Παρέμβαση Παυλόπουλου για τους δύο στρατιωτικούς

Παρέμβαση Παυλόπουλου για τους δύο στρατιωτικούς24.07.2018Παρασκήνιο

«Αντιδημοκρατική η συμπεριφορά της Τουρκίας. Κρατούνται επί μακρόν αυθαιρέτως»

Νέα ηχηρή παρέμβαση για τη συνεχιζόμενη ομηρία των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από τις τουρκικές Αρχές έκανε χθες ο Προκόπης Παυλόπουλος από τη Μονεμβασιά. «Στην Τουρκία, και συγκεκριμένα στην Αδριανούπολη, κρατούνται, επί μακρό ήδη χρονικό διάστημα, αυθαιρέτως και κατά παράβαση κάθε έννοιας κράτους δικαίου, δύο στελέχη των Ελληνικών

Ενόπλων Δυνάμεων.

Αυτή η απαράδεκτη και αντιδημοκρατική συμπεριφορά της Τουρκίας δεν μπορεί να πλήξει τους δύο ηρωικούς στρατιωτικούς μας, αφού το ηθικό τους είναι ακμαίο στον υπέρτατο βαθμό, αποδεικνύοντας στην πράξη τι σημαίνει Ελληνικός Στρατός και Ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις. Πλήττει, όμως, καιρίως το κύρος της Τουρκίας και της ηγεσίας της» συνέχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. «Διότι αυτή η αυθαιρεσία, που έχει προκαλέσει την ευρωπαϊκή αλλά και τη διεθνή κατακραυγή, είναι πλήγμα κατά της δημοκρατίας, των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου και, εν γένει, του πολιτισμού μας.

Η τουρκική ηγεσία, στη νέα περίοδο που μόλις ξεκίνησε για τη χώρα με την επανεκλογή του προέδρου της, κ. Ταγίπ Ερντογάν, ας αναλογισθεί τις ευθύνες της απέναντι στην Ελλάδα, στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τη Διεθνή Κοινότητα, που προκύπτουν από τη στάση της στο θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών» σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος, προσθέτοντας:

Η Ευρώπη

«Η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, η φιλία μας και η καλή γειτονία εξαρτώνται, μεταξύ άλλων, κυρίως από έναν θεμελιώδη παράγοντα: τον πλήρη σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και, επίσης, τον σεβασμό του ευρωπαϊκού κεκτημένου».

Την ίδια ώρα, η Ευρωπαία επίτροπος για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας Φεντερίκα Μογκερίνι, απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη, επανέλαβε τη θέση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπως διατυπώθηκε στη σύνοδο της 22ας Μαρτίου 2018, σύμφωνα με την οποία «καταδικάζονται απερίφραστα οι συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο και υπογραμμίζεται η αμέριστη αλληλεγγύη προς την Κύπρο».

Οπως είπε, «οι εντάσεις στο Αιγαίο Πέλαγος και στην ανατολική Μεσόγειο υπονομεύουν τη σταθερότητα και την ασφάλεια της περιοχής» και η Κομισιόν «θα συνεχίσει να παρακολουθεί την κατάσταση εκ του σύνεγγυς».

Keywords
Τυχαία Θέματα