, εξάλλου, τη δομή ενός ονείρου. Δεν έχει δηλαδή σκηνές έργου, αλλά σκηνές ονείρου, οι οποίες μοιάζουν ασύνδετες».

Χαρακτηριστικό είναι ότι στην παράσταση έχουν χρησιμοποιηθεί όνειρα από τα έργα «Προμηθέας» και «Πέρσες» του Αισχύλου, ενώ διακρίνεται και μια σύνδεση με το «Ονειρο θερινής νυκτός» του Σαίξπηρ. «Στην ουσία, μέσα από το δρώμενο επιχειρούμε να μιλήσουμε για το όνειρο και ως υλικό, για το πώς μέσα από την ψυχανάλυση βρίσκουμε πράγματα για τον εαυτό μας, αλλά και να το συνδέσουμε με αυτό που έκανε ο Ασκληπιός κατά την αρχαιότητα» καταλήγει, διευκρινίζοντας ότι τα μέλη της ομάδας σε καμία περίπτωση δεν διεκδικούν τον τίτλο του ηθοποιού. «Θα έλεγα ότι η θεατρική συνθήκη “λυτρώνει” τα μέλη μας. Είναι ένα είδος κάθαρσης». Το κείμενο και τη διασκευή έχουν δημιουργήσει από κοινού η Σοφία Κατάκη και ο Νίκος Πάχος. Η παράσταση θα αρχίσει στις 21.00 και η είσοδος είναι ελεύθερη.

Keywords
Τυχαία Θέματα