Προσοχή στα εορταστικά εμφράγματα

Προσοχή στα εορταστικά εμφράγματα18.12.2018Πρόληψη

Αυξάνουν τον κίνδυνο οι υπερβολές του δωδεκαημέρου (φαγητό, αλκοόλ, έλλειψη ύπνου) καθώς και το συναισθηματικό στρες

Επικίνδυνη χαρακτηρίζεται η περίοδος των εορτών για τους ηλικιωμένους και τους ανθρώπους που παίρνουν εξιτήριο από το νοσοκομείο, υποστηρίζουν δύο νέες μελέτες. Η πρώτη έδειξε ότι το βράδυ της παραμονής των Χριστουγέννων ο κίνδυνος κάποιου να πάθει έμφραγμα είναι μεγαλύτερος σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη εποχή του έτους.

Τα Χριστούγεννα

ο κίνδυνος εμφράγματος είναι κατά 15% μεγαλύτερος από κάθε άλλη μέρα του χρόνου, ειδικά για τα άτομα άνω των 75 ετών, τους διαβητικούς και τους καρδιοπαθείς, σε σχέση με δύο εβδομάδες πριν ή μετά, ενώ την παραμονή των Χριστουγέννων η αύξηση του κινδύνου εκτοξεύεται στο 37%! Το αυξημένο συναισθηματικό στρες, ο θυμός και η λύπη είναι οι βασικότεροι αιτιολογικοί παράγοντες που εντόπισαν οι ερευνητές του Lund University της Σουηδίας, αναλύοντας στοιχεία από 283.000 περιστατικά εμφραγμάτων σε διάρκεια 16 ετών.

Oι ερευνητές πρόσθεσαν, βέβαια, ότι σε αυτό συνηγορούν και οι υπερβολές των εορτών: Η αυξημένη κατανάλωση φαγητού και αλκοόλ αυτή την περίοδο, το μεγαλύτερο συναισθηματικό στρες και η έλλειψη ύπνου των ασθενών φαίνεται ότι επιδρούν αρνητικά στα προϋπάρχοντα προβλήματα υγείας τους.

Η δεύτερη μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που παίρνουν εξιτήριο μέσα στις γιορτές έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου ή εκ νέου εισαγωγής στο νοσοκομείο. Η καναδική μελέτη απέδωσε το φαινόμενο κυρίως στην υποστελέχωση και τη γενικότερη χαλάρωση των νοσοκομείων στη διάρκεια των γιορτών. Συγκεκριμένα, έδειξε ότι για κάθε 100.000 ασθενείς συνέβαιναν 26 περισσότεροι θάνατοι, 188 πρόσθετες επανεισαγωγές στο νοσοκομείο και 483 πρόσθετες επισκέψεις στα Επείγοντα ασθενών που είχαν πάρει εξιτήριο μέσα στις γιορτές.

Προηγούμενες μελέτες έχουν αναδείξει το «φαινόμενο του Σαββατοκύριακου», δηλαδή τον αυξημένο κίνδυνο επανεισαγωγής ή κακής έκβασης για τους ασθενείς που εισάγονται σε νοσοκομείο το απόγευμα της Παρασκευής ή μέσα στο Σαββατοκύριακο λόγω του ελλιπούς προσωπικού και της καθυστέρησης στη διενέργεια των αναγκαίων εξετάσεων.
Η νέα έρευνα του Toronto General Hospital δείχνει ότι κάτι ανάλογο συμβαίνει και προς το τέλος του έτους, όταν επικρατεί εορταστικό κλίμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα