Ψάχνει τους «151» στα... συντρίμμια

Ψάχνει τους «151» στα... συντρίμμια14.01.2019ΣΥΡΙΖΑ

Ο Τσίπρας διαλύει τρία κόμματα για να εξασφαλίσει την ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή. Ημέρα ορόσημο η Τετάρτη

Ο κύβος ερρίφθη. Και από χθες τυπικά ο ΣΥΡΙΖΑ έμεινε... μόνος στο Μαξίμου, μια και ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ. Πάνος Καμμένος όχι μόνο

παραιτήθηκε από την κυβέρνηση (έστω και... αργά), επιχειρώντας να σώσει ό,τι γίνεται να σώσει, αλλά απέσυρε και την εμπιστοσύνη του προς την κυβέρνηση. Αυτό οδηγεί στην ενεργοποίηση του «σχεδίου Β» που είχε στο συρτάρι του ο Αλέξης Τσίπρας και είχε αποκαλύψει από την περασμένη Τρίτη η «δημοκρατία»: αυτό της ψήφου εμπιστοσύνης της κυβέρνησης, με τη στήριξή της από τα «σωσίβια» που βρίσκονται στους ΑΝ.ΕΛ., στο Ποτάμι και στην Ενωση Κεντρώων. Ο κ. Τσίπρας γνωρίζει ότι με τους 145 βουλευτές του δεν θα μπορούσε να παραμείνει στην εξουσία, έτσι στρέφει το βλέμμα του σε έξι «προθύμους», που θα δώσουν την ψήφο εμπιστοσύνης τους στην κυβέρνηση σχηματοποιώντας τον «μαγικό» αριθμό 151.

Τα ονόματα που ακούγονται ότι θα λειτουργήσουν σαν σωτήρες του Αλέξη Τσίπρα είναι από τους ΑΝ.ΕΛ. οι Παπαχριστόπουλος, Κουντουρά, Ζουράρις, Κόκκαλης, από το Ποτάμι ο Δανέλλης και η ανεξάρτητη βουλευτής Κατερίνα Παπακώστα. Σε... εφεδρεία παραμένει και από την Ενωση Κεντρώων ο Σαρίδης (η αλήθεια είναι πως, παρότι ψήφισε τον Προϋπολογισμό, κρατά ακόμη επιφυλάξεις για να πει «ναι» στην ψήφο εμπιστοσύνης). Εάν επιβεβαιωθούν όλα τα παραπάνω, στην ουσία διαλύονται ως Κοινοβουλευτικές Ομάδες οι ΑΝ.ΕΛ. και το Ποτάμι, και, αν πει «ναι» και ο Σαρίδης, και η Ενωση Κεντρώων.

Γι'αυτό και δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι τόσο ο κ. Καμμένος όσο και ο κ. Λεβέντης δεν θα διαγράψουν βουλευτές παρότι θα είναι σε αντίθετη γραμμή από την απόφασή τους. Η... ζαριά βέβαια του κ. Τσίπρα δεν αφορά μόνο την ψήφο εμπιστοσύνης αλλά και τη Μακεδονία, μια και, αν περάσει και αυτόν τον κάβο, τότε, όπως ο ίδιος ξεκαθάρισε, είναι αποφασισμένος να φέρει αμέσως μετά στη Βουλή τη Συμφωνία των Πρεσπών, με την οποία θα μπει «ταφόπλακα» στη Μακεδονία μας. Τα επόμενα 24ωρα είναι καθοριστικά, μια και, στην περίπτωση που ο κ. Τσίπρας, παρά τα θρυλούμενα και τις καταγγελίες περί συμφωνιών κάτω από το τραπέζι, δεν καταφέρει να συγκεντρώσει τους 151, τότε αυτομάτως ο τόπος θα οδηγηθεί σε εκλογές, αφήνοντας τη «βόμβα» της Συμφωνίας των Πρεσπών ενεργή για την επόμενη κυβέρνηση. Ακόμη και στην περίπτωση που διασφαλιστούν οι 151, οι εκλογές πλέον είναι πιο κοντά στον Μάιο απ' ό,τι στον Οκτώβριο που επιθυμούσαν στην κυβέρνηση, ενώ θα γίνει στο μεσοδιάστημα και ανασχηματισμός. Η Τετάρτη πλέον είναι η μέρα ορόσημο, που θα σηματοδοτήσει τις εξελίξεις, μια και τότε θα γίνει η κρίσιμη ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.

Keywords
Τυχαία Θέματα