Πρόστιμα-χαστούκι για τη διαρροή των e-mails

Με καμπάνα 650.000 ευρώ συνολικά που επέβαλε η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων πληρώνει η κυβέρνηση την αλαζονεία της και τα παιχνίδια της με την ψήφο των αποδήμων

Ηχηρό «χαστούκι» στην προκλητική και αλαζονική κυβέρνηση και στα παιχνίδια της με την ψήφο των αποδήμων, μια μόλις ανάσα πριν από την κρίσιμη ευρωκάλπη, αποτελούν οι βαριές καμπάνες της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, η οποία επέβαλε εξαιρετικά υψηλά πρόστιμα για την υπόθεση με τη διαρροή των mails των Ελλήνων του εξωτερικού. Η απόφαση είναι κόλαφος για την κυβέρνηση, η οποία είναι απολύτως εκτεθειμένη και οφείλει πλέον,

περισσότερο από ποτέ, να δώσει επαρκείς εξηγήσεις.

Ειδικότερα, η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα επέβαλε πρόστιμο ύψους 500.000 ευρώ στο υπουργείο Εσωτερικών και 100.000 στη Νέα Δημοκρατία αλλά και 50.000 ευρώ στην απερχόμενη ευρωβουλευτή της κεντροδεξιάς παράταξης Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου για τη διαρροή της λίστας αποδήμων. Ο λόγος της επιβολής των προστίμων, βεβαίως, είναι η υπόθεση της αποστολής μηνύματος ηλεκτρονικής αλληλογραφίας σε κατοίκους εξωτερικού, οι οποίοι είχαν καταγγείλει ότι χορήγησαν τα προσωπικά τους δεδομένα στο υπουργείο Εσωτερικών με σκοπό τη συμμετοχή τους στις ευρωεκλογές μέσω επιστολικής ψήφου.

Αυτό πάντως που προκαλεί αλγεινή εντύπωση είναι πως η Νίκη Κεραμέως, πριν καλά καλά στεγνώσει το μελάνι της επίμαχης απόφασης, βγήκε να πανηγυρίσει στον Σκάι -πού αλλού;- για το γεγονός πως 12.000 επιστολικές ψήφους έχουν φτάσει στις κάλπες των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου. Οπως ανέφερε πανηγυρικά στο φιλόξενο για τη Ν.Δ. σταθμό του Φαλήρου: «Μέχρι στιγμής έχουν ζητήσει να ψηφίσουν με επιστολική 202.000 εκλογείς. Ηδη έχουν παραληφθεί 9/10 φακέλους επιστολικής ψήφου, ενώ πάνω από 180.000 έχουν παραλάβει το υλικό. Ηδη έχουν φτάσει στις κάλπες πάνω από 12.000 ψήφοι, έχει αρχίσει η επιστροφή».

Αναφορικά με τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν επέλεξε να πετάξει την «μπάλα» στην εξέδρα. «Δεν έχουμε λάβει καμία απόφαση ακόμα από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Υπήρξε ανακοίνωση ότι είναι υπό διάσκεψη το ζήτημα αυτό. Οταν υπάρξει απόφαση, θα τη μελετήσουμε πολύ προσεκτικά και θα το συζητήσουμε» ισχυρίστηκε η Νίκη Κεραμέως. Σημειωτέον ότι στις αρχές Μαρτίου η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα ανακοίνωσε τη διεξαγωγή έρευνας σχετικά με την αποστολή e-mail σε απόδημους από την Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου. Την έρευνα διενήργησε ο εισαγγελέας Γεώργιος Νούλης, με τα αδικήματα υπό διερεύνηση να αφορούν παραβίαση της νομοθεσίας για τα προσωπικά δεδομένα καθώς και παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου. Τις ημέρες εκείνες εξάλλου, μετά τον σάλο που ξέσπασε, η Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου ανακοίνωσε την απόφασή της να αποσυρθεί από το ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα