Πουλάει διχασμό μήπως γλιτώσει τη νέα συντριβή

Πουλάει διχασμό μήπως γλιτώσει τη νέα συντριβή28.05.2019ΣΥΡΙΖΑ

Συνεχίζει τα εκβιαστικά ψευτοδιλήμματα ο Τσίπρας, με βολές στη Ν.Δ. και επίθεση... αγάπης στους ψηφοφόρους του ΚΙΝ.ΑΛ.

Με εμφανή την αγωνία να πείσει ότι η ήττα είναι αναστρέψιμη, ο Αλέξης Τσίπρας παρουσιάστηκε χθες στα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, σε μια

πρώτη προσπάθεια ανάτασης του χαμηλού ηθικού που διαπερνά οριζοντίως και καθέτως το σύνολο του ΣΥΡΙΖΑ.

Με φόντο τις μουρμούρες που έχουν ήδη αρχίσει στο κόμμα για τα λάθη και τις παραλείψεις της ηγετικής ομάδας του Μεγάρου Μαξίμου, ο κ. Τσίπρας επιχείρησε με αυτοκριτική διάθεση -περισσότερο για τα μάτια του κόσμου- να αναλάβει ένα μικρό μόνο μέρος της ευθύνης που του αναλογεί για την τεράστια ήττα που υπέστη το κόμμα, παρότι τα αποτελέσματα της Κυριακής είναι συντριπτικά για τον ίδιο τον πρωθυπουργό, τον οποίο αποδοκίμασε προσωπικά ο λαός. Παράλληλα, επιχείρησε να κάνει ανοίγματα στους αριστερούς ψηφοφόρους που επέλεξαν να ψηφίσουν πιο μικρά κόμματα, αλλά και στο Κίνημα Αλλαγής, απευθύνοντας «δημοκρατικό προσκλητήριο» σε όλους τους προοδευτικούς και δημοκράτες πολίτες.

«Oλοι πια οφείλουν να μην έχουν αυταπάτες. Είδαν τον τρόπο που επιχείρησε να τους διεμβολίσει πριν από τις ευρωεκλογές η Ν.Δ. Ειδικά το ΚΙΝ.ΑΛ., που έκανε μονομέτωπο αγώνα εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά άκουγε στωικά τον κ. Μητσοτάκη να χαρακτηρίζει “χαμένη ψήφο” την ψήφο στο κόμμα τους» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. Είναι σαφές ότι κεντρικός στόχος της επόμενης ημέρας είναι να μειωθεί όσο το δυνατόν περισσότερο η ψαλίδα, καθώς το να καλυφθεί μια τόσο μεγάλη διαφορά φαντάζει όνειρο θερινής νυκτός. Ετσι, ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως φάνηκε και χθες, θα επιχειρήσει να περιορίσει όσο μπορεί τις διαρροές, και προς το Κίνημα Αλλαγής και προς τα κόμματα που βρίσκονται στα αριστερά του.

Περί Ακροδεξιάς

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός φαίνεται πως δεν... βάζει μυαλό, καθώς εμμένει στα ίδια διχαστικά διλήμματα. «Την επόμενη των εθνικών εκλογών θα έχουμε κυβέρνηση της Ν.Δ. του Μητσοτάκη, μαζί με υπουργούς τον κ. Γεωργιάδη, τον κ. Βορίδη και άλλους συνοδοιπόρους της Ακροδεξιάς» είπε, κατηγορώντας τη Ν.Δ. για ιδεοληπτική εμμονή στις αντιλαϊκές πολιτικές της λιτότητας.

Κατά τα λοιπά, ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, ισχυρίστηκε ότι το κόμμα έλαβε το μήνυμα των πολιτών, αποκαλώντας το εκλογικό αποτέλεσμα κατώτερο των προσδοκιών και καλώντας τα απανταχού στελέχη «να οργανωθούν καλύτερα». «Δεν έχουμε ούτε την πολυτέλεια ούτε το δικαίωμα να κάνουμε πίσω. Εχουμε μάθει πάντα να αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας και να βγαίνουμε μπροστά. Το ίδιο κάνουμε και τώρα» τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Να σημειωθεί ότι -εν μέσω του πολύ κακού κλίματος και της νωπής ήττας- ο πρωθυπουργός μεταβαίνει σήμερα στις Βρυξέλλες προκειμένου να συμμετάσχει σε άτυπο δείπνο των αρχηγών της Ε.Ε., με αντικείμενο την αποτίμηση των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στην παρέμβασή του στο αποψινό δείπνο ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να σταθεί στην ανάγκη ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν, καθώς και το σύνολο των προσώπων που θα αναλάβουν τις ανώτατες θεσμικές θέσεις στην Ε.Ε. να στηρίζουν την ενότητα και τα ιδανικά της Ενωσης, όπως την αλληλεγγύη, τη δημοκρατία και την κοινωνική συνοχή.

Οπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, ο Αλέξης Τσίπρας θα ζητήσει μια Ενωση «πιο ελκυστική προς τους πολίτες, που θα δίνει έμφαση στην ανάπτυξη και στην οικονομική και κοινωνική σύγκλιση, και όχι στη λιτότητα».

Keywords
Τυχαία Θέματα