«Ψάχνονται» οι Καναδοί για τη σύμβαση του «Ελ. Βενιζέλος»

«Ψάχνονται» οι Καναδοί για τη σύμβαση του «Ελ. Βενιζέλος»24.07.2018Οικονομία

Θα αναζητήσουν κεφάλαια, μια και η νέα συμφωνία θα στοιχίσει 1,1 δισ. €. Ποιες είναι οι καυτές εκκρεμότητες των ιδιωτικοποιήσεων

Προφορικό είναι μέχρι στιγμής το «ναι» των Καναδών της PSP, που ελέγχουν το 40% και διαχειρίζονται το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», στη νέα

συμφωνία εικοσαετούς παράτασης της σύμβασης παραχώρησης έως τις 11 Ιουνίου 2046. Επειτα από παρέμβαση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού (DG Comp.), το τίμημα για την εικοσαετή παράταση υπερδιπλασιάστηκε σε σχέση με την αρχική συμφωνία μεταξύ της τότε διοίκησης του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) και της εταιρίας Διεθνής Αερολιμήν Αθηνών (ΔΑΑ) που διαχειρίζεται το αεροδρόμιο. Με βάση τη συμφωνία με την DG Comp., το τίμημα φτάνει το 1,1 δισ. ευρώ (συν ΦΠΑ) από μόλις 483.870.000 ευρώ (συν ΦΠΑ) που ήταν το αρχικώς συμφωνηθέν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Καναδοί, που ελέγχουν το 40% του ΔΑΑ (το 30% ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ, το 25% στο Δημόσιο και το υπόλοιπο 5% σε μέλη της οικογένειας Κοπελούζου), έχουν ήδη ξεκινήσει να αναζητούν τα κεφάλαια για τη χρηματοδότηση της συμφωνίας. «Επειδή πρόκειται για σημαντικά κεφάλαια θα χρειαστεί αρκετός χρόνος» υποστηρίζουν πρόσωπα που παρακολουθούν τη διαδικασία. Οι ίδιοι εξηγούν ότι αφού βρεθούν τα κεφάλαια, θα πρέπει να πέσουν οι υπογραφές για τη νέα, τελική, συμφωνία (μεταξύ ΔΑΑ, υπουργείου Οικονομικών και ΤΑΙΠΕΔ), η οποία στη συνέχεια θα πάει εκ νέου στην DG Comp. για οριστική επικύρωση.

Ο διαγωνισμός για το 50,1% των Ελληνικών Πετρελαίων μόλις τώρα μπήκε στο δεύτερο στάδιο με δύο υποψηφίους (Glencore και Vitol), ενώ ο διαγωνισμός για την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού θα ολοκληρωθεί το 2019 λόγω του μεγάλου αριθμού υποψηφίων. Στην κατασκευαστική αγορά επισημαίνουν ότι αυτές τις ημέρες έχει αρχίσει να μοιράζεται από το ΤΑΙΠΕΔ το σχέδιο για τη σύμβαση παραχώρησης της Εγνατίας Οδού (περίπου 150 σελίδες), επί του οποίου θα κάνουν παρατηρήσεις οι υποψήφιοι. «Στους επτά ομίλους που πέρασαν στο δεύτερο στάδιο συμμετέχουν 13 εταιρίες, οι νομικοί σύμβουλοι των οποίων θα κληθούν να κάνουν παρατηρήσεις επί του σχεδίου της σύμβασης παραχώρησης» εξηγούν.

Αντίστοιχα μεγάλο ενδιαφέρον υπάρχει και για τη μαρίνα Αλίμου στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού, για την παραχώρηση της οποίας έχουν προκριθεί οκτώ σχήματα με ισχυρούς ομίλους, κυρίως από την Ελλάδα και την Τουρκία, όπως το σχήμα της Lamda Dogus (κοινοπραξία της Lamda Development με τον τουρκικό όμιλο Dogus) και του ομίλου Ελλάκτωρ με τον τουρκικό όμιλο Koch, αλλά και το ελληνογαλλικό σχήμα των Port Adhoc - Dream Yacht Mediteranee - J&P ΑΒΑΞ.

Keywords
Τυχαία Θέματα