Νέος χάρτης στην Ευρώπη, «σπάει» ο δικομματισμός!

Νέος χάρτης στην Ευρώπη, «σπάει» ο δικομματισμός! 28.05.2019Ειδήσεις

Μεγάλες απώλειες ΕΛΚ και Σοσιαλιστών - Ποιες είναι οι ευρωομάδες που αλλάζουν τις ισορροπίες

Από τη
Θεανώ Καρούτα

Τέλος στον ιστορικό δικομματισμό αποφάσισαν να βάλουν οι Ευρωπαίοι πολίτες, εμπλουτίζοντας το Ευρωκοινοβούλιο με περισσότερες φωνές, φωνές που κομίζουν διαφορετικές ιδέες και πολιτικές που ίσως σώσουν την Eνωση, η οποία βρέθηκε αρκετές φορές στο πρόσφατο παρελθόν στο «παρά πέντε» της διάλυσης.

Οι δύο μεγάλες πολιτικές οικογένειες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου,

η συντηρητική Δεξιά του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) -που παραμένει πρώτο κόμμα- και οι Σοσιαλδημοκράτες, δεν διατηρούν πλέον την πλειοψηφία στο κατακερματισμένο Κοινοβούλιο (σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία), με τη Δεξιά να κατακτά 178 έως 180 έδρες από τις 216 που διατηρούσε και τους Σοσιαλιστές 152 από τις 185 που κατείχαν. Κι όλο τούτο πρόκειται να αποτυπωθεί με τον πλέον γλαφυρό τρόπο στην αναζήτηση των απαραίτητων πολιτικών συμβιβασμών που αναμένονται για την επόμενη ημέρα.

Ευρωσκεπτικιστές

Οι δύο άλλοτε ισχυρές ευρωομάδες έχουν τώρα αμφότερες να αναμετρηθούν με την ισχυρή άνοδο των εθνικιστικών και ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων και των φιλελευθέρων, όπως και των Πρασίνων. Στο εξής, τρίτη δύναμη στο Ευρωκοινοβούλιο θα είναι οι Φιλελεύθεροι της ALDE, που παίρνουν τις έδρες ευρωβουλευτών οι οποίοι προέρχονται από το γαλλικό ψηφοδέλτιο Αναγέννηση, το οποίο εκφράζεται από το κόμμα Η Δημοκρατία Εμπρός (LREM) και υποστηρίζεται από τον Εμανουέλ Μακρόν (περνούν από τους 69 βουλευτές στους 105), ενώ οι Πράσινοι, που σημείωσαν καλές επιδόσεις κυρίως στη Γερμανία και τη Γαλλία, περνούν από τους 52 βουλευτές στους 67.

Η άκρα Δεξιά, από τους κόλπους της πολιτικής ομάδας «Ευρώπη των Εθνών και των Ελευθεριών» (ENL), που περιλαμβάνει ιδίως τον Εθνικό Συναγερμό της Μαρίν Λεπέν και την ιταλική Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι, θα περάσει από τους 36 ευρωβουλευτές στους 57. Σαφέστατα τίποτε ακόμα δεν έχει κριθεί, αφού τα τελικά αποτελέσματα δεν έχουν βγει σε όλες τις χώρες, ενώ ρόλο θα παίξει και η πρόθεση του υπουργού Εσωτερικών της Ιταλίας και επικεφαλής της Λέγκας Ματέο Σαλβίνι να διευρύνει αυτή την ομάδα στο μέλλον, προσελκύοντας σε αυτήν νέα κόμματα που ανήκουν σήμερα σε άλλες πολιτικές οικογένειες του Κοινοβουλίου.

Πέραν των κοινοβουλευτικών ζυμώσεων για την επόμενη νομοθετική περίοδο, ζυμώσεις γίνονται και για την πλήρωση των ζηλευτών θέσεων στα ευρωπαϊκά όργανα της Ε.Ε. Η Deutsche Welle σχολίαζε χθες πως η Ενωση ψάχνει ακόμα τον διάδοχο του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, καθώς, ακόμη και μετά την ανάδειξη του εμφανώς αποδυναμωμένου ΕΛΚ σε πρώτη δύναμη, δεν είναι βέβαιο ότι πρόεδρος της Κομισιόν θα αναδειχθεί ο «εκλεκτός» του, Μάνφρεντ Βέμπερ (φωτό), κι αυτό λόγω έλλειψης -προσώρας- συμμαχιών.



Η «Frankfurter Allgemeine Zeitung» εκτιμούσε πως η εκλογή του διαδόχου του Γιούνκερ απειλεί να εξελιχθεί σε διένεξη ανάμεσα στους αρχηγούς κρατών και στις κυβερνήσεις της Ε.Ε., ενώ η «Handelsblatt» εστίαζε στην υποψηφιότητα Βέμπερ, υπενθυμίζοντας πως ο πραγματικός αγώνας τώρα ξεκινά. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, πάντως, προσκάλεσε σε δείπνο, σήμερα το βράδυ στις Βρυξέλλες, τους 28, προκειμένου να συζητήσουν τις προτάσεις τους για τον διάδοχο του Γιούνκερ. Λίγες ώρες νωρίτερα, και συγκεκριμένα χθες το βράδυ, ο Εμανουέλ Μακρόν υποδέχθηκε τον Πέδρο Σάντσεθ στο Παρίσι για να ανταλλάξουν απόψεις για την πλήρωση των κορυφαίων ηγετικών πόστων στην Ενωση, ενώ και οι υποψήφιοι για την Κομισιόν, από την πλευρά τους, αναζητούν συμμαχίες που θα τους αναδείξουν, απευθύνοντας εκκλήσεις στήριξης προς κάθε ενδιαφερόμενο.

Μπλόκο από Φέρχοφσταντ στον Βέμπερ!

Με τους συσχετισμούς να αλλάζουν ριζικά στο Ευρωκοινοβούλιο, οι Φιλελεύθεροι της ομάδας ALDE δηλώνουν «παρών» και ετοιμάζονται να διεκδικήσουν τον ρόλο που τους δίνει η τρίτη θέση - προφανώς γιατί έχουν μυριστεί... αίμα, από τη στιγμή που το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα θα καταγράψει αποδυναμωμένη παρουσία στο νέο Ευρωκοινοβούλιο. Τοποθέτηση της πολιτικής ομάδας του «σκληρού» Γκι Φέρχοφσταντ αναφορικά με τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι ότι κανένας υποψήφιος δεν έχει εξασφαλίσει πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μια τοποθέτηση που σχεδόν προεξοφλεί ότι ακόμη ένα εμπόδιο μπαίνει στον δρόμο του Μάνφρεντ Βέμπερ προς την Κομισιόν.

«Τα αποτελέσματα των ευρωπαϊκών εκλογών του 2019 είναι σαφή» ανέφερε η ομάδα σε χθεσινή δήλωσή της, που καθιστά σαφές ότι θεωρούν εαυτούς βασικούς παίκτες για την επόμενη μέρα. «Δεν θα υπάρχει καμία φιλοευρωπαϊκή πλειοψηφία χωρίς τη νέα κεντρική ομάδα που θα δημιουργήσουν η οικογένεια της ALDE, η Renaissance, η USR Plus και άλλα μεταρρυθμιστικά κόμματα» τόνισαν, ενώ προσέθεσαν ότι «για την προεδρία της Κομισιόν χρειάζεται ένας άνθρωπος ικανός να οικοδομήσει μια ευρεία πλειοψηφία». Η δήλωση, η οποία επιβεβαιώνει τη στάση της φιλελεύθερης ομάδας για το ζήτημα της διαδοχής, μεταφράστηκε από πολλούς ως «φρένο» στον Βέμπερ, που θεωρείται από τους Φιλελεύθερους πολύ ακραίος, ιδιαίτερα συντηρητικός και όχι καλός στο να φτιάχνει συμμαχίες.

«Η ομάδα μας θα είναι ανοιχτή για να εξετάσει όλους τους υποψηφίους που μπορούν να συγκεντρώσουν την υποστήριξη των πολιτικών κομμάτων που θα συνθέσουν τη μελλοντική πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο» ανέφερε επίσης η δήλωση, υπονοώντας ότι οι Φιλελεύθεροι του Φέρχοφσταντ θα επιζητήσουν να είναι μέρος αυτής της πλειοψηφίας. Επιπλέον, η ατζέντα της ALDE, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, τη δίκαιη φορολογία, τη μετανάστευση, την ασφάλεια και την ευημερία των Ευρωπαίων, μαρτυρά ότι οι Φιλελεύθεροι βλέπουν την ομάδα τους στο κέντρο του πολιτικού φάσματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα